Reading tips: KonMari

Mä oon aina ollut vähän fiilispohjainen lukija. Jos koulussa täytyi lukea kirja, jonka aihe ei herättänyt minkäänlaista mielenkiintoa niin välttelin sen lukemista loppuun saakka. Jos taas aihe oli mun tyylinen niin saatoin ahmia kirjan jopa samana päivänä kannesta kanteen. Jälkimmäinen tapahtui uudelleen parin vuoden tauon jälkeen, kun löysin vihdoin…

Marie kondo kon mari

Moni teistä ja varsinkin läheisistäni tietää suhteeni siivoukseen: oon järjestelmällinen ja jopa pelottavan tarkka. Kupit ovat kaikki samoin päin keittiönkaapeissa, vaatteet ovat tasaisissa pinoissa ja jopa meikit omissa, niille määrätyissä lokerikoissa (meikkipisteestä tulossa postausta myöhemmin). Tästä kaikesta voikin jo päätellä, että kirja oli kuin mulle tehty! Eli osui ja upposi. Tänään tuli takakansi vastaan eli ahmin Marie Kondon siivoustekniikat parissa päivässä.

Kon Mari Marie Kondo

Kirjassa siivousguru Kondo esittelee metodin, joka täytyy tehdä vain kerran elämässään. Eli kaikki kodin tavarat ja esineet käydään läpi ”raivausmenetelmällä” ja tämä vaikuttaa koko elämään. Metodia noudattamalla säilytät ainoastaan tavarat, jotka tuovat sulle iloa ja muut heität menemään. Etsit jokaiselle iloa tuovalle tavaralle oman paikan, jonka johdosta hän lupaa ettei kotiin synny enää koskaan sotkua tai kaaosta.

Kuulostaa mielenkiintoiselta, eikö? Sitä se onkin. Vaikka meillä ei sekasorto vallitsekaan niin voin suositella kirjaa lämpimästi kaikille: tykkäsit siivota tai et. Kirja sisältää paljon vinkkejä, antaa inspiraatiota ja ennen kaikkea näyttää sen, että kuinka siivoaminen ja siisti koti vaikuttavat myönteisesti elämään.

Kon Mari kirja

Kondo kertoo kirjassa, että hänen asiakkaansa heittävät tavaraa pois monia jätesäkillisiä. Vaikka oon juuri muuttanut ja käynyt läpi kaikki tavarani niin pakko myöntää, että meiltä löytyy laatikko, jossa olevilla tavaroilla ei ole paikkaa. Ihmisillä on käsittämättömät määrät tavaraa, joilla ei ole arvoa ja joita ei tarvita.

Kondo kannustaa käymään tavarat läpi laji kerrallaan: vaatteet erikseen, kengät erikseen, kirjat erikseen, meikit erikseen jne. Yleensä ihmiset siivoavat huone tai laatikko kerrallaan, mutta ei mene kauaa, kun sotku on jälleen saavutettu. Vaatteita, kun ihminen säilyttää niin vaatekaapissa, pyykkikorissa, eteisen kaapissa ja jopa varastossa niin tämä toimintatapa on mielestäni nerokas!

Kon Mari kirja blogi

Mä aloitin meidän asunnon projektin juurikin tästä ”laatikosta”, josta löytyy juuri niitä paikattomia tavaroita. Yksi roskapussi täyttyi jo siitä! Sen jälkeen siirryin meikkeihin ja heitin kaikki vanhat, kuluneet tai rikkinäiset purkit pois. Seuraavaksi vuorossa olisi pahin eli vaatteet.

Tämän Kondon projektin sanotaan vievän aikaa puoli vuotta, jopa vuoden. Se täytyy kuitenkin tehdä vain kerran elämässään, jonka jälkeen ei enää koskaan halua hamstrata saman verran tavaraa. Jokaisen kirjan menetelmien mukaan ei pysty elämään eikä tämänkään painoksen ohjeita noudattaessa kaikki onnistu, mutta suunnattoman inspiraation tämä ainakin antaa jokaiselle – siitä oon varma.

Kon Mari

Siivousprojektin uskotaan vaikuttavan myönteisesti myös muuhun elämään. Mä odotan hieman jännittyneenä, että näkyykö urakan loppuun pääsemisen jälkeen muutoksia omassa mielessä tai elämänasenteessa.

Ootteko te kenties lukeneet kirjan: onnistuiko projekti? Tai aiotteko joskus lukea tämän?


24 Comments
 • Avatar
  Roosa
  Posted at 07:06h, 24 maaliskuun Vastaa

  Joo ahmin kirjan päivässä jouluna! Ja toden totta, ne kohteet mitkä olen tähän mennessä järjestänyt ovat oikeasti pysyneet siisteinä! :D Paras juttu oli ehdottomasti uusi viikkaustapa minkä Kondo opetti, toimii ihan superhyvin! En tajua miten en ole ennen tajunnut viikata vaatteitani niin.. :D

  http://rosalias-inspirations.blogspot.fi

  • Saija
   Saija
   Posted at 11:31h, 24 maaliskuun Vastaa

   Siis tämä on niin koukuttava, että en ihmettele yhtään :-D Vautsi, hyvä juttu! Toivotaan, että mullakin pysyy kaikki paikat siistinä sen jälkeen, kun oon joka paikan käynyt läpi. Tuo viikkaustapa oli kyllä hyvä keksintö! Ei ole koskaan tullut mieleen tehdä asia niin, mutta onneksi tämä kirja valaisee monta kohtaa :)

 • Avatar
  Anniina
  Posted at 08:12h, 24 maaliskuun Vastaa

  Hei kuin Kodin kuvalehdestä jonkun pikkuhaastattelun hänestä,ja vaikutti tosi kiinnostavalta jutulta! Pitääkin hankkia toi kirja käsiini!:D lukuvinkkejä vaan lisää ;)

  • Saija
   Saija
   Posted at 08:51h, 24 maaliskuun Vastaa

   Tämä on niin mielenkiintoinen, vaikka kyse on niin yksinkertaisesta jutusta kuin siivoaminen :-D Voin suositella tätä jokaiselle! Ja hei mahtava kuulla, että lukuvinkit olisivat jatkossakin tervetulleita :)

 • Avatar
  Sini
  Posted at 08:46h, 24 maaliskuun Vastaa

  Tuo kirja kuulostaa niin hyvältä! Voisin itsekkin kokeilla tuota, sillä viimeisestä ’kunnon’ siivousurakasta onkin jo liikaa aikaaa :D Fiilis tuon kondon projektin jälkeen on varmasti super hyvä!

  ❤ Keep it simple

  • Saija
   Saija
   Posted at 08:55h, 24 maaliskuun Vastaa

   Sitä tämä myös on:) Kaiken hehkutuksen arvoinen. Tämä kirja nostattaa sellainen suuren inspiraation alkaa siivoamaan! Mä odotan kyllä innoissani, että projekti tulee päätökseen. Saa nähdä millaisia muutoksia projekti tuo elämään :-D

 • Avatar
  Ilona
  Posted at 09:25h, 24 maaliskuun Vastaa

  Voi vitsi mun täytyy hommata tuo kirja! Olen tehnyt kotona kyllä jo melkoisen suuren puhdistuksen, olen antanut lukuisia jätesäkillisiä vaatteita siskolleni/kaverilleni (miten kaappiin voi mahtua niin järjetön määrä vaatetta?! :D), kirjoja, meikkejä, kynsilakkoja, kenkiä yms. kaikki mahdollinen turha ja käyn säännöllisesti läpi pojan vaatteet, koska kasvaa niin hurjaa tahtia ja silti tuntuu, että on liikaa tavaraa ehkä tuo kirja auttaa tässä. Tosin mies on melkoinen hamstraaja joten eteisen kaapit ja päälliset tursuaa hänen tavaroita joita ei käytä ehkä mä tarviisin kirjan mikä auttaa ohjaamaan toista ihmistä luopumaan oikeasti turhasta ja rikkinäisestä :D

  • Saija
   Saija
   Posted at 22:53h, 24 maaliskuun Vastaa

   Ehdottomasti!! VAU :o Sä oot saanonut käytyä tosi hyvin tavarat läpi :) Nostan hattua. Mulla olisi kans tavoitteena tämä. Eli kaikki turhat ja tarpeettomat jutut pois. Haha tiedän tunteen tuosta miesten hamstraamisesta :-D Siihen kyllä tarvittaisiin joku kirja, kun eivät he halua luopua mistään :D

 • Avatar
  Iina
  Posted at 09:28h, 24 maaliskuun Vastaa

  Toi Konmari on kyllä hyvä lukaista! Täällä ainakin kirjan luettua on mieli muuttunut parempaan suuntaan. Sitä pohtii tavaran ostoa eritavalla ja luopuu hyvällä mielin kaikesta, joka ei tuota sitä iloa! :)

  • Saija
   Saija
   Posted at 09:32h, 24 maaliskuun Vastaa

   Agree =) Ehkä jopa yksi parhaimmista lukemistani kirjoista. Sanos muuta! Mä oon huomannut muutoksia nyt jo, vaikka oon kirjan juuri lukenut ja projekti on vielä vaiheessa. Tämä toimii ihmeellisen hyvin :p

 • Avatar
  Helmi
  Posted at 10:14h, 24 maaliskuun Vastaa

  Sun blogi kehuttiin täällä > http://sincerelylinda.blogspot.fi/ olisiko uusin postaus kenties :)

  • Saija
   Saija
   Posted at 11:25h, 24 maaliskuun Vastaa

   Oi vitsit miten kivasti kirjoitettu! Kiitos linkistä :) Tämä piristä päivää <3

 • Avatar
  Hanna
  Posted at 13:18h, 24 maaliskuun Vastaa

  Lupaavalta kuulostaa ja tarkoitus on lukea tuo kirja. Jäi kuitenkin mietityttämään kehoitetaanko siinä tosiaan ”heittämään pois” tavaraa? Siis roskiin vaan? Ei kuulosta kovin ympäristäystävälliseltä jos ei ole tarkoitus lajitella ja kierrättää. Sekajätteisiin mätetty tavarahan päätyy suoraan kaatopaikalle jolloin ehkä oma koti on siisti, mutta kokonaisuutta ajatellen ollaan menty huonompaan suuntaan. Olennaista on välttää alunalkaen sitä tavaran haalimista -auttaa myös järjestyksen ylläpitoon.

  • Saija
   Saija
   Posted at 22:49h, 24 maaliskuun Vastaa

   Kannatan ideaa :) Ei puhuta roskiksesta vaan yleisesti tavaran heittämisestä pois. Siinä tarkoitetaan varmasti, että vaatteet kirppareille ja keräyksiin sekä esimerkiksi lehdet, kirjat jne. taas kierrätykseen. Kirja ei kehota heittämään vaan roskiin, joka olisi kyllä kieltämättä surullista ja outoa. Tavarat, jotka eivät tätä iloa tuo niin voivat tuoda sitä jollekin muulle eli niitä voi myös lahjoittaa vaikka tutuille. Kiva, että otit tämän esille niin selvisi :)!

 • Avatar
  Ansku k
  Posted at 13:31h, 24 maaliskuun Vastaa

  Tykkään kovasti lukemisesta ja tuota kirjaa vois joskus kyl kokeilla lukea:)♡
  ois kiva jos tekisit joskus uuestaanki tälläswn kirjavinkki postauksen

  • Saija
   Saija
   Posted at 22:51h, 24 maaliskuun Vastaa

   Hei tosi kiva kuulla tämä :) Tätä voin suositella koko sydämestä – uskon, että jokainen saa kirjasta vinkit irti. Pidetään idea mielessä tulevaisuuden varalta ;) <3

 • Avatar
  Annn
  Posted at 18:22h, 27 maaliskuun Vastaa

  Kiitos kirjavinkistä :-) Mistä hankit/ tilasit kirjan?

  • Saija
   Saija
   Posted at 19:45h, 27 maaliskuun Vastaa

   Ei mitään, hyvä jos oli apua! Ostin sen Prismasta :)

 • Avatar
  Pirita
  Posted at 22:25h, 27 maaliskuun Vastaa

  Ai että, on jo pitkään ihan hirveesti himottanut tämä kirja – eikä tämä suositus vähentänyt intoa yhtään :) Mulla alkoi tämä ihmeellinen karsi-karsi-raivaa-järjestele -vaihe äitiyslomalla (lähinnä vuosi 2014). Ja se vaan jatkuu. Koko ajan on joku kaappi tai huone syynissä :D Vaatetta erityisesti on lähtenyt isoja kassillisia kierrätykseen . enkä niitä kyllä ole kertaakaan kaivannut takaisin. Olen myös nykyisin paljon tarkempi siinä, mitä ostan. Toki (hehe) rahaakin on nykyisin paljon vähemmän käytössä, mutta siis kuitenkin!

 • Avatar
  Jenna
  Posted at 16:21h, 29 maaliskuun Vastaa

  Oli pakko varata toi paikallisesta kirjastosta.. kuulosti niin mielenkiintoselta :D

  • Saija
   Saija
   Posted at 18:04h, 29 maaliskuun Vastaa

   Hyvä idea! Uskon, että tuut tykkäämään :))

 • Avatar
  Riikka M
  Posted at 16:08h, 02 huhtikuun Vastaa

  Itse olen tämän kirjan lisäksi lukenut Kondon uudemmankin kirjan joka on käännetty englanniksi. Oma karsimisprojekti on kestänyt yli vuoden koska aloittaessa en ollut vielä törmännyt tähän kirjaan ja heitin tavaraa pois ihan väärin perustein.
  Tän kirjan sanoma ei tule selville pelkästään että lukee kerran kirjan ja karsii jokusen päivän tavaroitaan. Itse olen oivaltanut jopa vasta 7 kuukauden jälkeen joitain asioita mitä kirja on yrittänyt kertoa. Puoli vuotta tai vuosi ei tule pelkästään tavaran karsimisesta vaan siitä mitä päänsisällä tulee muuttumaan.

  Tärkeintä ei ole vain luopua tavarasta. Vain pyrkiä omaan tavoitteeseen (minulla oli että haluan kodin missä on hyvä olla, helppo siivota, olla vain iloa tuovien asioiden ympäröimänä.) Itse luovuin 90% tavaroista mitä omistin projektin alussa mukaanlukien kaksi kirjahyllyä, mooonta säkillistä vaatteita.

  Omasta mielestä ei kannata odotella mitä muutoksia tulee kokemaan vaan antaa niiden tulla kun on tullakseen. Jos olettaa tapahtuvan jotain kovin erikoista heti kun on karsinut kaiken niin voi joutua pettymään. Muutos tapahtuu hitaasti ja varsinkin ihmisille jotka ovat jo järjestelmällisiä ja siistejä. Omista tavoistaan on vaikea päästä eroon ja ei tule huomattua että tapojensa mukaan laittaa tietyt tavarat paikoilleen ilman että edes miettii tuottavatko ne iloa. Itse sorruin tähän. Vuosi ja kaksi kuukautta tajusin vihdoin käydä harrastustavarani läpi (harrastan piirtämistä), jota en ollut aikaisemmin edes ajatellut karsivani koska ”eihän harrastus tavaroita tarvitse karsia”. Luovuin kiitosten kera 95% piirtämistämi kuvista.

  Mutta lyhyesti ilmaistuna elämäni on muuttunut paremmaksi tämän kirjan luettua.

 • Avatar
  Iitu
  Posted at 03:15h, 12 lokakuun Vastaa

  JEP!! Ostin kirjan ja siis täytyy kyllä sanoa, että tää oikeesti toimii. En oo ihan vielä kannesta kanteen lukenut, mutta juurikin sillä hetkellä oon hakenut sen tietyn luvun mistä haluan aloittaa siivouksessa. Aattelin ensin, että nää nyt on myyntipuheita mitä kuulen, ja törmätessäni tähän kirjaan juttelin kirjakaupan myyjän kanssa tästä joka sanoi että on aika ristiriitaista kun kirjassa neuvotaan heittämään kaikki tavara pois joka ei omistajalleen tuo enää iloa ja kaikki ylimääräinen roina muutenkin, ja sitten pitää ostaa kuitenkin lisää kuten tuo kirja :D uskon tuosta olevan kuitenkin iloa pitkäksi aikaa ainakin tällaiselle ihmiselle joka toisaalta rakastaa järjestelmällisyyttä ja luottaa sisustuksessa siihen, että vähemmän on enemmän, mutta joka kuitenkin tapansa mukaan jättää jälkensä siivoamatta kunnes se tavaramäärä (Joka tälläkin hetkellä on mun sohvalla) alkaa ärsyttää! :D

 • Lukemisen arvoiset kirjat ja oppaat - Saijis
  Posted at 08:23h, 09 tammikuun Vastaa

  […] käymään tavaroitani läpi, joten tämä toimi konkreettisesti :D Tein tästä oman postauksen tänne – kannattaa käydä […]

Post A Comment