Ettet vain olisi puhelinkoukussa?

ideal of sweden kuoret

Siinä kysymys juuri sulle näin keskiviikkoiltaan. Luin hetki sitten Annika Ollilan postauksen puhelinkoukusta ja se inspiroi mua heti lataamaan sovelluksen, joka mittaa aikaa minkä käytät puhelimella. Mä käytän nykyään puhelinta eniten:

– Auto matkoilla. Ei en yksin matkustaessa, mutta jos joku muu ajaa niin siinä tulee selailtua milloin Instagramia, milloin sähköpostia.

– Kun syön yksin. Jotenkin se puhelin aina ajautuu toiseen käteen syödessä. Tuntuu jotenkin tylsältä vain katsella sitä ruokaa ja miettiä jotain, vaikka todellisuudessa olisi hyvä olla siinä(kin) hetkessä läsnä.

– Illalla ennen nukkumaan menoa. Kuinka moni muu tunnustaa ajattelevansa, että selaan ihan nopeasti somekanavat läpi ja yhtäkkiä huomaat aikaa kuluneen melkein tunti?

Haluan olla enemmän läsnä. Niin lapselleni, niin miehelleni, niin koiralleni, niin myös sille ruuallekin. Tiedostan, että aivan liikaa tulee vietettyä aikaa puhelimella. Toki hoidan sillä paljon blogijuttuja, pidän yhteyttä läheisiin ja ystäviin yms. mutta aivan liikaa vietetystä ajasta sisältää turhaa selailua.

Esimerkiksi tiedättekö sen tunteen, kun ensin selaa Instagramin, sitten blogin, sitten uudet postaukset, sitten Facebookin seinän ja kun kaikki on selattu niin avaa uudestaan Instagramin ja näin noidankehä on valmis. Tämä on se ongelma. Turha selailu.

idealofsweden

Osasin jo henkisesti valmistautua siihen, että sovellus näyttää järkyttäviä lukemia. Noh, ei ne mitään aivan älyttömiä ollut. Pisin päivässä puhelimella vietetty aika oli 5h 40min ja lyhin 3h 57min. Joka tapauksessa haluan pienentää kaikki ajat tuohon, mikä on sovelluksen mielestä normaali eli 3h. Tässä mun tavat vähentää puhelimella vietettyä aikaa:

– Alan keskustelemaan enemmän automatkoilla sen kuskin kanssa. Toinen hyvä keino on miettiä vaikka jotain järkevää, esimerkiksi tulevia postauksia, kauppalistaa tai ihan mitä vaan, mikä vaikka helpottaa sun arkea.

– Syödessä yksin keskityn ruokaan ja sen makuun. Jos syöminen pelkästään tuntuu tylsältä niin tässäkin voi tehdä erilaista ajatustyötä.

– Iltaisin puoli tuntia ennen sänkyyn menoa käyn viemässä puhelimen yöpöydälle enkä anna itselleni lupaa selata sitä kuin vasta seuraavana aamuna. Tiedostan, että tämä kohta tulee olemaan mulle haastavin, mutta halu onnistua on kova ;-)

IDKUVA

Puhelimen kuoret – täältä | Latausjohto – täältä  (mainoslinkkejä)

Kaikesta en tietenkään aio luopua enkä varsinkaan heti vaan pikkuhiljaa jättää pois sitä turhaa selailua. Sitä, missä tulee mietittyä että minkä sovelluksen mä avaan seuraavaksi. Silloin, kun kaikki on selattu niin on aika laittaa puhelin pois.

Siinä mun loppuvuoden haaste, kuka muu lähtee mukaan vähentämään puhelimella vietettyä aikaa?


8 Responses to “Ettet vain olisi puhelinkoukussa?”

 1. Kirsi sanoo:

  Itseänikin on alkanut ärsyttää se, että puhelin tuntuu olevan joka hetki kädessä ja turhan usein tulee selattua someja. Itse olen nyt päässyt irti iltaisin ennen nukkumaan menoa puhelimen räpläämisestä sillä, että jätän puhelimen laturiin vähän kauemmas sängystä, pois käden ulottuvilta. Näin en näe, jos puhelimen valo vilkkuu jostain ilmoituksesta, en myöskään halua nousta pois lämpimästä sängystä. Yöpöydällä pidän lehtiä tai jotain kirjaa johon tulee hetkeksi tartuttua ennen nukahtamista, mutta paljon nopeammin alkaa silmä luppasta kirjaa lukiessa kuin vaikka tubevideoita katsellessa. Ja aamulla sängystä nousee paljon virkeämpi likka :)

  • Saija Saija sanoo:

   Loistavaa, että sä oot kans alkanut vähentämään puhelimen käyttöä iltaisin :) Se on kyllä totta, että sitä herää paljon virkeämpänä kun ei ole viettänyt aikaa puhelimella ennen nukahtamista. Varsinkin, kun sitä selailua tulee tehtyä aivan liian kauan. Täytyy kans tehdä noin, että ottaa yöpöydälle valmiiksi jonkun kirjan tai lehden niin se houkuttelee entistä paremmin lukemaan niitä :)!

 2. Kaisa sanoo:

  Mikä sovellus? Itse olen ihan liian kiinni puhelimessa, töissäkin aina, kun on pienikin hengähdystauko,se ihan nolottaa…

  • Saija Saija sanoo:

   Moment :) Voi ei! Kannattaa ladata tuo sovellus. Se ”herätti” mut tähän ja nyt oon tietoisesti vähentänyt puhelimen käyttöä :)

 3. Inka sanoo:

  Minä, ehdottomasti! ‍♀️ Oon niin kyllästynyt puhelimen jatkuvaan selailuun että pakko oikeesti vähentää! Se on myös tosi ärsyttävää, kun on kavereiden kanssa ja päättää itse että laitan nyt puhelimen pois niin sitten muut on niillä ja on silleen että ”Kohta!”, ”Oota katon vielä tän!” tai jotain muuta vastaavaa.

  • Saija Saija sanoo:

   Joo tiedän tunteen! Mä myös itse syyllistyn tuohon, että saatan sanoa ”teen vielä yhden jutun”. Joskus uskottelen itselleni tekeväni vain pari juttua ja kohta sitä huomaa olleensa puhelimella reilut puoli tuntia. Mutta nyt alkaa sen käytön vähentäminen! :)

 4. Hanna sanoo:

  Mä testasin aiemmin tota Momentia mut se näyttää ihan mitä sattuu lukuja :( mutta nyt ainakin iPhoneen on tullut se että asetuksista pääsee katsomaan kuinka paljon on käyttänyt mihinkin aikaa ja tarvittaessa sen voi laittaa ”sulkemaan” sovellukset jos niiden käyttöä on liikaa tai vaikka klo 22 se sulkee ne yöksi :)

  • Saija Saija sanoo:

   Niinkö :o Mulla se on näyttänyt ihan oikein tai ainakin uskon niin. Toki olisihan se hyvä, että näyttäisi väärin kun mulla on niin suuria lukuja :D Joo mä kuulinkin tuosta! Täytyy kans päivittää oma iPhone ja ottaa tuo käyttöön – se kuulostaa niin kätevältä :)

Kommentoi