Puhutaan rahasta + viikon kulut!

Raha kiehtoo mua. Mä tykkään lukea siitä, mä tykkään oppia siitä, mä tykkään keskustella siitä. Jälkimmäisin tosin on melko harvinaisempaa, koska me suomalaiset tunnetusti puhutaan ylipäätään melko vähän rahasta. Tuntuu, että raha on yksi suurimpia tabuja Suomessa. Ikinä siitä ei puhuta ja jos puhutaan niin ei ainakaan numeroina. Mä haluan vähän rikkoa tätä ja puhua rahasta täällä blogissa tänä vuonna enemmän. Nimittäin kuten aikaisemmin mainitsin niin en tehnyt tälle vuodelle sen erikoisempia lupauksia, mutta tavoitteita säästämisen suhteen ajattelin miettiä.

paljonko menee rahaa viikossa

Mä siis tykkään lukea rahasta ja sen vuoksi siihen liittyvät blogipostaukset on mun mieleen. Erityisesti tällaiset ”paljonko kulutin rahaa viikossa”-tyyppiset listaukset on mun suosikkeja  Niinpä päätin itsekin kerätä kaikki kuitit talteen viime viikolta ja listata teille jokaisen päivän menot. Kuittien talteen ottaminen oli helppo muistaa, nimittäin tehtiin Tatun kanssa marraskuulta sellainen kaikkien kuittien keräämis-rumba ja katsottiin paljonko menee rahaa mihinkäkin. Anyway tässä nyt mun viime viikon ostokset:

Maanantai:

Ei menoja!

Tiistai:

– Lounas sushibuffetissa 10€

– Apteekista lääkkeitä 10,57€

Keskiviikko:

Ei menoja!

Torstai:

– Ruokaostokset 36,46€.

– Proteiinipatukat Ärrältä 5,00€ (Barebellsin patukat on mun suuri heikkous…)

Perjantai:

– Ruokaostokset 41,02€

Lauantai:

– Stokke Tripp Trapp-syöttötuoli 200€

– Siihen lisäksi Baby Set 49€.

– Iso smoothie Jungle Juice Barista 7,50€.

Sunnuntai:

– Kuvanmuokkausohjelman kuukausimaksu 9,99€

– ”Käsiraha” olohuoneen pöydästä 20€

Tietenkään viikon kulut ei anna kokonaiskuvaa menoista vaan niitä pitäisi seurata useamman viikon niin kuin me Tatun kanssa marraskuulla tehtiin. Näihin viikon kuluihin vaikuttaa luonnollisesti se, että maksetaan kaikki puoliksi. Tai suurin piirtein. Kaikki yhteiset laskut ja asuntolaina maksetaan puoliksi, mutta kaupassa ja ravintolassa maksetaan vuorotellen. Eli ei olla tässä niin tarkkoja sentin päälle vaan se maksaa, jolla sattuu olla silloin vuoro. Tämä on toiminut meillä jo näiden kaikkien vuosien ajan tosi hyvin. Me käytiin viime viikolla parikin kertaa ulkona syömässä (tätä pitäisi vähentää), koska oltiin viikonloppuna joka päivä menossa. Ensin perjantaina kaveripariskunnan kanssa Tuurissa Keskisellä ja syötiin siellä ravintolassa. Sitten lauantaina lähdettiin Vaasaan ja taas syötiin ravintolassa. Sunnuntaina vielä syötiin Heseä, heh. Tatu maksoi nämä ja mä puolestani maksoin kaikki kaupassa käynnit. Välillä meidän ruokaostokset on siinä 50€ luokkaa, mutta nyt oltiin käyty edellisellä viikolla kaupassa joten ostettiin vaan puuttuvia juttuja. Kuten vihanneksia, joita ei tule ostettua isoa määrää kerralla.

IDKUVA

Mä en oikein tiedä millainen rahankäyttäjä oon. Nuorempana olin selkeästi tuhlaaja, kaikki meni mitä tuli. Kun kävin säästökeskustelussa pankissa niin toisesta korvasta meni sisään ja toisesta ulos pankkitädin kehotukset laittaa jotain sukan varteen. Nykyään taas siirrän säännöllisesti rahaa säästöön ja pankin rahastoon. Haaveissa olisi vielä tänä vuonna avata salkku Nordnettiin. Oon myös huomannut, että mitä enemmän oon säästänyt niin sitä enemmän oon alkanut ahdistumaan, jos joudun siirtää rahaa säästöstä käyttötilille. Joku rahankäytössä on siis selkeästi muuttunut.

Mä koen säästötilin olevan mulle yksi ”varmuus” rennommasta elämästä. En sen takia, että voisin tuosta noin vaan ostaa jotain vaan, että jos jotain sattuu niin tiedän ettei koko talous ehkä kaadu siihen. Mä oon kova stressaamaan asioista, joten se että tilillä on edes vähän pahan päivän varalle estää mua pääsemästä suurille stressileveleille. Esimerkiksi nyt lapsen saannin myötä sitä on koko ajan oltava varaa ostaa jotain tai jos tuleekin ylimääräisiä hoitokuluja. Lapselle hankinnat ei pääty siihen, että ennen syntymää ostetaan vaunut, kaukalot, isofix-telakat, leikkimatot ja pinnasängyt vaan ostettavaa tulee aina lisää. Kasvavalle lapselle seuraavan koon vaatteet ja sen myötä joka vuosi uudet haalarit, lapaset ja pipot. Kuten menoista näkyy niin nyt ostettavaksi tuli syöttötuoli ja siihen istuinsetti. Säästöistä on ollut myös iso apu eläinlääkärikuluissa, joita on tullut nyt Nemon epilepsian vuoksi. Vaikka meillä on niin Danielille kuin Nemolle vakuutukset niin se ei silti tarkoita ettei maksettavaa yhtään tulisi.

säästövinkit

Maksoin viime viikolla myös tuollaisen ”käsirahan” eli 20% huonekalusta ostoksen yhteydessä ja loput, kun se on haettavissa. Sadan euron pöydän kohdalla maksettavaa tuli tuo parikymppiä. Mä onnistuin pilaamaan meidän olohuoneen pöydän pinnan ja se oli muutenkin pitänyt vaihtaa, koska ei tajuttu että kolmijalkainen pöytä on todella huono pienen lapsen kanssa :D Daniel ei vielä nouse ylös tai edes kunnolla ryömi, mutta nyt jo saa otettua jalasta kiinni ja pelottaa, että koska se kaatuu. En halua edes miettiä sitä, että hän nousisi sitä vasten seisomaan… Uusi pöytä on kans pyöreä, mutta väriltään valkoinen ja siinä on neljä jalkaa. Esittelen sen myöhemmin! Muuton jälkeen viime vuonna on mennyt paljon rahaa eri hankintoihin – niin huonekaluihin kuin sisustukseen. Mutta tänä vuonna ne kulut vähenee, kun paikat tulee pikkuhiljaa täysin valmiiksi. Lisää näistä kuitenkin tulevissa sisustuspostauksissa!

Muuten viikon kuluissa ei ole mitään ihmeellistä tai normaalista poikkeavaa. Joskus on viikkoja ettei rahaa mene kuin ruokaan ja jos taas maksetaan myös kaikki kuukauden laskut kerralla.

Anyway postauksen punainen lanka oli siinä, että tänä vuonna puhutaan enemmän rahasta! Voisin muun muassa kertoa, miten mun matka sijoittajaksi sujuu, haha. Se rahasta tällä kertaa, nyt toivottelen teille ihanaa viikonloppua 


26 Responses to “Puhutaan rahasta + viikon kulut!”

 1. C sanoo:

  Hei tällaiset postaukset on munkin lemppareita!

 2. Kia sanoo:

  Rahaan liittyvät postaukset kiinnostaa, aiheesta pitäisi jutella muutenkin enemmän. Jään innolla odottelemaan postauksia :)

  • Saija Saija sanoo:

   Jee ihana kuulla <3 Ja oon sun kanssa samaa mieltä! Tästä aiheesta puhutaan aivan liian vähän... Mutta mä lupaan puhua tästä enemmän tänä vuonna. Kiva, että jäät odottelemaan postauksia :)

 3. Katri sanoo:

  Hyvä aihe, semmonen kiinnostava ja ehdottomasti hyvä! Tykkään lukea kyllä näitä postauksia :)

  • Saija Saija sanoo:

   Olipas ihana nähdä teidän innostuvan! En malta odottaa, että pääsen kirjoittelemaan lisää aiheesta :)

 4. Nimetön sanoo:

  Mitä kuvanmuokkausohjelmaa käytät? 😊

 5. Jenni sanoo:

  Nää on kyllä niin hyviä postauksia! Mullakin tällainen postaus on ollu mietinnässä kauan, mut aina ku yritän tehdä, niin oon unohtanut seurata niitä menoja. :D mut oon sun kans samaa mieltä siitä et monille raha on tabu ja ehkä mua vähän ärsyttää, että näin on. Haluaisin kans itse olla rikkomassa tätä tabua. :)

  • Saija Saija sanoo:

   Mukava kuulla sun kans pitävän näistä :) Voi ei! Kannattaa kokeilla ensin opetella ottamaan joka ostoksesta kuitin talteen. Sitten viikon lopussa pystyy niistä nähdä, että mitä on ostanut. Raha on kyllä valitettavasti iso tabu, mutta ehkä me saadaan sitä rikottua omalta osaltamme :)!

 6. Suusuli sanoo:

  Töissä ravintolamaailmassa ja meinasin moikata sua kun vanhaa tuttua kun tulitte kunnes muistin että en sillee tunne sua muutakuin täältä 😅

  • Saija Saija sanoo:

   Voi olisit ihmeessä! Mun mielestä on aina kiva, jos joku tulee moikkaamaan :p Ensi kerralla sitten? <3

 7. Nicola sanoo:

  Tykkään lukea tällaisia rahapostauksia. :) Lisää odotellessa.

  • Saija Saija sanoo:

   Oi on ilo nähdä näin monen pitävän! Tuun ehdottomasti kirjoittelemaan lisää :)

 8. SK sanoo:

  Todella tärkeä ja hyvä aihe! Hienoa, että somevaikuttajana puhut asiasta ja toimit ns. icebreakerina.
  Nordnetistä sanon sen verran, että älä vain ”haaveile” salkun avaamisesta, vaan voit avata sen vaikka heti ja sijoittaa vaikka vain minimin 15e! Olen itse vasta 20-vuotias, ja olen vasta avannut salkkuni ilman suurempaa suunnitelmaa. Tärkeintä on se aloittaminen, joka taas ei Nordnetissä vaadi juuri mitään :) Sulla ei ole pakko olla useampaa satasta tai tonnia alkusijoitukseen, vaan esimerkiksi ihan parilla kympillä voit aloittaa (rahasto-)sijoittamisen. Varmaan tiedätkin nämä jutut :D Mutta pointtini oli se, että älä vain haaveile!
  Onnea sijoituksiisi jo etukäteen, ja kiitos loistavasta aiheesta! <3

  • Saija Saija sanoo:

   Kiitos sulle paljon :) Oot aivan oikeassa! O kiva toimia tässä icebreakerina :) Toivon, että pystyn kannustamaan mahdollisimman monia tekemään parempia päätöksiä rahan suhteen. Ja tuo on kyllä totta, nimittäin aina kun lukee sijoittajien kokemuksia niin jokainen sanoo virheeksi sen ettei alkanut sijoittamaan aikaisemmin. Sun innoittamana aion nyt avata salkun tänään! Joo oon lukenut tästä aiheesta aika paljon :D Silti varmasti opittavaa riittää ja kaikki vinkit ovat tervetulleita. Kiitos paljon ja onnea myös sinne sijoituksiin <3

 9. Cami sanoo:

  Ehdottomasti enemmän postauksia rahasta! Olen itse nykyään kova säästämään niin tilille, rahastoihin kuin osakkeisiinkin ja samalla pihtailen arjessa kaikesta mistä vain voin ja se on järkevää. Kuulisin mielelläni teidän marraskuusta enemmän, sillä tämähän antoi vähän vääristyneen kuvan just esim. ruokaan kuluvasta rahasta viikon aikana. Mä myös ihastelen tuota teidän babysettiin mennyttä 49 euroa, kun meidän oma maksoi uutena muistaakseni 79 euroa eli lieneekö siinä joku pk-seudun lisä mukana :D

  Meillä on käytössä yhteinen taloustili ja siirretään sinne toistaiseksi sama summa rahaa kuussa. Sieltä maksetaan lainanhoitokulut, ruoka, yhteiset laskut, päiväkotimaksut yms. ja osa laitetaan yhteiseen rahastoon. Loput omalle tilille jäävästä palkasta saa sitten kumpainenkin joko säästää tai hassata mielensä mukaan :) Mulla menee myös palkasta automaattisesti 200 euroa kuussa osakkeisiin ja se on fiksu järjestely! Laita ihmeessä viestiä niin jutellaan tästä aiheesta enemmän ylipäänsä x) Mua ainakin kiinnostais!

  • Saija Saija sanoo:

   Jes, niin kiva kuulla sun pitävän ideasta tehdä näitä postauksia lisää ja että oot kans kiinnostunut säästämään :) Sun säästämiset kuulostaa hyvältä! Näytyy kans nyt avata salkku ja laajentaa säästämistä lisää. Arjessa on kans kiva etsiä säästämisen kohteita, kuitenkaan liikaa pihistämättä :) Me saatais tästä aiheesta varmasti paljon juteltavaa – laitan sulle viestiä ;-) Mulla ei valitettavasti ole enää niitä marraskuun kuitteja tallella, mutta silloin tosiaan eniten rahaa tuntui menevän huonekaluihin + sisustukseen, kun mukana oli iso Ikean reissu ja ruokaan. Tietysti myös lainan lyhentämiseen ja säästöön, mutta kyllä sellainen konkreettinen menojen näkeminen ”herätteli” ajattelemaan, että mihin kaikkeen sitä rahaa vaan menee. Ohoh onpas ollut eroa baby setin hinnassa! Varmaan mukana on joku pk-seudun lisä, koska tuskin hinta on noin paljoa yhtäkkiä noussut :D

 10. Jes nää on kivoja postauksia :).
  Iteki tein joskus paljon meni rahaa viikon aikana postauksen, pitäisikin tehdä joskus uudelleen :).

  Miulla myös ulkona syöminen on yksi heikkous,mutta oon sitä mieltä,että tälleen äitiyslomalla pitää myös nauttia -kunhan oravanpyörä 8-16 alkaa niin ei niin usein pääse lounastamaan kaupungille.

  • Saija Saija sanoo:

   Kiitos paljon Tiina :) Hei toteuta ihmeessä! Mä tykkään kans niin paljon lukea näitä postauksia. Tuo on totta, kulutus on niin paljon kiinni myös elämäntilanteesta. Ja mun mielestä ruokaan panostaminen on samalla itseensä panostamista. Hyvä ruoka tuo hyvän mielen, samalla syödessä saa nauttia jonkun seurasta (jos ei sitten yksin käy syömässä) ja tuo vähän arkeen luksusta, kun joku muu kokkaa :p

 11. Anonyymi sanoo:

  Heippa. Lisää vaan rahasta liittyviä postauksia! Myös olisi kiva jos tekisit ”pihistän ja panostan” tyyppisen postauksen, ja vaikka itsestäsi, danielista ja ruokakassista :))
  ja teidän viikonruoat. Tämmöisiä ”konkreettisia” asioita, suomalaisesta elämästä :) tuntuu jos kirjoja lukee tai YouTubesta videoita katsoo niin amerikasta/floridasta, missä on helppo pihistää esim. Talvitakista :D
  Mutta iso peukku tälle postaukselle :)

  • Saija Saija sanoo:

   Jee, ehdottomasti teen <3 Mä oon sellaisen joskus vuosi sitten toteuttanut, mutta voisin tehdä jonkun päivitetyn version koska osa jutuista on hieman muuttunut. Haha joo oot oikeassa, siellä ei paljon talvitakkia tarvitse :D Kiitos paljon näistä ideoista, saan näistä varmasti monia toteutettua :)

 12. xod sanoo:

  Jee kivaa, rahapostauksia :)

 13. Suvi sanoo:

  Hyvä postaus :) lisää tälläisiä 👍 itseä kiinnostaa salkku ja rahastot.Itsellä menee esim S-ryhmän bonukset suoraa rahastoon👍 Oon huomannut että kun ostaa enemmän kerralla kaupasta ei tuu niitä heräteostoja niin paljoa ja ottaa taaempaa hyllystä niin on pidemmät päiväykset :) mistä liikkeestä ostit Tripptrapin?:) itsellä kans kuukauden parin päästä edessä sen osto pojalle :) Seinäjoelta ei varmaan saa mistään?🤔

  • Saija Saija sanoo:

   Kiitos Suvi :) Ehdottomasti teen lisää tällaisia! Tuo on totta, mekin pyritään käymään vain kaksi kertaa viikossa kaupassa. Muuten tulee aina ostettua jotain heräteostoksia. Me ostettiin Vaasasta Lastentarvike-nimisestä liikkeestä. Seinäjoella olisi varmaan Huvikummussa ollut, mutta satuttiin mennä Vaasaan niin käytiin samalla hakemassa :)!

Kommentoi