Imetyksen lopettaminen

Ennen Danielin syntymää oli suunnitellut, että ehdottomasti haluan imettää ja että imettäisin siihen asti, kunnes hän täyttäisi puoli vuotta. Oon tosi kiitollinen siitä, että imetys lähti heti hyvin käyntiin – ei nimittäin ole ikinä itsestäänselvyys, että koko imetys edes onnistuu. Alussa käytettiin hetken rintakumia, kun mun nännit oli niin rikki :D Siitäkin onneksi päästiin eroon ja sen jälkeen homma on sujunut huolettomasti. Se sujui jopa niin kivasti, etten vielä puolen vuoden iässä olisi malttanut lopettaa sitä. Imetys oli niin helppoa, kun maito kulki aina mukana oikean lämpöisenä eikä siitä tarvinnut sen kummemmin stressata.

Ainoat negatiiviset jutut on liittynyt muhun, nimittäin inhottavat rintatulehdukset. Kärsin niistä oikeastaan koko imetystaipaleen ajan… Kaksi ensimmäistä meni niin pahaksi, että jouduin hakea antibiootit ja kolme (tai jopa neljä) alkavaa sain hoidettua kotona itse, kun osasin jo tunnistaa alkavat oireet. Meidän imetykset väheni tietysti koko ajan kiinteiden tullessa kuvioihin 4kk ikäisenä ja nyt hieman ennen vuoden ikää imetin enää niin harvoin, että tulehdus yritti vielä kaksi kertaa tulla. Silloin päätin, että nyt loppuu. Ne, jotka on joskus kokenut rintatulehduksen niin tietää ettei se ole yhtään kivaa. Se oli pahempaa kuin yksikään kokemani kuume tai kova flunssa! Kuten aikaisemmin kerroin niin Daniel oli myös näyttänyt vierottumisen merkkejä sillä, että hän keskittyi huonosti rinnalla ja välillä jopa puri mua.

Unikoulun aikaan aloitettiin vähentämään imetystä niin, että jäljellä oli enää iltaimetys. Sitten heinäkuun viimeinen päivä Daniel päätti ettei syö enää ollenkaan ja se oli siinä. En pakottanut vaan tajusin, että koettiin juuri luonnollinen lopetus. Meille oikeaan aikaan. Se, että olisiko se loppunut näin luonnollisesti puolen vuoden iässä? Ei olisi. Nyt lopetus oli niin helppoa, että jopa ihmettelin ettei tullut mitään vastoinkäymisiä. Sen sijaan mulla itsellä alkoi ilmestyä kaikenlaisia ihania oireita… Olin kuullut paljon kokemuksia siitä, miten hormonit menee sekaisin. Osasin jotain odottaa, mutta kyllä osa oireista silti yllätti!

1. Kova päänsärky

Mä oon ihminen, jolla on todella harvoin pää kipeä ja sen vuoksi oonkin ollut järkyttynyt tästä päivittäisestä päänsärystä. Tämä alkoi viikon päästä viimeisestä imetyskerrasta ja on nyt jatkunut jo sen pari viikkoa. Toivon todella, että pian helpottaa. Särkylääkkeet auttaa hetkeksi, mutta en haluaisi niitä kuitenkaan koko ajan syödä.

2. Isot finnit kasvoissa

Hiusrajaan, otsaan ja leukaan on tullut todella isoja finnejä. Niitä ei ehkä ihan heti huomaa, mutta ne tuntee. Vitsit ne on kipeitä ja jotenkin paljon enemmän ihon alla kuin normaalit finnit?

3. Pahoinvointikohtaukset

Se alkuraskaudesta tuttu pahoinvointi tuli hetkellisesti takaisin, kun lopettamisesta tuli 1,5 viikkoa ja se tuli nimenomaan kohtauksien muodossa. Eli yhtäkkiä kuin salama kirkkaalta taivaalta alkoi heikottaa, pyörryttää ja oksettaa. Onneksi sentään oksentaa ei tarvinnut, mutta olo oli kyllä kuin jyrän alle jäänyt. Nämä tällaiset kohtaukset kesti jotain maks. puoli tuntia. Onneksi näitä ei ole ollut nyt viikkoon (koputan puuta).

4. Hiusten lähteminen, TAAS!

Raskauden jälkeen hiuksia tippui voimakkaasti jonkun parin kuukauden ajan ja nyt, kun tilanne on ollut hetken tasoittunut niin se alkoi taas… Jälleen saisi imuroida vähintään kerran päivässä, kun vaaleasta lattiasta saa bongailla tummia hiuksia :D

5. Hiusten ja kasvojen rasvoittuminen

Normaalisti pesen hiukset 2-3 kertaa viikossa, mutta nyt niitä saisi olla pesemässä joka päivä! Onneksi on keksitty kuivashampoo, jolla on saanut vähän tilannetta pelastettua.

6. Väsymys

Tekisi mieli koko ajan nukkua päikkäreitä ja edes 10h yöunet ei tunnu riittävän. Välillä sitä havahtuu siihen, että makaa sohvalla eikä vain yksinkertaisesti jaksa liikkua tai ylipäätään edes nousta ylös. Oon yrittänyt taistella tätä väsymystä vastaan syömällä säännöllisesti, melko terveellisesti ja liikkumalla normaalia enemmän. Näistä on ehkä vähän ollut apua, mutta on päiviä kun väsyttää ja paljon. Blääh.

Mun vaatteet: Pusero* – täältä | Farkut – 77th Flea (*saatu/mainoslinkki)

Danielin vaatteet: Pusero – Mini Rodini | Housut & sukat – Polarn O. Pyret

Pitäkää peukut pystyssä, että nämä kaikki oireet helpottaa mahdollisimman pian. Vaikka välillä turhauttaa niin onneksi näihin osaa suhtautua jo vähän myös huumorilla. Oon nimennyt itseni hormonihirviöksi :D

Onko teillä ollut samanlaisia oireita imetyksen lopettamisen tai muuten hormonien myötä? Onko vinkkejä, millä helpottaa oireita?

10 Comments
 • Avatar
  Cami
  Posted at 21:31h, 15 elokuu Vastaa

  Mulla tuli raskauden aikana just noita isoja, ihonalaisia finnejä leuan alueelle tosi paljon ja ne taitaa valitettavasti olla sellaista sorttia, joille ei voi tehdä mitään kun johtuvat hormoneista :( Samoin väsytti paljon etenkin alkuraskaudesta ja koin siis tosiaan näitä sun ”vaivoja” jo raskauden aikana. Niin paljon kuin haluaisin sua osata auttaa, niin en nyt osaa 😭 Toivottavasti meno tasoittuu ja pääset näistä jutuista eroon.

  Ihan superhienoa kuitenkin, että imetys loppui noin hienosti 💖 Meidän oli pakko ottaa Even kanssa salainen imetyskerta virallisen viimeisen imetyksen jälkeen, kun se kerta päättyi huutounikouluun ja halusin lopettaa hyvään muistoon 💖

  • Saija
   Saija
   Posted at 10:38h, 16 elokuu Vastaa

   Eikä :( Inhottavaa! Ja nuo isot ihonalaiset finnit on niiiin kipeitä… Blääh, ei niihin taida auttaa kuin aika. Raskaana iho oli niin sileä ja ”hehkuva”, saispa sen takaisin :D Toivotaan, että hormonit tasoittuu mahdollisimman pian. Nyt on ainakin päänsärky hieman helpottanut. Hyvään muistoon on kyllä kivempi päättää, joten kiva että otitte vielä yhden salaisen kerran :)<3

 • Avatar
  Maria
  Posted at 09:34h, 16 elokuu Vastaa

  Oletko ihan varma ettet ole raskaana taas? Tai käytätkö jotain hormooniehkäisy joka voisi aiheutta sellaiset oireet?

  • Saija
   Saija
   Posted at 10:40h, 16 elokuu Vastaa

   En ole raskaana, oon siitä satavarma :) Oon käyttänyt jälkitarkastuksesta asti minipillereitä, samoja kuin mitä käytin ennen raskautta. En usko, että oireet tulee niistä. Mutta oon googlettanut ja monessa paikassa lukee, että imetyksen lopetus aiheuttaa samanlaisia oireita kuin alkuraskaus. Ilmeisesti molemmissa menee hormonit samalla tavalla ”sekaisin” :D

 • Avatar
  Nimetön
  Posted at 22:17h, 17 elokuu Vastaa

  Hei tuli mieleen nuista rintatulehduksista, huomasitko että ne tuli aina tiettyjen juttujen jälkeen vai ihan satunnaisesti sillon tällön?
  Nimittäin oon kuullut muilta ja myös kokenut henkilökohtaisestikin että jos rinnat saavat kylmää, kuten tuulen puuska, pakastimen avattua tuleva ”pakkashöyry”, tuulen viima, ilmastoinnit jne tekevät rintatulehduksen, jos rintoja ei ole suojattu tarpeeksi hyvin. Mulla itsellä on pari kertaa ollu just rintatulehdus ja molemmilla kerroilla tuli siitä kun rintsikoilla ja tietty toppi päällä vein roskat ulos tai hain postin postilaatikosta ja just sillä hetkellä tuli tuulen puuska ja pääs puhaltaan rinnoille. Sen jälkeen heti nousi rintatulehdus ja se oli sit menoa. ;/ onneks tiedostin sit nämä ja enää ei oo tulehduksia tullu.. oho olipa pitkä teksti :-D mut pointtina vaan että ootko muistanut suojata rinnat aina hyvin? Nimittäin se tuuli menee niin herkästi myös neuleesta läpi :(

  • Saija
   Saija
   Posted at 17:44h, 18 elokuu Vastaa

   Mä yritin selvittää, että olisiko joitain tiettyjä juttuja mitkä sen tekisi… Mutta en löytänyt mitään :/ Pakastimen avaamisen aikaan aina suojasin rinnat ja muutenkin olin tosi tarkka suojaamaan niitä kylmillä ilmoilla. Toki se voi siltikin johtua tuulesta, se ei varmaan paljoa kylmää vaadi, että tulehdus tulee päälle :s Yksi mitä pohdin niin turvavyön reuna. Lääkäri sanoi, että se saattaa usein painaa rintaa ja näin aiheuttaa tukoksen, mutta mulla tulehduksia tuli molempiin rintoihin niin en tiedä, olisiko sekään voinut olla syy. Ihana kuulla, että sä oot osannut yhdistää syyn tulehduksille ja jatkossa välttynyt niiltä! Se helpottaa paljon, kun tietää mikä sen aiheuttaa :)

 • Avatar
  Hanna
  Posted at 22:28h, 17 elokuu Vastaa

  Joo, mulla kanssa oli tota pahoinvointia ja olin jo ihan varma että oon uudelleen raskaana tai että oon jotenki vakavasti sairas :( ja kun tosi vähän löytyy tietoa tosta, neuvolassakaan ei varoiteltu että tämmöstä saattaa tulla. Joten hyvä kun kirjoitit aiheesta!! 🥰

  • Saija
   Saija
   Posted at 17:46h, 18 elokuu Vastaa

   Voi eikä :( Niin inhottavaa! Mun mielestä näistä asioista saisi puhua enemmän, kuten myös imetyksestä äidille jo raskauden aikaan. Tuntuu, että siitä ja lopettamisesta puhutaan todella vähän. Onneksi netistä nyt jotain tietoa löytyy ja Facebookin Imetyksen Tuki-ryhmästä, mutta enemmänkin tietoa saisi olla :)

 • Avatar
  Hemppa
  Posted at 19:53h, 02 tammikuu Vastaa

  Moi, miten pitkään sun oireet kestivät imetyksen lopetuksen jälkeen? Itse lopetin imetyksen nyt 1,5 viikkoa sitten ja viikon verran olen syönyt pahoinvointilääkettä jatkuvaan kuvotuksen tunteeseen. Mulla myös raskaudet ovat olleet järjetöntä pahoinvointia ja myös silloin mielessä oli tämä tuttuakin tutumpi ajatus että kauanko vielä…

  • Saija
   Saija
   Posted at 07:48h, 03 tammikuu Vastaa

   Heippa! Mulla kesti varmaan kokonaisuudessaan kuukauden ajan, mutta viikko viikolta ne oireet vähentyi :) Kerran sain yhden tosi pahan pahoinvointikohtauksen ja meinasin oksentaa. Sen jälkeen oireet alkoi helpottua nopeammin. Ikävä kuulla, että sulla on samaa… Se on niin inhottavaa :( Mutta lohdutuksena voin sanoa, että aivan varmasti myös sulla helpottaa pian. Tsemppiä <3

Post A Comment