Muistitko ehkäisyn?

Oon iloinen, että saan olla mukana Bayerin kaupallisessa yhteistyössä #maaliinasti-kampanjassa puhumassa todella tärkeästä aiheesta – ehkäisystä. Kun mua pyydettiin kamppikseen mukaan niin en miettinyt hetkeäkään. En usko, että tästä aiheesta voi koskaan puhua liikaa. Haluan olla aito ja tsemppaava esikuva, joka pystyy puhumaan myös näinkin luonnollisesta aiheesta.

Sain kuulla, että taloustutkimuksen mukaan vain 2% 18–29-vuotiaista suunnitteli hankkivansa lapsen tulevan vuoden aikana. Silti tämän ikäryhmän naisista 32% ei käytä minkäänlaista ehkäisyä (Raskauden Ehkäisy 11/2016, Taloustutkimus Oy). Täytyy myöntää, että olin todella yllättynyt viimeisestä prosenttimäärästä.

Mun tietämys ehkäisyyn on osaksi lähtöisin kotoa, osaksi koulun oppitunneilta. Tunsin asian teini-iässä todella tärkeäksi, joten pienestä jännityksestä ja pelosta huolimatta marssin terveydenhoitajan luokse. Oikea ehkäisymeneltä löytyi yllättävänkin nopeasti eikä koko ”prosessiin” mennyt kuin maksimissaan puoli tuntia.

Kaikille meille kuitenkin varmasti löytyy myös #sekerta, jolloin ehkäisyä ei käytä, se pettää tai sitä käytetään väärin. Mulla tällainen stressiä ja jännitystä nostattava kerta tapahtui juuri kahden hormonaalisen ehkäisyn vaihtamisen välillä. Halusin pitää muutaman viikon välin ennen seuraavaan ehkäisymerkkiin siirtymistä. Vaikka hormonaalinen ehkäisy saattaa vaikuttaa pitkään niin tässä kohtaa olisi aina hyvä käyttää kondomia. En sitä itse nuorempana tajunnut vasta, kun oli jo liian myöhäistä. Huomasin kalenterista, että kuukautiseni olivat myöhässä. Syke nousi, ahdistus saapui ja koko ajan mielessä pyöri ajatus, että mitä jos… Mitä jos oon nyt raskaana? Kuukautisia odotellessa aika tuntui kuluvan normaalia hitaammin. Sitä sanotaan, että odottavan aika on pitkä. Ja sitä se todella oli. Halusin siirtää jo ajatukset muualle, joten kävin hakemassa kaupasta raskaustestin. En tiedä jännitinkö enemmän sen tekemistä vai lopputulosta, mutta sen kokemuksen tuun varmasti muistamaan aina. Tulos oli negatiivinen. HUH! Kului vielä reilu viikko kunnes kuukautiseni alkoivat. Kierto oli vain mennyt sekaisin ehkäisyn lopettamisesta.

Tuolloin tuli paljon puhuttua äidiksi tulemisesta. Kuukautisia odotellessa sitä mietti, että mitä jos ne eivät tule? Mitä silloin teen? Mitä enemmän asiaa pohti niin sitä enemmän se alkoi ahdistamaan. En todellakaan olisi ollut silloin valmis äidiksi. Olin itsekin vielä ”niin nuori”.

Tilanteissa, joissa ehkäisyn kanssa ei ole mennyt kaikki putkeen on mahdollista tuntea morkkista, jännitystä juurikin kuukautisten tulemisesta ja pelkoa raskaudesta. Joskus selviää säikähdyksellä, joskus ei. Sen vuoksi asiaan kannattaa vaikuttaa nyt eikä silloin, kun on jo liian myöhäistä. Mä itse opin asian kantapään kautta. Enkä ole sen jälkeen kertaakaan jättänyt ehkäisyä huomioimatta!

Raskauden keskeytyksiä tehtiin Suomessa vuonna 2015 9440 kappaletta. Vaikka raskauden keskeytysten kokonaismäärä on laskenut, kasvaa toistuvien keskeytysten osuus edelleen. Oikeanlaisen ehkäisyn löytäminen oli mulle itselle todella tärkeä asia, mutta vielä löytyy ihmisiä joilla on asiasta opittavaa. 

Tähän lukuun voi vaikuttaa vain ja ainoastaan hoitamalla ehkäisyasiat kuntoon. Vaikka terveydenhoitajan tai lääkärin vastaanotolle meneminen jännittää niin usko pois, se on sen arvoista. Nykyään myös netistä löytyy paljon tietoa eri menetelmistä!

Nyt mä haluaisin kuulla teidän kokemuksia. Onko ehkäisy joskus pettänyt? Ootko löytänyt itsellesi sopivan menetelmän? Kaikenlaiset kertomukset ovat tervetulleita. Kannattaa ehdottomasti myös tutustua maaliinasti.fi-sivustoon!

PS. Kommenteissa ei saa näkyä ehkäisyvalmisteiden nimiä, koska lääkkeiden markkinointi ja terveysviestintä on erittäin tarkkaan laissa säädeltyä. Pysytään siis ihan yleisellä tasolla :)


40 Comments
 • Avatar
  Tiia
  Posted at 10:09h, 19 huhtikuu

  Ehkäisykapselin oon todennu itselle helpoimmaksi. Se asetetaan käsivarteen ja ”unohdetaan” liki kolmeksi vuodeksi, kunnes vaihdon aika tulee. :D Ei tarvii stressailla, muistiko syödä pillerit tmv, koska oon aika hajamielinen tyyppi.

  • Saija
   Saija
   Posted at 10:37h, 19 huhtikuu

   Kiva kuulla, että oot löytänyt itsellesi sopivan ehkäisymenetelmän :) Se on tärkeää, koska silloin säästytään niiltä vahinkotilanteilta. Parasta on kyllä se, että ei tarvitse stressailla ehkäisyn suhteen. Kiitos sulle paljon kommentistasi :)!

 • Avatar
  Noora
  Posted at 10:23h, 19 huhtikuu

  Ihana toi sun paita!!!! Mistä oot ton hommannut? :)

  • Saija
   Saija
   Posted at 10:38h, 19 huhtikuu

   Mä tykkään kans niin paljon siitä! Se on SheIn-verkkokaupasta :)

 • Avatar
  Emma
  Posted at 10:30h, 19 huhtikuu

  Hei, seuraan blogiasi satunnaisesti ja pakko tulla kiittämään että puhut aiheesta näin avoimesti. Ei se vaan jostain syystä ole monille helppoa vieläkään, ja on kuitenkin supertärkeetä että aiheesta olisi tietoa hyvin saatavilla. Minä olen kokeillut läpi kaikki pillerityypit ja nyt renkaan, ja toistaiseksi mikään ei ole onnistunut kivuliaita, runsaita ja usein tulevia kuukautisiani taltuttamaan. Ehkäisy on ollut se ainoa plussa! Mutta mutta, olin aivan surkea pillereiden ottaja ja vaikka pääsääntöisesti otin ne aamulla, muistin koko homman useasti vasta iltapäivällä… Ja pari kertaa seuraavana päivänä. Muutama jännitysmomentti siis koettu, ihan paniikissa hain sen raskaustestin apteekista. Onneksi siellä aspa osasi ammattitaitoisesti neuvoa ja toimia, ja oli se hyvä kaveri kenelle uskalsi tehdä ns. tikusta asiaa. :D Muille unohtelijoille suosittelen kuitenkin lämpimästi renkaan kokeilua, ja toivottavasti tästä aiheesta kaikki uskaltavat puhua edes sille yhdelle kaverille!

  • Saija
   Saija
   Posted at 10:46h, 19 huhtikuu

   Voi kiitos sulle Emma :) Ihana palaute! Mä oon kans sitä mieltä, että tästä asiasta on hyvä puhua. Tiedän ettei asiasta puhuminen ole kaikille helppoa, joten toivon edes vähän auttavani asian suhteen. Harmi kuulla, että et ole saanut kivuliaita kuukautisia taltutettua :s Ja ikävää, että oot joutunut kans kokemaan jännittäviä hetkiä ehkäisyn unohtamisen vuoksi. Oot aivan oikeassa, tilanteet on paljon helpompia silloin, kun on joku kenelle puhua. Tällaisten asioiden kanssa ei tarvitse olla yksin! Kiitos sulle oman kokemuksesi jakamisesta :) xx

 • Avatar
  Sofia
  Posted at 10:40h, 19 huhtikuu

  Mahtavaa, että uskallat puhua näin henkilökohtaisesta ja jollain tavalla ”tabu”-leiman saaneesta aiheesta. Hienoa! Aihe on todella tärkeä!

  • Saija
   Saija
   Posted at 11:04h, 19 huhtikuu

   Kiitos Sofia :) Mä oon kans sitä mieltä, että asia on todella tärkeä. Ja tabu-leimauksen vuoksi tästä voi olla hankala puhua avoimesti. Toivotaan tämän postauksen auttavan myös muita puhumaan asiasta helpommin :)

 • Avatar
  tiiijau
  Posted at 10:46h, 19 huhtikuu

  Onhan noista monenlaista kokemusta, itse kun en myöskään aina nuorempana niin ajatellut asiaa niin joskus joutui sitten turvautumaan jälkiehkäisyyn. Siitäkös se tuskien taival sitten alkoi kun aloin pelkäämään että jos sen unohtuneen kondomin takia olisin saanut hivin vaikka mahdollisuus olisi erittäin pieniä. Vuosia välttelin asian testauttamista, googlasin, epäilin, elin peloss

  • Saija
   Saija
   Posted at 11:23h, 19 huhtikuu

   Voi ei :( Inhottavaa, että oot joutunut jännittämään ja pelkäämään tuollaista asiaa. Varsinkin nuorena sitä saattaa ajatella, että tällaisilla asioilla ei ole seurauksia vaikka todellisuudessa saattaa olla pahojakin :s

 • Avatar
  Saga
  Posted at 11:38h, 19 huhtikuu

  Rohkea aihe kirjoittaa! Pakko kuitenkin mainita että moni raskaus keskeytetään myös sikiönpoikkeavuuden takia, jolloin suunniteltu raskaus keskeytetään koska vauvalla tai/ja äidillä ei ole toivoa selcitä. Näitä tapauksia on lähipiirissä ollut ikävän paljon, ja ne näkyvät myös aborttitilastoissa :(
  Ihanat kuvat!❤️

  • Saija
   Saija
   Posted at 13:28h, 19 huhtikuu

   Kiitos paljon Saga :)<3 Joo se on totta. Tuollaisia tilanteita on Suomessa paljon ja ne vaikuttavat varmasti myös tähän lukuun. Ikävä kuulla, että sun lähipiirissä on ollut tällaisia tapauksia :(

 • Avatar
  Anniina
  Posted at 11:58h, 19 huhtikuu

  Ihan loistavaa, että puhut tästä aiheesta näin avoimesti! <3 Mulla on itselläni tällä hetkellä sellainen tilanne, että menkat eivät tässä kuussa tulleetkaan silloin kun niiden olisi pitänyt tulla. Vaihdoin alkuvuodesta pillerit kierukkaan, joten veikkaan hormonitoiminnan olevan sekaisin. Toivottavasti on vain sitä. :'D perjantaina meen onneksi gynelle kierukan tarkistuskäynnlle, joten eiköhän asia selviä siellä! Onnea on poikaystävä ja kaverit, joille voi puhua ja jotka rauhoittelevat mua, sillä mä alan aina stressaamaan ja ylianalysoimaan. Paha tapa! :'D kiitos tästä postauksesta!

  • Saija
   Saija
   Posted at 13:30h, 19 huhtikuu

   Voi mielelläni, tärkeä aihe ja on kunnia olla mukana puhumassa tästä <3 Voi ei! Mä uskon kans, että sulla voi olla vain hormonitoiminta hieman sekaisin. Se menee yllättävän pienestä, varsinkin jos ehkäisyä muuttaa. Haha mä oon niin samanlainen :D Oon aina ensimmäisenä googlettelemassa kaikki maailman oireet ja sitten alan stressaamaan mahdollisista diagnooseista. Ei mitään ja kiitos sulle, kun tulit kommentoimaan :)

 • Avatar
  Jenni
  Posted at 12:04h, 19 huhtikuu

  Eka kerta yllätti ja jälkiehkäisy onneksi toimi vaikka aika viime tippaan sain pillerit kouraan. Olin tuolloin 19v, kumppani lomaihastus. Kuukausi-pari myöhemmin hain ehkäisylaastarit joista tykkäsin. Reilu vuosi sitten jätin pois, mies oli löytynyt rinnalle ja lapsi sai luvan tulla.
  Nyt tuossa vieressä tuhisee puolvuotias. Ehkäisyä ei tällä hetkellä ole, juuri mikään ei sovi imetyksen kanssa ja niistä mitkä sopii, ei kannata ”parin kuukauden” takia maksaa satasia. Haaveissa siis toinen lapsi 1-2v ikäerolla :)

  • Saija
   Saija
   Posted at 13:26h, 19 huhtikuu

   Voi ei :s Mutta mahtavaa, että se ehti vielä toimimaan! Onneksi ne on keksitty, pelastaa vielä viime hetkelläkin. Hei paljon onnea puoli vuotiaasta pienokaisesta <3 Mitä sitä turhaa käyttämään silloin, kun seuraava on jo haaveissa. Ihanaa kevättä teidän koko perheelle :)

 • Avatar
  Elina
  Posted at 12:25h, 19 huhtikuu

  #sekerta oli aivan kauhea :D Oltiin nykyisen poikaystävän kanssa seurusteltu vasta kuukausi ja mulle iski aivan kauhea jonkinsortin mahatauti, joka sai aikaan sekä virtsatietulehduksen oireita vaikka diagnoosia kyseistä taudista ei koskaan saatukaan. Lääkäri kuitenkin määräsi virtsatietulehdukseen just in case lääkkeet ja apteekissa mua ohjeistettiin käyttämään tuplaehkäisyä, sillä ne saattaa heikentää pillereiden tehoa. Pari päivää siitä samaan tautiin iski vielä kauheat mahakivut ja ripuli, joten mikään ei pysynyt sisällä. Tauti meni kuitenkin onneksi ohi mutta lääkkeitä piti muistaakseni syödä pari viikkoa. Lähdettiin sitten käymään pienellä kotipaikkakunnalla ensimmäistä kertaa vanhempieni luona yhdessä ja siellä sitten kondomi meni rikki. Seuraavana aamuna naapuripaikkakunnalle apteekkiin ostamaan jälkiehkäisy, sillä apteekin tätikin oli sitä mieltä että parempi se on varuilta ottaa. Noh, onneksi kuukautiset tulikin sitten ajallaan mutta sitä ennen elettiin aika jännittäviä hetkiä heti parisuhteen alussa :D Kyllä sitä vaan mietti, että miten on mahdollista, että samaan syssyyn lääkkeet saattaa heikentää pillereiden tehoa, pillerit ei välttämättä ole edes imeytynyt ripulin takia ja sitten vielä kortsukin menee puhki vaikka muka huolehdittiin ehkäisystä. Seuraavassa ehkäisykontrollissa vaihdettiinkin sitten mun mielenterveyden takia renkaaseen, sillä en vaan yksinkertasesti enää voinut luottaa pillereihin :D

  • Saija
   Saija
   Posted at 13:48h, 19 huhtikuu

   Eikä :D Sulle on sattunut ja tapahtunut! Ja niin hassua, että kaikki vielä samaan aikaan :D Voin vaan kuvitella, miten jännittäviä tilanteita elitte parisuhteen alussa. Mutta tosi hyvä, että huomasit sen ettei pillereiden vaikutus välttämättä ole yhtä tehokas. Se on sellainen juttu, jota moni ei välttämättä huomaa. Vatsatauti saattaa myös heikentää tehoa, joten näiden juttujen kanssa saa olla tarkka. Hyvä, että sulle löytyi sitten toinen ehkäisymenetelmä. Kiitos sulle paljon, kun jaoit oman kokemuksesi :)!

 • Avatar
  Mertsi
  Posted at 12:34h, 19 huhtikuu

  Minulle tehtiin 16-vuotiaana raskauden keskeytys, koska en ”tajunnut” käyttää ehkäisyä enkä vielä silloin ymmärtänyt sen tärkeyttä. Koko prosessi oli todella vaikea minulle enkä uskaltanut kertoa siitä kuin muutamalle parhaalle ystävälleni koska häpesin asiaa niin paljon. Näin jälkeen päin kaduttaa etten kertonut vanhemmilleni, olisi ollut varmasti paljon helpompaa kun olisin saanut heidän tukensa. Heti tuon jälkeen minulle määrättiin e-pillerit ja ne ovat sopineet itselleni todella hyvin enkä kertaakaan ole unohtanut niitä ottaa. Välillä mietin, että mitä jos aborttia ei oltaisikaan tehty ja jos olisin pitänyt lapsen, mutta uskon että se oli kuitenkin itselleni paras ratkaisu sillä olin aivan liian nuori äidiksi kun en itsestänikään oikein osannut pitää huolta. Näin vanhempana olen tajunnut, että puhumalla asiasta voin auttaa muita ja aina tarpeen tullen kerron avoimesti kokemastani enkä häpeä asiaa enää.

  • Saija
   Saija
   Posted at 13:37h, 19 huhtikuu

   Voi ei :( Voin vaan kuvitella, miten vaikea prosessi oli. Onneksi kuitenkin uskalsit kertoa siitä ystävillesi, heistä oli varmasti suuri apu. Tuollaisessa tilanteessa saattaa hävetä kertoa vanhemmille, vaikka todellisuudessa se voisi olla vain hyvä juttu. Mutta oot vahva, kun selvisit siitä <3 Se on hienoa, että pystyt puhumaan asiasta näin suoraan - tämä auttaa varmasti monia asian kanssa kamppailevia. Kiitos kommentistasi :)

 • Avatar
  -
  Posted at 12:55h, 19 huhtikuu

  Hei! :-) Raskauden keskeytyksiä voidaan tehdä rv. 24 asti Valviran myöntämällä luvalla. Aina ei kyseessä ole pelkkä ”vahinko raskaus”, vaan esim sosiaaliset syyt, sikiön vaikea kehityshäiriö tmv, joiden takia raskaus päätetään keskeyttää. Joten tuohon ~10 000 keskeytykseen mahtuu useita myös näitä keskeytyksiä!

  • Saija
   Saija
   Posted at 13:44h, 19 huhtikuu

   Joo tämä on aivan totta. Aina keskeytyksessä ei ole kyse vahingosta ja tämä varmasti vaikuttaa myös lukuun :)

 • Avatar
  Amanda
  Posted at 13:48h, 19 huhtikuu

  Olen lukenut sun blogia miltei alusta asti ja tämä taitaa olla ensimmäinen kerta kun uskallan kommentoida :D Aihe on kuitenkin itselle aika lähellä sydäntä joten uskaltaudunpa nyt sitten minäkin.

  Oon itse aloittanut yhdistelmäpillerien syömisen 16-vuotiaana. Olin 19, kun lopetin pillerien syömisen silloisen parisuhteen päättymisen takia. Seuraavana juhannuksena (Seinäjoella :D) en edelleenkään syönyt pillereitä, kun ehkäisyä olisi tarvittu. Turvauduimme kondomiin, joka kuitenkin jossain vaiheessa oli irronnut paikaltaan. En tiedä, onko minua koskaan hävettänyt yhtä paljon kuin seuraavana aamuna hakiessani jälkiehkäisypilleriä apteekista. Olisi tehnyt mieli selittää, että ei, en ole vastuuton teini joka on juhannusyönä kännissä heittänyt järkensä narikkaan ja viitannut kintaalla ehkäisylle :’D. Onneksi asun toisella puolella Suomea… Myös miesraukka, jolle kerta oli se ensimmäinen, oli aivan paniikissa. Liikuttavaa oli kuitenkin se, kuinka hän paniikistaan huolimatta piti minusta huolta ja kyseli jatkuvasti, olenko kunnossa jne. Tarina kuitenkin päättyi hyvin, raskaustesti näytti negatiivista ja yhden yön juttu kehkeytyi parisuhteeksi, joka on kestänyt nyt kolmisen vuotta ja vastikään hankitun yhteisen asunnon :D

  Tuon juhannuksen jälkeen, parisuhteen kehkeytymisen myötä, halusin aloittaa yhdistelmäpillereiden syömisen uudestaan. Minulle kuitenkin sanottiin, etten saisi niitä syödä, koska olen joskus yläkouluikäisenä kärsinyt aurallisesta migreenistä. Vaihdettiin minipillereihin, joissa ei yhdistelmien tapaan pidetä taukoa ollenkaan. Olin kyllä varautunut siihen, että menee jonkin aikaa ennenkuin kroppa ja kuukautiskierto tottuvat uuteen valmisteeseen. Totuus oli kuitenkin jokseenkin järkyttävä. Kuukautiskierto oli sen 28 päivän sijaan yleensä 2-3 päivää. Toisin sanoen vuoto kesti 1-3 päivää, taukoa oli yleensä yksi tai kaksi päivää. Välillä vuoto saattoi kestää kolmekin viikkoa putkeen. Vuotopäiviä kuukaudessa kertyi siis pahimmillaan yli 20. Ihmettelen etten kärsinyt esimerkiksi anemiasta (tosin mitään verikokeita ei otettu, joten mistäpä sitä tietää vaikka olisin kärsinytkin). Henkinen hyvinvointi oli kuitenkin se, mikä kärsi kaikkein eniten. Koskaan ei tiennyt, mihin varautua, mitä kroppa keksii seuraavaksi. Onneksi parisuhde ei kärsinyt, vaikka maalailin mielessäni kauhukuvia myös siitä. Söin minipillereitä vuoden päivät, ennenkuin lääkäri pitkän anelun jälkeen suostui kirjoittamaan jälleen reseptin yhdistelmäpillereitä varten. Ehtona oli, että otan yhteyttä ja lopetan pillerien syömisen välittömästi, mikäli saan taas aurallisen migreenikohtauksen. Vaan eipä ole kuulunut, ja hyvä niin. Ajatus siitä, että joutuisin totuttamaan kehoni taas uuteen ehkäisymenetelmään, ei houkuta lainkaan. Etenkään, kun ymmärtääkseni minipillereissä ja esimerkiksi ehkäisykapselissa vaikuttava hormoni on sama.

  Haaveilen jossain vaiheessa hormonittomasta ehkäisystä, lähinnä ekologisista syistä. Tällä hetkellä en kuitenkaan ole vielä valmis luopumaan yhdistelmäpillereistä, kun pitkän taistelun jälkeen löysin/sain käyttööni ehkäisymenetelmän, joka minulle ja keholleni oikeasti sopii.

  • Saija
   Saija
   Posted at 09:05h, 20 huhtikuu

   Voi ei, ihana oot <3 Tulipas hyvä mieli kuulla sun nyt kommentoivan ensimmäistä kertaa :) Se on hienoa, että vaikka oli tapahtunut pieni vahinko niin siitä huolimatta hait jälkiehkäisyn. Oon kuullut myös tilanteita, joissa sen hakemista ei tehdä :s Ja tosi kiva, että mies tuki sua siinä tilanteessa! Tällaisen asian kanssa on ikävää olla yksin. Voi miten ihana kuulla, että tarina päättyi hyvin ja että teistä tuli vielä pari. Ihan mahtavaa :) Mutta ikävää, että minipillerit aiheuttivat sulle tuollaisia ongelmia. Ja noin monta vuotopäivää :o Huh huh, ei ihme että siinä oli oma henkinen hyvinvointi koetuksella. Mä syön kans minipillereitä, mutta mulla ei ole tullut noin pahoja oireita. Toki välillä kierto on sekaisin, mutta tähän asti se on kuitenkin toiminut aivan ok hyvin. Saa nähdä, jos jossain välissä vaihtaisin. Jouduin kans luopua yhdistelmäpillereistä, kun ne nostatti mun verenpainetta :( En saa niitä enää takaisin, joten täytyy joskus etsiä uusi tapa. Mä kans haaveilen hormonittomasta ehkäisystä. Se olisi paras ja ekogolisuus vain plussaa. Mutta hienoa, että oot löytänyt sun kropalle sopivan menetelmän, se on tärkeintä. Ja kiitos tuhannesti, kun jaoit oman kokemuksesi :)!

 • Avatar
  Kati
  Posted at 14:07h, 19 huhtikuu

  Kondomeilla mennään hamaan tulevaisuuteen, ellen hanki joskus kuparikierukkaa. :) Hormonaalinen ehkäisy on multa ehdottomasti kielletty, sairastin ehkäisypillereiden takia aivolaskimotukoksen puolitoista vuotta sitten.

  • Saija
   Saija
   Posted at 08:57h, 20 huhtikuu

   Eikä :o Tulipas paha mieli sun puolesta! Ikävää, että tällaistakin voi tapahtua :( Toivottavasti löytyy sulle hyvä ehkäisymenetelmä. Kuparikierukkaa moni on kehunut, mutta mä en ole sitä ainakaan vielä toistaiseksi hankkinut :)

 • Avatar
  Julia
  Posted at 16:43h, 19 huhtikuu

  Moi ja mahtavaa kun kirjoitat myös tälläisistä aiheista suoraan! Juuri tuo mitä itsekin sanoit alussa, että haluat olla aito ja tsemppaava esikuva, ja tässä postauksessa se kyllä toteutui.

  Itse käytin 13-21vuotiaana e-pillereitä (aluksi epäsäännöllisten ja kivuliaiden kuukautisten takia), joiden ongelmana oli se, että olen niin lahopää muistamaan mitään tuollaisia asioita! Olisi voinut luulla 8 vuoden aikana tulleen jonkinlaista rutiinia, mutta ei.. :D

  Viime vuonna sain muutaman kerran migreenikohtauksen ja muutenkin koin pillereiden vaikuttavan itseeni negatiivisesti, joten piti vaihtaa ehkäisyä. Nyt minulla on hormonikierukka, ja omasta mielestä paras keksintö ikinä! Ehkäisyasiaa ei tarvitse miettiä ollenkaan moneen vuoteen, ei tarvitse muistaa mitään, itseltäni loppuivat kuukautiset kuin seinään ja rahaakin säästyy huomattavasti. Laitto tuntui ikävältä joo, mutta ei mitään niin pahaa mitä ei olisi kestänyt (minulla on aika matala kipukynnys). Toki täytyy muistaa, että kierukka ei sukupuolitaudeilta suojaa, mutta vakaassa parisuhteessa ei ole väliä :)

  • Avatar
   J
   Posted at 15:25h, 20 huhtikuu

   Mulla on kanssa aurallinen migreeni, mikä on ”vähän” hankaloittanut oikean ehkäisymenetelmän löytämistä. ”:D” Söin minipillereitä 6 kk, mutta niistä seurasi ihan hirveitä oireita. Ärsyttävää, kuinka migreenipotilaille ei ole tarjolla kovin laajaa palettia mistä ehkäisymuoto valita. :(

   Hormonikierukka on kyllä hyvä keksintö! Mullehan kierukka laitettiin yksityisellä tuplapuudutuksella. Aika kallistahan tuo lysti oli kun yli 400 euroa maksoi, mutta halvemmaksi se silti kolmen vuoden aikana tulee kuin minipillerit tai e-pillerit.

   • Avatar
    Julia
    Posted at 16:02h, 20 huhtikuu

    Joo yksityisellä tulee varmasti kalliiksi, harkitsin sitä ensin itsekin, mutta 300-400€ olisi koko höskään saanut rahaa laittaa.. Turhan paljon opiskelijalle siis. Laitoin sitten julkisella puolella ja täällä ainakin ekan kierukan saa ihan ilmaiseksi :)

 • Avatar
  Cara
  Posted at 16:44h, 19 huhtikuu

  Minä olen kolmekymppisen elämäni aikana ehtinyt sössiä yhden jos toisenkin asian suhteen ja mm. jälkiehkäisyä on napsittu useampaankin kertaan. Eikä kyse ole ollut edes tietämättömyydestä vaan ihan vain piittaamattomuudesta. Ei näin! On vain ihme, etten ole koskaan tullut raskaaksi tai saanut mitään tauteja. No, tyhmyyksistä on onneksi opittu ja tällä hetkellä odotan sairaalasta aikaa sterilisaatioon. Äidiksi en halua, joten tulen saamaan haluamani ”ehkäisytavan” tässä puolen vuoden sisällä. :)

  • Saija
   Saija
   Posted at 08:34h, 20 huhtikuu

   Voi ei :/ Mutta todella hienoa, että puhut asiasta näin avoimesti. Tällaiset kokemukset voi auttaa myös muita tajuamaan, ehkäisyn tärkeyden. Oot oikeassa, tyhmyyksistä oppii. Ja tosi hyvä, ettei mitään ole sattunut. Todella rohkea päätös, mutta niin pitää tehdä kuin itsestä parhaammalta tuntuu :)

 • Avatar
  Henna
  Posted at 21:31h, 19 huhtikuu

  Itse käytin yhdistelmäpillereitä, kunnes tuli uutisoinnit pillereistä johtuvista kuolemantapauksista. Sen jälkeen tajusin lopettaa hormonaalisen ehkäisyn, joka oli oikea päätös. Kroppani ei onneksi mennyt sekaisin, niin kuin monella on mennyt. Mutta huomasin kuinka sivuoireet (mm. limakalvojen kuivuus, haluttomuus, kovat pääkipukohtaukset) hävisivät. Jopa mieliala kirkastui ja oma kupliva persoonani tuli takaisin :)

  Ehkäisyasiat ovat tärkeitä, mutta myös päänvaivaa tuottava asia. Mikään ei ole täysin varma ehkäisykeino ja kaikissa on huonot puolensa. Mielestäni laadukas kondomi on paras, vaikka ehkäisyteho onkin ”vain” 97 %.

  • Saija
   Saija
   Posted at 08:44h, 20 huhtikuu

   Ne uutiset on pysäyttänyt myös mut :s Mä oon kans kuullut, että tosi monella on mennyt kroppa sekaisin. Mutta sitten on myös tapauksia, joissa ei ole mennyt :) Super mahtavaa, että sulle on tullut noin positiivisia vaikutuksia! Se on jännä, miten ehkäisymenetelmä voi ”muuttaa” näin isoja juttuja. Tuo on aivan totta, mikään ei ole täysin varma. Vahinkoja voi sattua myös silloin, kun käyttää ehkäisyä :/

 • Avatar
  Henrika
  Posted at 21:32h, 19 huhtikuu

  Mun #sekerta tapahtui alkoholin vaikutuksen alaisena, josta en oo niin hirveen ylpeä.. olin just jättäny pillerit pois joten meillä oli vaan kondomi käytössä joka tottakai sitte meni hukkaan siinä säheltäessä :D seuraavana päivänä kävelin 3 km lumimyrskyssä ainoaan auki olevaan apteekkiin ihan paniikissa hakemaan jälkiehkäisyn ja taisin vielä tehdä sen jälkeen vielä raskaustestin :D tänä päivänä tuntuu hassulle että menin jotenkin niin paniikkiin kun tajusin että ehkäisyä ei ollut ja menkkojenkin tulo kesti sillon pillereiden alottamisen takia normaalia kauemmin. Mutta ikinä ei voi olla liian varma näissä asioissa :-) nykyään mulla on käytössä vaan pillerit ja oon havainnu sen parhaaks itselle kun kuukautisia voi säädellä miten haluaa :-)

  • Saija
   Saija
   Posted at 08:42h, 20 huhtikuu

   Ou nou! Mikähän siinä on, että nämä tilanteet tapahtuu just pahimmalla hetkellä :D Mutta tosi hyvä, että huomasit tilanteen mahdolliset seuraukset. Kuten sanoit niin näissä asioissa ei voi koskaan olla liian varma. Ja hyvä juttu, että oot löytänyt itsellesi parhaiten sopivan ehkäisyn. Sen oikean menetelmän löytäminen on tärkeää :)

 • Avatar
  Jonna
  Posted at 13:03h, 21 huhtikuu

  Mulla oli aiemmin käytössä perinteiset yhdistelmäehkäsypillerit. Ehdin käyttää pillereitä 5v kunnes ne kerran petti.Pillerin otin aina samaan kellonaikaan ennen töihin lähtöä enkä ollut oksentanut tai ripuloinut missään vaiheessa. Silloin aloin pohtimaan et oliko ne mahdollisesti toiminut mulla ikinä. Mun edellinen suhde oli päättynyt enkä ollut harrastanut seksiä varmaan puoleen vuoteen ja sitten tapasin nykyisen mieheni ja jo parin kuukauden tapailun jälkeen pillerit petti. Itse päädyin aborttiin vaikka en nuori olekaan. En olisi halunnut lasta sotkemaan täysin tuoretta suhdetta jossa todella oli/on potentiaalia. Abortin jälkeen vaihdoin ehkäsyn hormonikierukkaan ja tämä on ainakin toistaiseksi (1,5v) toiminut.

 • Avatar
  Tuleva äiti
  Posted at 09:26h, 21 toukokuu

  Kerran kondomi petti ja tulin raskaaksi. Tällin kuitenkin tuli keskenmeno alussa. Onneksi. Käytin kuitenkin pitkään kondomia tämän jälkeen.
  Otin hormonikierukan ja tämä petti myös puolen vuoden jälkeen. Nyt olen raskaana. Alkujärkytys oli hirveä, mutta pikkuhiljaa asiaan alkaa tottua. Muistakaa mikään ehkäsy ei ole varma!

  • Saija
   Saija
   Posted at 22:15h, 21 toukokuu

   Voi eikä :( Onpas sulla ollut huonoa tuuria ehkäisyjen kanssa. Oot kyllä oikeassa, mikään ei ole täysin varma. Mutta tuhannesti onnea tulevasta vauvasta ja kaikkea hyvää <3

 • Avatar
  steriloimislaki
  Posted at 16:51h, 25 toukokuu

  Steriloidun ei tarvitse maksaa loppuikänään raskauden ehkäisystä, paitsi tarvittaessa kondomeista sukupuolitautien ehkäisemiseksi.

  Oikeutta sterilointiin pitäisi laajentaa.
  Suomen nykylain 30 vuotta tai kolme lasta on holhoavaa vanhanaikaista lainsäädäntöä.
  Muissa Pohjoismaissa ikäraja on 25 vuotta.

  Nyt on käynnissä kansalaisaloite ”Steriloimislain ikäraja pohjoismaiseksi eli 25 vuotta ja lapsiluvuksi kaksi lasta”
  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2401
  Aloitteen tavoitteena on 25 vuotta tai kaksi lasta steriloinnin perusteeksi.

  Siitä ei ole kerrottu isoimmissa tiedotusvälineissä.

  Joten jos kannatatte pohjoismaista oikeutta sterilointiiin, kannattakaa ja jakakaa kansalaisaloitetta.

 • Ehkäisyasiat kuuluu molemmille - Saijis
  Posted at 09:52h, 15 lokakuu

  […] kun kirjoittelin teille keväällä ehkäisystä ja ehkäisyn pettämisestä? Tämä #maaliinasti-postaus sai teiltä todella hyvän vastaanoton – hienoa, kun pystytään puhua ehkäisystä koko […]