Epärehellistä seuraajien kalastelua

Viime viikon yksi kuumimmista puheenaiheista oli se, kun Instagram poisti lukuisia ”botteja” eli erilaisia ei-oikeita/epäaktiivisia käyttäjätilejä. Monilta lähti seuraajia kymmenistä jopa moniin tuhansiin. Multa taisi poistua muutama sata. Myöhemmin Instagram ilmoitti Twitterissä, että kyse ei olekaan tilien poistamisesta vaan se oli joku heidän bugi. Jossain kuitenkin oli heidän uutisensa, missä kerrottiin että tällaisia feikkitilejä kyllä poistellaan koko ajan koska Instagram ei hyväksy niitä.

Vaikka kyseessä ei tällä kertaa ollutkaan mikään jättimäinen bottitilien poisto niin silti tämä herätteli meitä ja sai monet ymmärtämään, että tällaisia feikkitilejä on oikeasti olemassa. Ja tämä on asia, josta oon halunnut puhua jo kauan. Nyt, kun asia on näin esillä niin innostuin tekemään tämän tekstin!

instagram feikkiprofiilit

Mä törmään päivittäin erilaisiin bottitileihin, automaattisiin follaa/unfollaa-asetuksiin tai sovelluksiin (en tarkkaan tiedä mitä ne edes on :D), seuraajien kalasteluun… Lyhyemmin sanottuna kaiken maailman epärehellisyyteen. Eletäänkö me tosiaan maailmassa, jossa iso seuraajamäärä on kaikista tärkein asia?

Omakohtaisena esimerkkinä se, kun katson omia uusia seuraajiani. Kurkkaan usein ketä ne on ja mä bongaan joukosta lähes aina yhden saman henkilön. Joka toinen päivä tämä sama käyttäjätili alkaa seurata mua ja vielä suurin piirtein samaan kellon aikaan. Ja en nyt liioittele yhtään vaan ihan oikeasti joka toinen päivä. Kun klikkaan henkiön profiiliin niin hän on ihan suomalainen nuori, jolla on joku reilu tuhat seuraajaa. Hän seuraa muutamaa sataa ihmistä. Kun hetken päästä seuraamisesta klikkaan omiin seuraajiin, haen tiliä niin sitä ei näy siellä enää. En tiedä tekeekö hän follaw/unfollow-taktiikalla tätä samaan aikaan tiettyinä päivinä vai onko hän ulkoistanut homman jollekin automaattirobotille. En tiedä onko tämä oikea nimitys, mutta joku tällainen on kuulemma olemassa :D Ja ainoa kysymys, mitä mä joka kerta mietin on että miksi?? Sen sijaan, että panostaisi vaikka aktiiviseen päivittelyyn ja kuviin niin se aika käytetään tähän.

Ja tämä kaikki on mun mielestä tosi surullista.

IDKUVA

Mä saan viikottain myös Instagramin directiin ja sähköpostin roskapostiin viestejä yrityksiltä, joilta voi ostaa seuraajia. Mä saan ehdotuksia sovelluksista, joissa voi alkaa ”keräämään” seuraajia. Joku jopa lähetti sähköpostilla yhteistyöpyynnön ja kysyi, voisinko testata heidän palveluaan ja sen jälkeen suositella sitä muille? Hän oli jopa valmis maksamaan tästä. Mä en todellakaan ikinä ”tukisi” tällaista palvelua käyttämällä sitä enkä myöskään lähtisi sitä rahasta suosittelemaan muille. Yksi ehdotus piti sisällään lupauksen, että käyttämällä sovellusta olisin vuoden päästä tienannut (kyllä, tätä nimitystä käytettiin) itselleni 100k seuraajaa. Mitä iloa tästä olisi mulle? Niin paljon seuraajia, jotka eivät olisi edes aitoja oikeita.

Yksi havainto, jonka myös oon tehnyt niin jotkut yritykset yrittävät saada asiakkaita tällä follow/unfollow-taktiikalla. Hyvänä esimerkkinä Viron silikonifirmat. Tai voi olla, että ne on yksi ja sama firma. Monta kertaa kuukaudessa mua alkaa seurata tällainen tili ja kun katson heidän profiilia niin he seuraavat jopa useita tuhansia ihmisiä. Mainoskikka, joka ei ainakaan mun kohdalla toimi.

Mun mielestä itsensä brändäämisessä, markkinoimisessa ja seuraajien hankkimisessa ei ole mitään väärää. Päinvastoin! Mutta jos sitä haluaa tehdä niin kannattaa pyrkiä hankkimaan aitoja seuraajia. Näitä feikkitilejä eksyy varmasti jokaisen seuraajiin, koska ne kalastelee ihmisiä tykkäämään heistä (ja näin näyttää Instagramin silmissä aidoilta tileiltä ja välttyvät poistolta). Aitoja aidosti kiinnostuneita seuraajia tavoittaa varmasti olemalla aktiivinen päivittelijä, järjestämällä arvontoja, tykkäämällä ja kommentoimalla muille.

iphone ruusukulta

Haluan vielä kertoa yhden asian, jota moni ei varmaan vielä tiedä. Eli se, että miksi se on huono juttu jos tällainen feikkitili alkaa seurata sua. Moni varmaan ajattelee, että kiva saada seuraajia, mutta sillä on negatiivinen vaikutus sun oikeisiin seuraajiin. Nimittäin se vaikuttaa Instagramin algoritmiin, jonka mukaan sulle näytetään esimerkiksi etusivulla tietyt uudet kuvat. Jos sulla on paljon epäaktiivisia seuraajia eli juuri näitä feikkitilejä tai botteja, jotka seuraa sua mutta ei ikinä tykkää sun kuvista niin sun kuvat alkaa näkyä huonommin ja huonommin muille seuraajille. Sekä mahdollisille uusille seuraajille, koska kuva ei tavoita ketään. Insta pitää kuvaa tai tiliä jotenkin epäaktiivisena ja ”ei kiinnostavana”. Siksi mä ainakin välillä poistelen seuraajista tilejä, jotka seuraa tyyliin 5000 eri ihmistä. Tiedän ettei mun kuvat kiinnosta sellaisia käyttäjiä oikeasti, joten fiksuinta on vaan poistaa ne.

Olisi kiva kuulla teidän ajatuksia tästä? Ootteko te törmännyt tällaisiin feikkitileihin yms?

23 Comments
 • Avatar
  Roosa
  Posted at 20:16h, 18 helmikuu Vastaa

  Mullakin on paljon tuollaisia jotka seuraavat ja sitten unfollaavat parin päivän päästä. Varsinkin täällä Ruotsissa tätä tapahtuu paljon, ja suurinosa näistä mun kohdalla on jotain 10k ruotsibloggaajia. Eli aletaan seuraamaan, mä seuraan takas/en seuraa takas, ja sit unfollataan. Ja tätä tapahtuu joka päivä… Ja tosiaan usein samat tytöt päivästä toiseen :D

  • Saija
   Saija
   Posted at 20:59h, 18 helmikuu Vastaa

   Mitää eikä :D Tuo on niin jännä, että tätä tehdään niin näkyvästi. Koska eikö kukaan ajattele, että kyllä se ketä alat seurata monta kertaa pienen ajan sisällä niin tajuaa homman? Tai sitten he eivät välitä :D

 • Avatar
  Mari
  Posted at 08:08h, 19 helmikuu Vastaa

  Mua seuraa kans yks tyyppi tasasin väliajoin. Oon tässä kuukauden sisään pari kertaa miettinyt, että voisin vaan kysyä häneltä onko toi homma hauskaa, mutta en oo kehdannu. Kun ei se tavallaan minun asia oo, mitä kukin tässä maailmassa harrastaa. Oon vaan utelias, että kuinka se energia voi riittää tollaseen uusien seuraajien ettimiseen jatkuvasti, kun sen ajan vois käyttää johonkin muuhunkin :D

  • Saija
   Saija
   Posted at 08:39h, 19 helmikuu Vastaa

   Hei joo olisi kyllä mielenkiintoista kuulla heidän näkemys tähän, jotka tätä tekee. Mä kans mietin tuota energiaa, minkä tämä homma vaatii. Miten sitä aikaa riittää niin paljon :o Mielummin tosiaan vaikka päivittelisi storya sen aikaa :)

 • Avatar
  emma
  Posted at 10:07h, 19 helmikuu Vastaa

  muistan ensimmäisen ’hässäkän’ tästä seuraajien kalastelusta kun yläasteella (noin 2011-2012?) erästä tuttua syytettiin seuraajien ostamisesta kun hän oli nopeasti saanut 1000 seuraajaa instagramiinsa – enää en edes muista miten keissi päätty, mutta jo silloin ajattelin kuinka naurettavalta seuraajien ostaminen kuulosti :D nykyään teen somehommia yhdelle yritykselle ja aina yhteistyöpyynnön yhteydessä ei tarkasteta vain seuraajamäärää vaan myös kuvien tykkäysmäärää ja kommentteja – sieltähän ne ”oikeat” seuraajat löytyy, jos tiiät mitä meinaan :) ja yhä useammin kuulen kuinka somevaikuttajat tulevat menettämään suosionsa muutamassa vuodessa, joten ei sillä seuraajamäärällä pitkäjaksoisesti tee yhtikäs mitään :D

  • Saija
   Saija
   Posted at 10:40h, 21 helmikuu Vastaa

   Eikä! Se on tosi harmi, jos ei oikeasti ollutkaan ostanut seuraajia :/ Mutta valitettavan paljon tuota tehdään… Ehkä se saataisiin loppumaan sillä, että nämä yritykset joista voi ostaa seuraajia niin kiellettäisiin kokonaan. Joo tuo on totta! Yhteistöissä on kaikista fiksuinta tarkastella kokonaisuutta ja vaikuttajan sopimista yhteistyöhön. Tuo on varmasti totta, ei sillä seuraajamäärällä koko tulevaisuutta takaa :D

 • Avatar
  Janina
  Posted at 11:36h, 19 helmikuu Vastaa

  Harvoin enää kommentoin blogipostauksia mutta nyt on pakko! Hyvä, että kirjotit aiheesta, seuraajien osto ja feikkitilit kun selvästi ovat rantautuneet myös Suomeen. Mua alkaa myös jatkuvasti seurata feikkitilit, jotka näyttävät ihan suomalaisilta aidoilta nuorilta. Veikkaan, että nämä tilit ovat täysin botteja ja ne on varastettu aidoilta tileiltä..

  Mä tsekkaan joka päivä uudet seuraajani ja häikäilemättä poistan _kaikki_ jotka ovat esim. Euroopan ulkopuolelta, seuraavat 3000 muuta tiliä tai ovat yrityksiä, jotka esim mainostavat ja myyvät kauneusleikkauksia/feikkilaukkuja. Teen tän, koska haluan, että mulla on oikeita seuraajia ja että oikeat seuraajani oikeasti saisivat mun kuvat feedilleen! Suosittelen tätä taktiikkaa, seuraajamäärällä kun ei nyt tai ainakaan tulevaisuudessa tule olemaan mitään väliä, jos kukaan ei sitoudu sun kuviin :) Tämä taktiikka toimii!

  Lisäksi jos huomaan, että joku jonka poistan alkaa jatkuvasti seuraamaan mua uudestaan (ja ei edes samalla tykkää jostain kuvasta) päätyy mun estolistalle, joka on parin vuoden ainana kerännyt noin 2000 tiliä😂✌🏼

  Aiemmin monet sanoi mulle, että ei oo fiksua estää ja poistaa seuraajia, mutta onneks olin kaukaa viisas ja alotin tän poistelun (&estämisen, ennen kun seuraajia pysty vaan poistamaan) jo silloin kun aloin tehdä somea! 🙊

  • Saija
   Saija
   Posted at 10:01h, 20 helmikuu Vastaa

   Kiva, että tulit Janina kommentoimaan :) Oot oikeassa, ne on rantautunut tännekin ja se on tosi harmi. Senkin vuoksi on hyvä puhua tästä aiheesta, että mahdollisimman moni tietäisi ne. Mä oon tainnut nähdä myös tuollaisia tilejä. Inhottavaa, kun jotkut ovat niin aidon näköisiä, että on vaikea tietää mikä on botti ja mikä ei. Tuo poistaminen on tosi hyvä juttu, täytyisi ottaa siitä itsekin joku kuukausittainen tapa. Koska se, että niitä on siellä seuraajissa niin on vain huono juttu. Se on sääli, että oikeat seuraajat eivät tavoita niitä kuvia jotka sulta haluaisi nähdä :(

   Eikä! Huh, mikä määrä :D Mulla on kans estolistalla joitan tyyppejä, mutta mun luku on varmaan muutamia kymmeniä. Mutta jos mikään muu ei toimi ja tilit alkaa seurata uudelleen niin tuo on melkein ainoa vaihtoehto. Toivottavasti myös monet muut tajuaa tuon poistamisen niin ehkä me saataisiin sillä näitä feikkitilejä ja botteja vähän hillittyä. Ne, kun tuntuu vaan lisääntyvän koko ajan :(

 • Avatar
  Kata
  Posted at 12:33h, 19 helmikuu Vastaa

  Siis mä luin tuosta että insta olisi poistanut feikkitilejä ja ryntäsin heti kattomaan mun seuraajat ja petyin, ei ollut lähtenyt yhtään. Ja sit luinkin, että kyseessä oli bugi joka oli jo korjattu. Mä nimittäin tiedän, että siellä on joitain feikkitilejä varmasti jotka seuraa mua ja mä nimenomaan haluaisin ne pois sieltä :D Mielenkiintoinen teksti ja hyvää pohdintaa!

  • Saija
   Saija
   Posted at 09:54h, 20 helmikuu Vastaa

   Haha, arvaa mitä? Mä ryntäsin kans katsomaan :D Ja olihan sieltä muutama sata lähtenyt. Onneksi! Koska niiden poistaminen on vain hyvä juttu. Noita feikkitilejä tuntuu löytyvän jokaisen seuraajista, toivotaan että Instagram poistelee niitä reipasta tahtia. Kiitos paljon, tällainen palaute oli kiva kuulla :)

 • Avatar
  Nimetön
  Posted at 13:18h, 19 helmikuu Vastaa

  Hei!

  Hmm, en oikein tiedä mistä aloittaa. Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että epärehellinen kalastelu on valehtelua joka suuntaan. Toisaalta voisi ajatella, että ne seuraajat varsinkin yrityksen/vaikuttajan alkumetreillä voisivat herättää myös aitojen seuraajien mielenkiinnon ja homma voisi kasvaa rehelliseksi puuhaksi. Voihan niitä insta seuraajia itsekin poistaa jälkikäteen ja itse harrastan tätä juurikin näiden feikkitilien kanssa. Tavallaan tää homma on vähän menneen talven lumia, että en jaksa uskoa ihmisten oikeasti vielä ostavan seuraajiaan. Toisaalta en tiedä noista app:eista, että miten toimivia ne ovat ”huijaamaan jonkun seuraavan sinua”. Toisaalta siinä on kuitenkin tarkoitus herättää mielenkiinto ja jos kyseisellä ihmisellä on kiinnostavaa sisältöä, jota et olisi välttämättä muuten löytänyt, eikö tästä hyödy molemmat osapuolet? Moni ei nykyään lähde edes seuraamaan tilejä, vaan enemmänkin pidättäytyy taka-alalla ja seurailee kaukaa. Jos sisältö kiinnostaa kuukausien päästä, saatetaan painaa sitä seuraa nappulaa.

  Anyway, mielenkiintoinen aihe! yst. Pinja // http://www.pinaycoco.fi

  • Saija
   Saija
   Posted at 10:37h, 21 helmikuu Vastaa

   Totta tuokin, tosi hyviä pointteja sulla :) Onhan se vähän niin, että ei kukaan sua ala seurata jos ei sun sisältö kiinnosta. Mutta oon törmännyt siihen, että vähän isommat julkkiset/vaikuttajat alkaa seurata nuoria ja he tietysti katsoo, että ”vitsit, miten siistiä kun tuo seuraa mua” ja alkaa seurata takaisin. Sitten parin päivän päästä julkkis unfollaa tämän nuoren… Ei sekään mun mielestä ole kivaa :/ Ja kyllä valitettavasti edelleen ostetaan seuraajia, mutta toivotaan että se loppuu. Tai että nämä yritykset, mistä niitä voi ostaa niin kiellettäisiin. Hei joo tuota tehdään paljon, että seurataan taka-alalta. Mäkin käyn muutamia julkkiksia aina välillä kurkkaamassa ja jos on monesti ollut mielenkiintoista sisältöä niin oon alkanut sitten seuraamaan. Kiitos sulle Pinja kommentistasi, tämä oli kivasti ajatuksia herättävä :)

 • Avatar
  Cami
  Posted at 13:31h, 19 helmikuu Vastaa

  Varmasti samainen rintojensuurennus follaa/unfollaa muakin säännöllisesti :D Oon ihmetelly sitä logiikkaa myös pitkään ja tää toimintatapa taitaa olla aika yleistä. Surullistahan se on :(

  • Saija
   Saija
   Posted at 09:56h, 20 helmikuu Vastaa

   Eikä :D Ne tekee tuota varmasti joka päivä! Se on kyllä surullisen yleistä. Aivan kuin ei jaksettaisi panostaa siihen omaan feediin vaan hankitaan ne seuraajat kyseenalaisin keinoin :(

 • Avatar
  H.H
  Posted at 13:44h, 19 helmikuu Vastaa

  Todellakin ahdistaa nuo botit ja kaiken maailman feikkitilit instagramissa seuraajina. Tulee sellanen tunne, että joku varmaan luulee mun ostaneen niitä vaikka oikeasti niitä tulee aina kun lisään kuvan hashtagien kautta.

  • Saija
   Saija
   Posted at 10:31h, 21 helmikuu Vastaa

   Joo sama täällä :( Mäkin oon huomannut, että ne löytää hashtagien kautta… Inhottavaa! Aina välillä pitäisi muistaa poistella niitä, mutta ei sitä millään ehdi kaikkia huomata :(

 • Avatar
  en ymmärrä
  Posted at 14:36h, 19 helmikuu Vastaa

  Tarkoittaako se myös sitä, että jos on instassa epäaktiivinen, niin sun tili voidaan poistaa? Mulla on tili vain sen takia, että pääsen kattoo erilaisii meemejä yms. Ite en postaa mitään ja harvoin kommentoin mihinkään mitään enkä varsinkaan tykkää kuvista kun se on mun mielestä turhaa. Kukaan ei myöskään seuraa mua.

  • Saija
   Saija
   Posted at 10:32h, 21 helmikuu Vastaa

   Tuosta en ole varma, mutta kannattaa ainakin välillä tykätä joistakin kuvista niin sitten ei poistu. Nimittäin aivan hyvin se voi joutua poistoon, jos insta katsoo sen jollain tapaa epäaktiiviseksi :s Noilla tykkäyksillä tai kommentoimisilla (esim. arvontoihin) näyttää ainakin aktiiviselta :)

 • Avatar
  Anonyymi
  Posted at 16:46h, 20 helmikuu Vastaa

  Kuuntelit ilmeisesti Ylex:n lähetystä missä tästä oli ainakin hyvää keskustelua :) Tuntu että koko postaus oli vedetty siitä radiolähetyksestä.

  • Saija
   Saija
   Posted at 10:41h, 21 helmikuu Vastaa

   Itse asissa en ole kuullut! Mutta nyt alkoi heti kiinnostamaan, että mitä siinä on ollut – täytyy katsoa, jos sen saisi jälkikäteen jostain kuunneltua :) Mä en ehdi nykyään kuunnella ollenkaan radiota, mutta tosi hyvä että tästä asiasta puhutaan. Nyt parin päivän aikana tästä on puhunut moni vaikuttajakin niin Suomessa kuin ulkomailla. Hyvä, että aihe saa suuren huomion koska tästä ei voi liikaa puhua :)

 • Avatar
  Jenni
  Posted at 11:07h, 21 helmikuu Vastaa

  Tämä oli todella mielenkiintoinen postaus! Naurahdin, kuin luin etten ole ainoa jota jatkuvasti alkaa seuraamaan Viron silikonifirmat hahhah :D Ei kyllä tehoa tuo keino minuunkaan!

  • Saija
   Saija
   Posted at 16:31h, 21 helmikuu Vastaa

   Kiitti paljon Jenni :) Eikä, haha! Ne ilmeisesti tekee tuota tosi paljon. En vaan ymmärrä, että eikö tuo vain anna huonomman kuvan yrityksestä jos tekee noin :D

 • Avatar
  Sanna / Pancake Palace
  Posted at 22:32h, 21 helmikuu Vastaa

  Mä en ole koskaan ymmärtänyt seuraajien ostamista tai muuta kalastelua. Samaan kategoriaan mulla menee bloggaajaryhmien lukija lukijasta tai kommentti kommentista -ketjut: jos sä olet kiinnostunut mun tuottamasta sisällöstä, niin ihanaa jos jätät kommentin tai liityt lukijaksi/seuraajaksi, mutta en missään nimessä tahdo, että joku yrittää väkisin jättää kommenttia vaikkei todellisuudessa olisikaan kiinnostunut. Sikahyvä postaus tämä, tärkeästä aiheesta!

Post A Comment