Essential blogwriting tips

Nyt, kun ollaan saatu puheeksi blogit sekä #bloggaajajutut niin jatketaan samalla kaavalla! Nimittäin saan tosi usein kommentteja, sähköposteja sekä muita yhteydenottoja, joissa kysellään vinkkejä bloggaamiseen. Käsi ylös te, jotka muistatte mun blogivinkit postaukset? Ensimmäinen osa löytyy täältä ja toinen täältä. Näistä on kulunut sen verran aikaa, että matkan varrella on tarttunut mukaan monia varteenotettavia ja huomioitavia juttuja. Ja nyt mielelläni jakaisin ne myös teille Jos teitä vaan kiinnostaa niin voisin kehitellä bloggaamiseen liittyviä postauksia lisää tälle loppuvuodelle!
1. Liian usein sitä kohtaa kyseenalaisiin ja vääriin syihin aloittaa bloggaaminen. Luin kerran erään nuoren tytön unelmatyön olevan bloggaaja. Syy oli se, että bloggaajat saavat paljon ilmaista tavaraa ja vaatteita… Mä en aloittanut tätä rahankiilto silmissä tai suosion metsästyksenä vaan pelkästään puhtaasta mielenkiinnosta vain blogata. Eli mieti se lähtökohtana oleva syy bloggaamiselle ja palaa tarvittaessa muistelemaan ”miksi aloitin”.
2. Tee blogin sekä sun somen seuraamisesta helppoa lukijoillesi. Blogin sivupalkissa kannattaa olla perus lukijagadgetin lisäksi näkyvillä Bloglovin, Blogkeen, Instagram, blogin Facebook jne. Somet tukee mulla ainakin toinen toistaan, joten yleensä lukijat haluavat seurailla blogin lisäksi päivittäisiä tekemisiä mm. Instan puolella.
blogging tips

3. Käytä Google Analyticsiä. Vaikka saattaa aluksi tuntua hankalalta niin siitä saa yllättävän paljon irti! Saat kätevästi tietää paljonko blogissasi on trafiikkia, mistä paikkakunnalta kävijät on, naisia vai miehiä (mulla on tilastoja katsottaessa eniten miespuolisia lukijoita??), iän, vierailujen kestot, onko kyseessä uusi vai aikaisemminkin käynyt lukija ja paljon muuta.
4. Nimeä kuvat oikein. Älä tee sitä virheittä kuin mä ennen eli nimesin kuvat jotenkin näin ”pksågkågkokvpogdp11”. Vaan jos kuvassa on esimerkiksi proteiinipannukakku niin kirjoita nimeksi sama. Tai käytä kekseliäisyyttä ja mieti helppoja Googlen sanoja. Hyviä vaihtoehtoja voisi olla helpot proteiinipannukat, proteiinipannukakut ohje, proteiinipannukakku blogi jne. Näin kuvat näkyy Googlen kuvahaussa.
5. Tiedä oikeutesi, velvollisuutesi sekä sopimuksesi. Jos saat blogin kautta huulirasvan – se ei tarkoita, että sun täytyy kirjoittaa siitä blogissa. Ellei niin ole sovittu. Eli ole selvillä oikeuksistasi. Bloggaaja on taas velvollinen maksamaan veroa saaduista tuloista, joten älä unohda tätä! Jotkut tiedot täytyy nimittäin itse ilmoittaa verottajalle.

blogivinkit


6. Bloggaajista on usein mielikuva, että he ovat täydellisiä. Älä kannata tätä näkökulmaa. Kenenkään elämä ei perustu pelkästänsä kahviloissa istumisesta ja shoppailusta, joten tuo omaa persoonaasi esille. Avaa ajatuksia, kerro näkökulmia, jakaa mielipiteitä tai ihan mitä vaan. Se herättää kymmenen kertaa enemmän huomiota. Mun suunnitelmana on jo pidemmän aikaa toiminut se, että täällä on balanssissa vähän kaikkea tasaisin väliajoin. Välillä tyttöjen hömppää, reseptejä, perus arkea, kauneutta, päivän asuja sekä välillä päästetän lukijan pintaa syvemmälle mun ajatuksiin.

7. Lukijat tottuvat tekemisiisi. Jos postaat usein iltaisin – osaavat lukijat jo jopa odottaa sitä ja tarkkailla sivujasi illan tullen. Mun lukijat tietävät, että multa tulee harvoin aamulla kahdeksalta postaus vaan paremminkin illalla. Kun oot löytänyt rytmisi niin kannattaa pysyä siinä. Se on lukijaystävällisempää
8. Käytä mahdollisimman vähän hymiöitä. Tekstistä tulee paljon totisempi, kun se ei sisällä montaa erilaista hymiötä. Myös omaan blogisi ulkoasuun sopivaan tekstin keskittämiseen kannattaa kiinnittää huomiota.

blog tips


9. Älä mieti liikaa tekemisiäsi. Jos mietit tekstiä, jota kirjoitat tai blogin ulkoasun muokkaamista tunti tolkulla niin siitä katoaa sinä itse. Oma persoona tulee parhaiten esiin, kun kirjoitat omalla tyylilläsi suoraan sydämestä. Jos kirjoittaminen tökkii, tee välillä jotain muuta ja kirjoita taas, kun inspiroi.

10. Mistä päästäänkin tähän, että bloggaaminen ei saa koskaan olla pakkopullaa. Rento asenne on kaiken a ja o.

Kuvat: Weheartit


42 Responses to “Essential blogwriting tips”

 1. Wiih kiitos tosta Google Analytics vinkistä! Pistin mun blogin sinne heti, mun mielestä on niin mielenkiintosta seurata mimmoset ja mistä päin olevat ihmiset seuraavat mun blogia :>

  En mäkään ois uskonut, mutta mullakin on miesvalta blogilukijoissa…:D

 2. Avatar Taru Ojalehto sanoo:

  Tää oli tosi kiva postaus :) Tuo 5. kohta vaikuttaa monimutkaiselta :D Ainakin tuon verojutun kannalta XD Mutta hyvin asiapitoista tekstiä ;)

 3. Tosi hyviä pointteja ja varmasti hyödyllisiä monelle :) Itse en nimenomaan ymmärrä tuota että aloitetaan bloggaaminen vain se ilmaiset tavarat ja raha mielessä, silloin siinä ei ole ajatus ja sydän mukana. Itse bloggaan sen takia että saan jakaa kuvat ja ajatukset jonnekin, kommunikointi lukijoiden kanssa ja bloggaritapahtumat on vaan plussaa :)

  hanna
  http://www.hannamariav.com

 4. Avatar Kata sanoo:

  Kivoja vikkejä oot taas kasannut, nämä postaukset on kyllä huippuhyviä!:) Mua alko kiinnostaa tuo Google analytics sivusto, pitääpä tutustua:)

 5. Avatar Saijis sanoo:

  Jee! Hyvä juttu, että tästä oli apua :) Sepä, auttaa avaamaan yllättävän paljon tilastoja. Kivasti pystyy myös seurata, että tuleeko uusia lukijoita yms. Haha mitä ihmettä! Miehet näköjään tykkään paljon meidän blogeista :D

 6. Avatar Saijis sanoo:

  Oi kiitoksia :) Ilo kuulla, että pidit niin tietää jatkossa toteuttaa tämäntyyppisiä postauksia. Joo onhan se vähän sitä :/ Varsinkin, kun verot eivät ole muutenkaan yksinkertaisia. Mutta yllättävän helpposti sen oppii :)

 7. Tota kuvien nimeämistä en ollu ite edes miettinykään :D Omat kuvat on nimetty tyyliin "hehlolXD.jpg", eli ei mitään kauhean älykästä… :D

  Mutta pakko kommentoida tosta bloggaamisen motivaatiosta; Kyllä mä koen, että yksi syy pitää blogia on se lukijoiden ja tietynlaisen näkyvyyden saaminen. Se on joo vähän huono lähtökohta alkaa bloggaamaan että tulisi "julkkikseksi" tai saisi just sitä ilmaista tavaraa. Mutta jos lukijat olisivat yhtä tyhjän kanssa ja "blogia pidettäisiin vain itseään varten", niin eikö silloin olisi sama pitää päiväkirjaa/leikekirjaa? Itse tykkään ainakin vuorovaikutuksesta itseni ja lukijoiden välillä, ja olisihan se huippua joskus kohota samalle tasolle bloggaamisessa kuin sinä ja moni muu lempparibloggaajistani :) En voi sanoa, että syy miksi pidän blogia on se että haluaisin setelinuppujen vyöryvän lompakkooni, mutta kyllä yksi motivaattori minulla tässä touhussa on se tietyllä tavalla menestyminen :)

  Mut siis tää postaussarja on ollu mahtava, näistä saa paljon vinkkejä <3

 8. Avatar Anonyymi sanoo:

  oli tosi jännää kuulla sun ääni sun mystoryssa! olin aina ajatellut sun äänen ihan erillaiseksi joten tää on ihan outoo XD mut oon kattonut se pätkän monta kertaa koska mun mielestä sun ääni on tosi miellyttävän ja mukavan kuulonen! :)

 9. Avatar Anonyymi sanoo:

  Ei nyt liity tähän postaukseen mutta bloggaamiseen kuitenkin :) Eli siis saako ton kommentoinnin (nimettömänä) varmistuksen – siis klikkaa kuvat joissa on … – jutun kokonaan pois? Kun mulla ei ainakaan kännykällä kommentoidessa näy sitä tyhjää kenttää johon se saatu varmennuskoodi pitäisi liittää. :S

 10. Avatar Saijis sanoo:

  Kiitos paljon! Mä kans toivon, että moni saa näistä vinkeistä irti jotain:) Sanos muuta – se on aivan väärä lähtökohta ja luulen, että koko homma kaatuu ennen kuin se ehtii kunnolla edes alkaa :/ Nuo on juuri niitä syitä, joita itsekin bloggaamisessa arvostan! Tärkeintä on aito intohimo koko hommaa kohtaan ja uskon, että se näkyy myös lukijoille :)

 11. Avatar Saijis sanoo:

  Kiitos tuhannesti Kata =) Sun palautteesta tuli hyvä mieli! Kannattaa testata ainakin Google Analyticsiä. Siitä irtoaa paljon tarvittavia tietoja irti bloggaamisen kannalta :>

 12. Avatar Saijis sanoo:

  Voi ei! Se on saanut niin paljon hyvää palautetta, että sanattomaksi vetää :o Mä haluaisin alkaa kuvaamaan enemmän videoita ja tuoli oli ensimmäinen "kynnys" sille. Näin hyvä vastaanotto tsemppaa huimasti! Kiitos sulle kovasti, tämä oli piristävä kommentti mun kiireiseen päivään :)<3

 13. Avatar inka sanoo:

  Nää on kyllä ollut tosi hyviä postauksia ja varmasti varsinkin aloitteleville bloggaajille! :)

 14. Tosi hyvä postaus! Mistä toi ihana vihko ekassa kuvassa on, se ridiculously good ideas??? Se on aivan ihana!!!! <3<3

 15. Avatar Anonyymi sanoo:

  Inhottavaaa niillä joilla ei snäppii löydy niin eivät pääse kuuntelee sun videoita:(

 16. Avatar Anonyymi sanoo:

  Mielettömän kiva teksti! Oon itse aina välillä miettinyt blogin perustamista jo varmaan viisi vuotta, mutta aina se on jostain syystä jäänyt. Bloggaaminen kuulostaa kyllä tosi kivalta hommalta :)
  – Aliisa

 17. Avatar Iina Jasmin sanoo:

  Tosi hyviä vinkkejä oot saanut kasattua! :) Olen uusi blogimailmassa ja näistä oli oikeasti apua. Tuolla takaraivossa jyskyttää nyt paljon ideoita! :D Musta on vähän hassua lukea niiden blogeja jotka tekevät tätä ilmaisien vaatteiden tai blogiuraa tavoitellen. Niistä paistaa kyllä tämä taka-ajatus selvästi! :)

 18. Avatar Jenny sanoo:

  Sinun vinkit tai ajatukset on todellakin totta! Melkein jokainen! En ole muuten ikinä käyttänyt sitä Analyticisiä, enkä tiedä tulenko koskaan käyttämään. Olenhan minä blogannut jo kohta kolme vuotta, on-off-asenteella! Joskus enemmän postauksia, joskus vähemmän postauksia! Minä yritän olla stressaamatta tätä bloggaamista, koska onhan mulla lukio-opinnot tässä vielä!

 19. Avatar Emilia sanoo:

  Toi kolmos kohta oli mulle kans ihan uus juttu, täytyy kyllä laittaa heti toteutukseen koska mua aina kiinnostaa mistä kaikki lukijat ja seuraajat mun blogiin tulee ja ennen kaikkee just että mistäpäin ja onko naisia vai miehiä :D oli kyl ihanan inspiroiva postaus ja monta sellasta juttua että tuli itelle sellanen että aivan näinhän se on :)

 20. Avatar Saijis sanoo:

  Onneksi en ole ollut ainoa xD Haha! Onneksi tajusin tämän, nimittäin nyt kuvat löytyy Googlestakin nopeammin. Kyllähän se menestyminen tuo tähän hommaan sitä lisäpotkua ja varsinkin, jos lukijoilta tulee toinen toistaan tsemppaavampaa palautetta :) Mutta en ymmärrä sitä, että pelkästänsä rahankiilto silmissä tehdään blogia. Siitä paistaa epäaitous läpi ja luulen, että sellaiset blogit päättyy ennen kuin ne ehtii kunnolla edes menestyä. Aito kiinnostus täytyy olla :) Mä oon sun kanssa samaa mieltä: vuorovaikutus lukijoiden kanssa on parasta mitä koko hommassa tiedän <3 Kyllähän tätä periaatteessa tehdä lukijoille. Kiitos sulle kivasta näkökulmasta. Tämä laittoi ajattelemaan asiaa monelta eri kantilta :)

  Ooh <3 Vau! Hienoa, että oon voinut olla avuksi :)

 21. Avatar Saijis sanoo:

  Joo valitettavasti sitä ei näe muuten… Ja nyt se katosi muutenkin :/ Mutta katsotaan, jos vielä joskus tulevaisuudessa täälläkin nähtäisiin video :)

 22. Avatar Saijis sanoo:

  Ei haittaa, vaikka ei liity tähän :) Ai onko nykyään tuollainen tarkistus? Eli ei enää sitä "todista ettet ole robotti" :D? Sen saa pois Asetukset – Tekstit ja kommentit – Näytä sanavahvistus. Vai ymmärsinkö oikein, että puhutaan tästä? Toivottavasti tästä oli apua :)

 23. Avatar Saijis sanoo:

  Kiitoksia Inka :) Toivotaan! Mä oon yrittänyt parhaani mukaan tuoda pieniäkin vinkkejä esille niin, että näistä saisi mahdollisimman paljon irti :>

 24. Avatar Saijis sanoo:

  Kiitos kovasti :) Kuvat on Weheartista, joten en osaa sanoa. Mutta tuollaisia kalentereita/muistivihkoja pystyy itse tehdä Persoonallinenkalenteri-sivustolla <3

 25. Avatar Saijis sanoo:

  Suuri kiitos :) Ootko! Kyllä kannattaa. Mä oon sitä mieltä, että jos vähänkin haaveilee niin ei muuta kuin luomaan blogi. Muuten ei tiedä onko tämä se "oma juttu". Itse kokeilemalla oppii myös paljon lisää. Tsemppiä sulle, jos luot blogin vielä joku päivä :)

 26. Avatar Saijis sanoo:

  Kiitos:) Mahtavaa! Vitsit, että tulee itselle hyvä mieli kuulla tällaista palautetta. Mä nimittäin toivoin, että tästä olisi mahdollisimman monelle apua. Oih se on paras tunne, kun on pää täynnä uusia ideoita :D Eikä millään malttaisi odottaa niiden toteuttamista. Niinpä… Mä luulen, että tuollaiset blogit ei kauaa pysy :/

 27. Avatar Saijis sanoo:

  Mukavaa, että oot tuota mieltä :) Kannattaa ainakin testata. Siitä on niin paljon hyötyä ja näyttää tilastot aivan uudelta kantilta (: Mutta sehän on hyvä, että meet rennolla asenteella eteenpäin. Sellaista bloggaamisen täytyykin olla – tästä ei saa koskaan ottaa liikaa stressiä :)

 28. Avatar Saijis sanoo:

  Joooh! Tuolta näkee oikeasti kaiken :-D Niin kätevä varsinkin bloggaajille, kun moni varmasti haluaa tietää millaisia lukijoita ja vierailijoita blogiin eksyy:) Ilo nähdä sun tykkäävän. Vinkkejä on aina yhtä mukava jakaa eteenpäin. Toivottavasti vinkeistä on monelle apua. Kiitos kommentistasi – oot niin ihanan aktiivinen :')

 29. Avatar imlacking sanoo:

  Mä en ookaan hetkeen katsonut miltä paikkakunnilta mun blogissa käydään. Ainakin vanhassa blogissa käytiin usein Oulusta, Helsingistä ja Jyväskylästä. Hakusanoja tulee välillä seurailtua. Häröimmät on varmaan Iittala mulkku maljakko karahvi tai Ope alaston.

 30. Avatar Saijis sanoo:

  Tuota paikkakuntaa on hauska selailla :) Toki yleensä ensimmäisenä on aina joku iso kaupunki. Mitääh! Tuon Iittala mulkun kohdalla saatoin hieman hymähtää… En kestä näitä hakusanoja. Kaikkea ne ihmiset googlettaakin :-D

 31. Avatar Anonyymi sanoo:

  Hyvä postaus:)
  T. Meri

 32. Avatar Anonyymi sanoo:

  Mites onkaan sen kirpputori-asun laita? joko on vaatteet yms. hankittu ja postaus pistetty toteutukseen? Odottelen innolla!♥

 33. Avatar Saijis sanoo:

  Oih kiitos Meri! Sun kommentit ilahduttaa aina :)

 34. Avatar Saijis sanoo:

  En ole ollenkaan ehtinyt kiertää kirpputoreilla tai kaupoissa ylipäätänsä, mutta vien tavaroita myyntiin niin voisin siinä samalla katsoa :) ♥

 35. Avatar Anonyymi sanoo:

  Aika siistiä ja samalla pelottavaa, että google tietää mistä paikkakunnalta on ja missä sivuilla käy :o Tykkäsin tästä postauksesta ja sun blogista muutenkin :)

 36. Avatar Nelli sanoo:

  hyödyllisiä vinkkejä :)

 37. Avatar Saijis sanoo:

  Niin on :o Mutta auttaa suunnattomasti meitä bloggaajia! Kiitos paljon, vitsit miten hyvä mieli tulee lukea tällainen kommentti :)

 38. Avatar Saijis sanoo:

  Mieltä piristävää kuulla sun olevan tuota mieltä! Jättimäiset kiitokset :-)

 39. Avatar Janina sanoo:

  Moikka. Voisitko vähän neuvoa kun oon hukassa :s Mitä tuolta istunnon asetuksista pitää laittaa noita aikoja ja kuukausia? Siis Google Analyticsissä.

  • Saija Saija sanoo:

   Joo totta kai! Siellä oikeassa yläpalkissa on päivämäärä näkyvissä. Klikkaat siitä niin avautuu valikko, josta pystyt katsomaan haluamasi ajanjatkon tapahtumia :)

   • Avatar Janina sanoo:

    Ai niin kun esimerkiksi että meen siihen nettisivuun ja sitten valitsen miltä ajalta haluan kyseiset tiedot katsoa? :o
    kuinka useasti sie käytät kyseistä nettisivua, tai kuinka useasti käyt katsomassa kyseisiä asioita?

Kommentoi