Ehkäisyasiat kuuluu molemmille

Kaupallinen yhteistyö: Bayer

tuoreet mansikat

Muistatteko, kun kirjoittelin teille keväällä ehkäisystä ja ehkäisyn pettämisestä? Tämä #maaliinasti-postaus sai teiltä todella hyvän vastaanoton – hienoa, kun pystytään puhua ehkäisystä koko ajan vain avoimemmin! Bayerin kamppiksen toisessa osassa puhutaan aiheesta hieman lisää, mutta tällä kertaa syvennytään pohtimaan ehkäisyä yhteisenä juttuna.

Sana ehkäisy liitetään todella usein vain naisten jutuksi. Ootteko huomanneet saman? Vaikka todellisuudessa asia koskee yhtä paljon myös miehiä. Oli ehkäisymenetelmänä sitten mikä tahansa vaihtoehto niin vastuussa olet sinä ja sun kumppani yhdessä.

Nuorena, kun ehkäisyasiat tulivat konkreettisesti tarpeeseen niin sitä tuntui, että miespuolinen henkilö on asiasta vastuussa jos kyseessä on kondomi. Mutta jos on aika hankkia esimerkiksi hormonaalinen ehkäisy niin vastuu heitetään taas naiselle. Toki nainen on se, joka sen hoitaa käytännössä, mutta mun mielestä olisi älyttömän hienoa, jos tästä asiasta keskusteltaisiin avoimeisti yhdessä. Uskallan jopa veikata, että tällaisesta asiasta puhuminen lähentää kumppanien väliä entisestään.

Muistuu mieleen oma nuoruus, kun koitti ne ensimmäiset kerrat jolloin ehkäisyä tarvittiin. Keskustelua kumppanin kanssa taidettiin käydä mesessä (nyt tunnen itseni niiiin vanhaksi :D) ja keskustelun aiheena oli ehkäisy. Huh, voin vaan kuvitella millainen punastuminen kasvoille olisi silloin levinnyt jos tästä olisi puhuttu ensimmäisen kerran kasvotusten. Ne hommat olisi varmasti jäänyt hävetyksen myötä vain ajatuksen tasolle, haha. Näin jälkeen päin ajateltuna kaduttaa, että asia oli mulle itselle niin tabu. Miten paljon rennommin kaikki olisi tapahtunut, jos asia olisi ollut näin helppo aihe kuin nykyään. Tänä päivänä voin kuuluttaa kaikille ehkäisymenetelmäni ja puhua aiheesta avoimesti jopa tuntemattomien kanssa. Tämä on se tyyli, johon haluan tulevaisuudessa myös lapseni opettaa. Oli kysessä sitten tyttö tai poika.

Sinä siellä, mies tai nainen, joka päätät ryhtyä yhdyntään niin päätät myös olevasi vastuussa ehkäisyn huolehtimisesta. Hoiti sen konkreettisesti kumpiko tahansa niin se on yhteinen juttu, #meidänjuttu. Ymmärrän, että miesten voi olla hankala puhua ehkäisymenetelmistä, kun ei tiedä mikä olisi hyvä vaihtoehto sille omalle kumppanille. Herrasmies kysyy naiselta hänen mielipiteensä, ja käytte sitten yhdessä läpi sopivat vaihtoehdot ja mahdollisesti testaatte niitä. Myöhemmin keskustelette, onko vaihtoehto oikea vai täytyykö kokeilla jotain muuta. Siinä kohtaa, kun molemmat osapuolet ovat kiinnostuneita asian hoitamisesta niin ehkäisystä puhuminen on huomattavasti helpompaa kummallekin. Ei tarvitse tuntea olevansa kaksin, mutta silti ehkäisyn kanssa yksin.

Tiedän jopa pariskuntia, jotka jakavat ehkäisyn kustannukset keskenään puoliksi. Aivan mahtavaa! Jos mun kumppani olisi nuoruudessa tarjoutunut tähän niin olisin nostanut hattua. Noh, tärkeintä oli kuitenkin se että multa kysyttiin asiasta. Mutta kulujen jakaminenkin on yksi keino tehdä asiasta yhteinen juttu ja siitä tulee varmasti myös ehkäisyn käytännössä hoitajalle parempi mieli, kun tietää toisen

maaliinasti kampanja

Mun tehtävä on saada teistä uusia sanansaattajia. Ainoa pyyntö meiltä sulle on se, että lähetät tämän tekstin yhdelle kumppanillesi. Me ainakin kannustetaan tekemään ehkäisystä yhteinen juttu!

Olisi kiva myös kuulla, että hoidetaanko teillä ehkäisystä huolehtiminen yhdessä? Entä löytyykö joitain muita kokemuksia aiheeseen liittyen?

PS. Kommenteissa ei saa näkyä ehkäisyvalmisteiden nimiä, koska lääkkeiden markkinointi ja terveysviestintä on erittäin tarkkaan laissa säädeltyä. Pysytään siis ihan yleisellä tasolla :)


13 Responses to “Ehkäisyasiat kuuluu molemmille”

 1. Avatar Jenni sanoo:

  Mielenkiintoinen ja muutenkin tärkeä postaus! Ihanaa että uskallat ottaa asian esille <3 Itse aloitin viime keväällä hormonaalisen ehkäisyn ja mulle ja mun poikaystävälle oli heti alussa selvää, että maksetaan siitä koituneet kulut puoliksi :)

  • Saija Saija sanoo:

   Voi kiitos paljon Jenni <3 Ihana kuulla sun olevan tuota mieltä :) Aihe on todella tärkeä, varsinkin nuorten keskuudessa joten on ilo olla mukana levittämässä sanaa. Oi mahtavaa, tuo on kyllä tosi hyvä juttu :)!

 2. Avatar Tiia sanoo:

  Silloin kun hormonaalinen ehkäsy alotettiin oli mies heti mukana, eikä sillä asenteella että sun kroppa sun asias. Tais maksaa yksityisellä gynekologikäynninkin muistaakseni. Pääsääntösesti ite maksoin e-pillerit, koska kuitenkin kun yhdessä asutaan niin tuntu tyhmältä vaatia tasan puolet lääkkeistä toiselta toinen makso sit vaikka sähkölaskut tms..

  Ehkäisyasioista on hyvä että puhutaan! Mielestäni lääkärit kirjoittavat kuitenkin mm e-pilleri reseptejä liian helposti. Joskus luinkin, että valtiolle on edullisempi antaa helpoin perustein pilleriresepti, kuin mahdollisia abortteja hoitaa. Itsekin luulin, että pillerit sopivat mulle täydellisesti. Myöhemmin selvisi ettei näin ollut ja sain niillä elimistöön haittoja, mitä päällepäin ei huomaa.

  Nyt onneksi vauvaa odotellaan eikä tarvi ehkäisyä murehtia. En kuitenkaan ikinä enää tunge kroppaani mitään ylimääräistä ja kondomeilla mennään tulevaisuudessa, mies täysin samoilla linjoilla onneksi

  • Saija Saija sanoo:

   Vautsi, onpas hyvä juttu :) Ja vielä tuo gynelläkin käynti! Arvostan paljon, koska tiedän ihmisiä jotka eivät halua millään tavalla osallistua ehkäisyn kustantamiseen. Joo meillä menee kans tuolla tyylillä, että jos toinen maksaa jotain niin toinen toista. Ei se ole niin sentillensä, mutta tärkeintä että on jollain tapaa ns. tasapuolista :) En olekaan kuullut tuota, että se olisi edullisempi vaihtoehto valtiolle… Ohoh, mutta oot oikeassa että eivät ne pillerit kaikille sovi. Toki jostain syystä sitä voi olla vaikea tietää testaamatta :/ Mutta oi ihanaa, että siellä odotellaan vauvaa <3 Se on kyllä hyvä, että löytyy muitakin kuin hormonaalisia ehkäisykeinoja, juuri sen vuoksi kun ne eivät kaikille soivi. Hienoa, että teillä on molemmat ehkäisyn suhteen samoilla linjoilla :)

 3. Avatar Elina sanoo:

  Jotenkin tuntuu oudolta että joillekin tuo ehkäisy on ollut noin kamala tabu ettei siitä voi seurustelukumppaninsa kanssa jutella? Itse hankin ehkäisyn 15 vuotiaana (e-pillerit) ja sitä ennen kondomi ja aina ihan kasvotusten poikaystävien kanssa keskusteltiin. Mikäs sen normaalimpaa kun ehkäsy ja seksi?

  • Saija Saija sanoo:

   Kyllä kyseessä on täysin normaali asia, mutta nuorena asiasta puhuminen saattaa nolostuttaa tai jopa jännittää niin paljon ettei siitä uskalla puhua ollenkaan :/ Sen vuoksi haluankin antaa esimerkkiä puhumalla asiasta nyt, koska tästä saattaa olla apua monille nuorille. Hyvä juttu, että sä oot aina pystynyt puhumaan normaalisti asiasta. Se on kyllä tärkeää :)!

 4. Ihana postaus ja tärkeästä aiheesta! :)

  • Saija Saija sanoo:

   Oi kiitos hirmu paljon! Tämä asia on kyllä tärkeä, eikä tästä voi koskaan puhua liikaa :)

 5. Avatar Tiiijau sanoo:

  Kulut on menny kokoajan puoliksi, e-pillereillä aloitettiin, nyt siirryn minipillereihin ”välivaiheena” ennen kapselia. Minipillerit oli vähän kalliimmat ja kun en mieheltä rahaa ottanut niistä vastaan niin osti mulle sitten kahvia kun mulla ei ollut sillon kahvia :-D pohdittiin vaihtoehtoja yhdessä ja todettiin kapseli huolehtimaksi ja kun hinta on aika suolainen niin kysyin kumppanilta paljonko haluaa maksaa, esim 50€ tai yli satasen menevä osa. Kumppani oli sitä mieltä että kyllä se puoliksi menee. Meillä ei oo koskaan ollut ongelmia tän asian kanssa mutta saattaa johtua siitä että olin 21 suhteen alkaessa ja mies oli 20 niin ei ollut sitä nuoruuden jänskäilyä:-)

  • Saija Saija sanoo:

   Voi onpa kiva, että teillä on kans mennyt puoliksi kaikki kulut :) Se on kyllä mahtavaa! Mun mielestä sen kuuluukin mennä näin, koska ehkäisy on molempien vastuulla. Toivottavasti mahdollisimman moni ottaa teistä mallia ja hoitaa ehkäisyasiat yhdessä. Kiitti sulle kommentistasi :)!

 6. Avatar Roosa sanoo:

  En tajua millä perusteella ”ehkäisy liitetään todella usein vain naisten asiaksi”? En itse ole ainakaan tälläiseen ilmiöön törmännyt.

  • Saija Saija sanoo:

   Mä oon törmännyt tällaiseen ilmiöön valitettavan useasti ja kampanjan tarkoitusta tutkiessa niin on myös moni muu. Tällä tarkoitetaan nimenomaan sitä, että nainen ostaa ehkäisyn, huolehtii sen käyttämisestä ja on itse ns. vastuussa siitä ilman toisen tukea (henkilökohtaisesti tai rahallisesti). Mutta hyvä juttu, jos sä et ole tähän törmännyt – se on vain positiivista :)

 7. Avatar en ymmärrä sanoo:

  Ihan loogistahan se on, että mies hoitaa kondominsa ja nainen omat ehkäisytavaransa. Nykyään sekin on ilmeisesti jotain naisen alistamista.

  Itse en ymmärrä naisia, jotka uskaltavat jättää vastuun kehostaan muille. Ihan turha odottaa, että heitä koskaan kiinnostaa yhtä tarkasti huolehtia asiasta kuin raskaaksi tulevaa osapuolta itseään.