Miten meillä nukutaan?

Kaupallinen yhteistyö: Lullame

vauvan uni

Uni on merkittävässä roolissa jokaisessa lapsiperheessä. Varsinkin silloin, kun vauva saapuu perheeseen niin unen määrän tärkeys korostuu – ilman hyviä yöunia saattaa perheen jaksaminen kärsiä. Jokainen vauva on yksilö eikä yöunien määrää tai laatua voi etukäteen ennustaa. Usein, kun multa kysytään otsikon kysymys eli miten meillä nukutaan? Vastaukseksi annan, että ”Hyvin, hän herää kerran tai kaksi yössä syömään”. Meillä on yöunet ollut samanlaisia lähes koko ajan Danielin syntymästä saakka. Ainoat kerrat, jolloin hän on herättänyt useammin on ollut rokotteiden annon jälkeen, kun masu tai kuume on vaivannut. Kuten sanoin niin jokainen lapsi nukkuu eri tavalla, mutta on kuitenkin olemassa keinoja, jolla voi lisätä unen määrää niin vauvalle kuin samalla koko perheelle.

pinnasänky

lullame patjat

Daniel nukkuu meidän sänkyä ihan vastapäätä omassa pinnasängyssä. Sain jo ennen hänen syntymää meille testiin uuden Suomessa valmistetun LullaMe-patjan. Kyseessä on uudenlainen ylös-alas liikkeellä turvallisesti keinuva patja, joka nukuttaa lapsen uneen. Patjan on perustanut suomalainen Hanna Sissala, joka suunnitteli patjan omien tarpeidensa mukaan yhteistyössä kokeneiden ammattilaisten kanssa. Patja toimii täysin normaalina patjana pinnasängyssä, mutta siinä on monia erilaisia hyödyllisiä ominaisuuksia:

Patja on turvallinen. Patjan rakenne on täysin erilainen kuin normaalin patjan. LullaMe koostuu kehikosta ja siinä päällä olevasta kankaasta. Patjan alle jää kaikki liikkuvat osat, joten ne eivät ole mitenkään kosketuksissa lapsen kanssa. Patjan päällä oleva kangas on Öko tex-sertifioitua, hengittävää materiaalia. Ja tämän vuoksi ilma kiertää vapaasti patjan läpi. Monesti vanhemmat saattaa pelätä, että kääntyykö lapsi vatsalleen tai kyljelleen kesken unien. Joskus vanhemmat saattavat jopa herätä yöllä tarkistamaan, että hengittääkö lapsi. Tämän kierätävän ilman läpi voi olla varma lapsen turvallisuudesta myös yöaikaan.

Patja tuudittaa lapsen uneen. LullaMe keinuttaa vauvan uneen tuudittavalla ominaisuudella, jota ohjataan kaukosäätimestä. Tuudittava ominaisuus on suunniteltu erityisesti 0-3 kk ikäisiä vauvoja varten, 10 kg saakka. Tämän jälkeen patjaa voi käyttää ilman liikettä jopa 20 kiloon asti. Liike muistuttaa vauvaa kohdun liikkeestä tuudittaen hellästi ylös-alas. Kaukosäätimessä on viisi eri nopeutta sekä ajastintoiminto, jolla voi ajastaa patjan pysähtymään esimerkiksi 15 minuutin jälkeen. Näin esimerkiksi äiti voi alkaa nukkumaan eikä tarvitse huolehtia patjan pysäyttämisestä.

Patja auttaa vauvan päätä muotoutumaan oikein. Yleensä vauvat nukutetaan selälleen, mikä on aiheuttanut sen, että vauvan muotoutumassa olevaan kalloon on saattanut tulla yhteen kohtaan liikaa painetta. Kalloon voi tulla pienempi tai isompi tasainen kohta. LullaMe joustaa vauvan pään mukaan ja samalla vähentää riskiä tällaisille tasaisten kohtien syntymiselle. Suositusten mukaan vauva ei tarvitse tyynyä pitkiin aikoihin, joten häntä kannattaa nukuttaa ihan patjaa vasten.

Näiden lisäksi patja on erittäin pitkäikäinen sen rakenteen ja täydellisen puhdistettavuutensa ansiosta. Jos vauvalle sattuu vahinko niin sen voi pyyhkiä kuivaksi ja laittaa pesuun vaikka seuraavana aamuna. Patja ei ime ollenkaan nesteitä itseensä. Patja on täysin suomalainen keksintö, joten kuka meistä ei haluaisi tukea suomalaista yrittäjyyttä?

lullame kaukosäädin

lullame patja

Meillä tuudittava patja on ollut iso apu Danielin nukutuksessa. Varsinkin tietyissä tilanteissa patjan rooli on korostunut huomattavasti. Esimerkiksi iltaisin, kun Daniel yleensä nukahtaa rinnalle syömisen jälkeen. Kun lähden siirtämään häntä omaan sänkyyn niin saan hyvin nopeasti huomata, että pojalla on silmät auki ja hän naureskelee mun yrityksille siirtää nukkumaan ilman heräämistä :D Lasken Danielin sänkyyn patjan päälle, laitan tutin suuhun, painan patjan kaukosäätimestä päälle ja hetken tuudituksen jälkeen poika on jälleen unessa.

Toinen merkittävä rooli on päiväunien aikana. Danielilla on menossa joku vaihe, että kaikki muu kiinnostaa enemmän kuin päikkärien nukkuminen :D Vaunulenkillä hän vain höpöttelee vaunuissa tai tutkii omia käsiänsä eikä unesta ole tietoakaan. Nyt juuri äsken laskin hänet jälleen kerran patjan päälle, laitoin tuudituksen kakkoselle ja hetken unilelun halailun jälkeen hän oli unessa.

Yöllä, jos vauva herää muuten kuin nälkäänsä niin patjan päälle laittaminen saattaa tuudittaa vauvan nopeasti uneen takaisin. Esimerkiksi meillä on ollut öitä, jolloin Daniel on heilutellut käsiä tai jalkoja ja sen seurauksena herännyt. Tuudittava patja on hyvin nopeasti vienyt huomion takaisin nukkumiseen.

kapalopussi

vauvan unilelu

Muita meidän hyväksi todettuja vinkkejä nukahtamiseen:

1. Vauvalle päivän ja yön erottaminen keskenään. Pienen vauvan rutiineista tärkeimmät ovat näiden kahden ero. Meillä se näkyy niin, että päivisin leikitään, höpötellään ja touhutaan. Heti aamusta saakka on enemmän valoja päällä (luonnonvalo olisi paras, mutta sitä on nyt tähän aikaan vuodesta heikosti). Illalla taas pesujen ja yöpuvun vaihtamisen aikaan himmennetään valoja, laitetaan telkkari hiljaisemmalle ja illan viimeisen imetyksen teen makkarissa yövalo päällä. Näin on mahdollisimman rauhallinen tunnelma.

2. Unilelusta vauva voi ottaa turvaa. Meillä tämä ei kiinnostanut ensimmäisinä kuukausina, mutta nyt sitä jo halaillaan :) Meillä on ollut myös unipesä käytössä, joka on tuonut myös turvallisuuden tunnetta. Toki sen käyttö on jokaisen vanhemman omalla vastuulla, koska sen turvallisuudesta on erilaisia suosituksia. Kuten myös peiton käytöstä.

3. Tutista voi olla paljon apua, jos vauva huolii sen. Meillä syödään kyllä tuttia nukahtamisvaiheessa, mutta melko nopeasti se tippuu suusta pois syvään uneen vaivuttua.

4. Vauvat heiluttavat usein käsiä ja jalkoja, kun oppivat sen taidon. Se saattaa joskus herättää vauvan, joten siihen tilanteeseen paras ratkaisu on kapalointi. On olemassa valmiita kapalopusseja, mutta kapalon pystyy myös itse tehdä, esimerkiksi ohuesta viltistä.

5. On tutkittu, että makuuhuoneen viileämpi lämpötila vaikuttaa positiivisesti vauvan uneen. Mä tykkään itsekin nukkua viileämmässä makkarissa, joten miksi ei myös lapsikin?

vauvan nukkuminen

IDKUVA

Nämä kohdat yhdessä tuudittavan patjan kanssa on meidän yöunien takana  Pikkuhiljaa näyttäisi myös siltä, että yösyötöt on vähentymässä, koska Daniel on alkanut välillä heräämään syömään vasta puoli neljän maissa. Kun meen nukkumaan kymmeneltä niin siinä on jo melkein kuusi tuntia katkeamatonta unta, luksusta!

Jos koet, että patjasta voisi olla apua myös teidän vauvan uneen niin kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa tähän keksintöön lisää suoraan LullaMen sivuilla TÄÄLLÄ.

Olisi kiva kuulla, että miten teillä on vauvat nukkuneet yöunensa?

15 Comments
 • Avatar
  Veera
  Posted at 15:22h, 07 marraskuu Vastaa

  Voi että, muistan myös kun meillä nukuttiin täysin samanlailla kun teillä, mutta se loppui täysin 4kk hulinoihin, nauti noista unista kun voit! :D meillä ollut satunnaisia öitä noiden hulinoiden jälkeen kun on nukuttu hyvin.. tällä hetkellä päällä 6kk hulinat :D on kyllä aika tyyris patja jos suositellaan vain 3kuukauteen asti :o ei ihan jokaisella vanhemmalla ole varaa sellaista hankkia varsinkin jos perheessä sattuu olemaan vaikka 3 muutakin lasta :/ minkä kokoinen Daniel on nykyään :)? Hän on kyllä suloinen lapsi

  • Saija
   Saija
   Posted at 15:27h, 07 marraskuu Vastaa

   Voi ei :D Saa nähdä loppuuko meilläkin heti, kun päästään tuohon ikään! Oon kuullut noista hulinoista paljon sitä, että yöunet on niiden ollessa päällä vain muisto :-D Tuota tosiaan suositellaan käytettäväksi erityisesti noiden kuukausien aikana, mutta patja menee myös sen jälkeen 20 kiloon asti. Tuudittavaa ominaisuutta voi käyttää 10 kiloon asti. Meillä Daniel täytti juuri kolme, mutta ollaan edelleen käytetty tuota kun kilomäärä ei tule vastaan. Daniel on nyt 6 kiloa ja pituutta on yli 60 senttiä. Oi Daniel kiittää :)!

 • Avatar
  Nimetön
  Posted at 16:19h, 07 marraskuu Vastaa

  Kallis patja :/

  • Saija
   Saija
   Posted at 13:36h, 08 marraskuu Vastaa

   Joo onhan se melko arvokas, mutta menee pitkään ja useammalla lapsella. Sen voi vaikka myydä eteenpäin sukulaisille yms. kun ei enää itse tarvi :)

 • Avatar
  Marina
  Posted at 18:30h, 07 marraskuu Vastaa

  Aivan ihana vauva!! Olet onnekas. Meillä oli koliikki vauva! Olen nyt jo m4 v nukkunut pätkä yö unia!! Kun on ollut yö heräilyt tähän asti.. noh kyllä se helpottu ..toivottavasti …

  • Saija
   Saija
   Posted at 11:12h, 08 marraskuu Vastaa

   Voi kiitos paljon <3 Eikä! Voin vaan kuvitella, miten raskasta se on ollut. Oot kyllä super äiti, kun oot noin hyvin jaksanut! Tsemppiä sinne :) xx

 • Avatar
  Sini
  Posted at 21:41h, 07 marraskuu Vastaa

  Täällä 6kk poika ja unien kanssa ongelmia. 6kk aikana ei yhtäkään ”kokonaista” yötä nukuttu. 3-4h pätkä on pisin,ja näitä on todella harvoin. Neuvolassakin jo sanottiin että pitäisi yösyöttöjä lopetella kun päivisin menee jo soseita ja puuroja. Minulla myös tyttö vanhempi,joka nukkui 7-12h yöunia heti ensimmäisten kuukausien jälkeen,ei haitannut edes rokotukset. Parempia öitä täällä odottaen,onneksi on päiväunet ja hyvät unenlahjat äitillä :)

  • Saija
   Saija
   Posted at 13:39h, 08 marraskuu Vastaa

   Voi ei :( Onpa harmi, että siellä on noin katkonaisia öitä. Toivottavasti pian helpottaa! Onneksi sulla on hyvät unenlahjat ja pystyt nukkua päikkäreitä. Mä oon jotenkin tosi huono nukahtamaan päikkäreille. Ennen Danielin syntymää nukuin lähes joka päivä päikkärit, mutta nyt ei vaan tuu uni :D

 • Avatar
  Ceecee
  Posted at 10:11h, 08 marraskuu Vastaa

  Hmm, pitää pistää LullaMe mieleen tulevaa tulokasta varten :)
  Mistä/minkämerkkinen tuo teidän pinnasänky on?

  • Saija
   Saija
   Posted at 11:11h, 08 marraskuu Vastaa

   Suosittelen lämpimästi! Ja hei onnea tulevasta pienokaisesta <3 Pinnasänky on Ikeasta :)

 • Avatar
  Wilma
  Posted at 10:45h, 08 marraskuu Vastaa

  Teillä on kyllä kaunis lapsi, jolla on rakastavat vanhemmat <3 Kun täällä katselee kuvia Danielista, ei voi olla hymyilemättä <3

  • Saija
   Saija
   Posted at 11:13h, 08 marraskuu Vastaa

   Aww olipas ihanasti sanottu :) Tällainen palaute piristää niin paljon. Kiitoksia sulle <3

 • Avatar
  Linda
  Posted at 10:18h, 09 marraskuu Vastaa

  Hei kysyn vähän vanhaa asiaa, mutta minkä merkkiset sun mustat mamma ajan farkut oli? en löydä mistään hyviä. 😃

  • Saija
   Saija
   Posted at 11:10h, 09 marraskuu Vastaa

   Ne oli H&M:stä! Mä tykkäsin ainakin tosi paljon, kun ne oli aivan kuin normaalit farkut muuten kuin masun kohdalta :)

 • Avatar
  Linda
  Posted at 11:27h, 09 marraskuu Vastaa

  Kiitos paljon ! Jep, ne näytti kyllä tosi hyviltä sulla :)

Post A Comment