#mitäminäolentehnyt

Meinasin, että en ota osaa ilmastonmuutoskeskusteluun, kun se on jo niin monissa blogeissa ollut esillä kuuluvina viikkoina. Toisaalta oon kokenut halua kirjoittaa, koska aihe kiinnostaa mua ja olin heti tekemässä Sitran testiä, kun kuulin siitä. Toisaalta taas halusin jättää kirjoittamatta, kun en koe olevani asiassa täydellinen. Sitten eräs lukija toivoi postausta aiheeseen liittyen ja törmäsin lauseeseen, joka sai mut olemaan armollisempi itseäni kohtaan. Lause oli:

Kukaan ei muutu ympäristöystävälliseksi yhdessä yössä.

Ja tämä on täysin totta. Vaan homma tapahtuu pikkuhiljaa, niillä pienilläkin teoilla. Koen syyllistävää oloa siitä, etten ole täydellinen esimerkki kun voisin antaa inspiraatiota muille edes niihin pieniin tekoihin, joita oon tehnyt jo pitkään. Eli miksi en sitten edes yrittäisi inspiroida muita? Täytyy myöntää, että olin jopa yllättynyt Sitran testin tuloksesta, joka oli 5200kg CO₂e. Se on reilusti keskivertoa suomalaista pienempi. Listasin nyt ”mitäminäolentehnyt-haasteen inspiroimana syyt, mitkä vaikutti mulla tähän testin lopputulokseen ja valinnat, mitä mä teen.

ruka

1. Asumismuoto & ekosähkö. Testin tulokseen vaikutti se, että asutaan 80 neliöisessä uudessa rivitalossa. Sain testin tekemisen jälkeen kuulla, että meillä on tässä käytössä ekosähkö eli testin tulos olisi vielä pienempi. Jos haluaa omalta osalta tehdä jonkun paremman valinnan niin sähkön vaihtaminen on hyvä pieni teko. Sen sijaan tulosta nostattaa kaukolämpö, mutta siihen valitettavasti voi itse tosi huonosti vaikuttaa. Jos vain mahdollista niin joskus omakotitalossa tulee olemaan maalämpö, joka on kaiken lisäksi vielä edullinen valinta.

2. Kestovaihtoehdot. Nykypäivänä löytyy kestovaihtoehtoja lähes mistä tahansa. Meillä on kulkenut kauppakassi mukana kaupassa jo vuosien ajan (listasin sen joskus täällä blogissa myös säästövinkkeihin) ja jos se unohtuu kotiin niin huomaan, että mua ärsyttää ostaa se muovipussi :D Mun mielestä on kiva, että vaatekaupat ovat alkaneet ottamaan maksua pussista koska näin tulee vähennettyä muovin kulutusta taas huomaamattaan. Nimittäin, jos on laukku mukana niin en osta sitä. Mulla on käytössä myös kestoliivinsuojat. Niitä on vain yksi pari, joten täytyisi kyllä hankkia myös toinen pari. Sitten, kun joskus kuukautiset taas alkavat niin haluaisin kokeilla kuukuppia. Oon lukenut siitä paljon hyvää palautetta blogeista. Sen lisäksi, että kestovaihtoehdot säästää maapalloa niin ne säästää myös rahaa!

3. Matkustaminen. Merkittävin tekijä testissä oli se, että lennettyjä lentomatkoja on tullut vuoden sisällä pyöreät nolla kappaletta. Mutta niitä olisi varmasti tullut muutama, jos en olisi ollut raskaana. Alkukesästä olisi ollut mahdollista lähteä reissuun, mutta raskausviikkoja oli jo sen verran etten saanut enää lentää. Tullaan kyllä lähtemään joko keväällä tai viimeistään ensi kesänä koko perhe reissuun, mutta lentomäärät on inhimilliset. Joka ikinen lento, minkä oon elämäni aikana lentänyt on ollut suora ja niin tulee myös tulevassa reissussa olemaan. Koen ne myös paljon helpommaksi ja varsinkin nyt, kun lähtee pienen lapsen kanssa. Joskus ne maksaa enemmän, mutta on sen arvoista.

ruka tunturit

4. Maitotuotteiden vähentäminen. Eräs lukija kysyikin edellisessä postauksessa, että oonko lopettanut maitotuotteiden syömisen pojan vuoksi kun olin puhunut kauravaihtoehdoista. Mä tosiaan käytän nykyään kotona aina kahvissa kauramaitoa, syön paljon jogurtteja, jotka ei ole tehty maidosta sekä oon luopunut maidon käytöstä ruokajuomana. Jälkimmäisen tein Danielin takia, koska huomasin että päivinä jolloin saatoin juoda jopa kolme lasillista maitoa niin hän oli itkuisempi eli mahakivut taisi vaivata. Oon huomannut myös oman olon parantuneen! Ei osteta juuri ollenkaan juustoa, mutta ruokakermaa ja maitorahkaa käytän edelleen. Vähennystä on siis tapahtunut todella paljon.

5. Oon maailman huonoin viihtymään suihkussa. Ja tämä, jos mikä on niin maapallon kuin lompakon kannalta hyvä juttu. Mä käyn melko viileässä suihkussa nopeasti, kun taas Tatu viihtyy kauan kuumassa suihkussa. Joskus käyn hänelle sanomassa, että nyt riittää :D

6. Kierrättäminen. Mä kierrätän lähes kaikki minkä voi. Oon iloinen, että meillä on tässä taloyhtiössä lähes kaikki mahdolliset kierrätysastiat, jopa pahvi! Tykkään myös säännöllisesti käydä kaappeja läpi, laittaa tavaraa kiertoon ja varsinkin nyt, kun Danielilla jää vaatteita pieneksi niin osan säästän ja osan kierrätän heti eteenpäin.

laskettelutakki

Kuten sanoin niin en ole täydellinen vaan parannettavaa löytyisi muun muassa:

1. Shoppailusta. Vaikka nykyään tulee tehtyä löytöjä kirppareilta ja hankittua ajattomia juttuja niin parannettavaa löytyisi. Tykkään seurata muotia ja sen on iso osa tätä blogia, vaikka jokaiseen trendiin en lähdekään mukaan. Kuten ootte saanut IN & OUT-postauksista huomata. Sisustusostoksia on tullut tehtyä nyt enemmän, kun oon halunnut laittaa uuden kodin valmiiksi. Joku joskus kritisoi rahan käytössäni sitä, kun ostin kalliin designer valaisimen kun olisin voinut ostaa muutaman euron vaihtoehdon. Joku joskus myös kommentoi, että miksi en tuo sisustukseen väriä vuodenajan mukaan uusilla tekstiileillä ja härpäkkeillä. Mä haluan sisustuksessa panostaa ajattomuuteen ja rehellisesti sanottuna mua ahdistaisi, jos kotia täytyisi koko ajan uusia. Sen vuoksi tämän kodin loppuun sisustaminen on kestänyt, kun ollaan tehty tarkkaan mietittyjä hankintoja ettei tarvisi taas kuukauden päästä olla ostamassa uusia tyynynpäällisiä. Vaikka kalliin Lokki-valaisimen ostaminen oli lompakon kannalta sillon huono juttu niin se on kulkenut mukana asunnosta toiseen jo kolmen vuoden ajan. Toki muutama euron valaisin voi olla myös kestävä ja ajaton, mutta takuuvarmasti sitä oli tämä kauan haaveilemani versio. Pointtini oli se, että usein ostoksia tehdessä tulee mietittyä liikaa sitä hintaa kun pitäisi myös muistaa katsoa sitä pitkällä tähtäimellä. Miellyttääkö se enää vuoden tai kolmen päästä? Vaatteissa mulla on paljon parannettavaa, mutta sisustuksessa oon jo melkein mestari :D

2. Lihan vaihtaminen useammin kasvisvaihtoehtoon. Me ei syödä punaista lihaa älyttömästi, mutta jonkin verran. Kuten myös kanaa ja kalaa. Välillä tulee testattua kasvisvaihtoehtoja, mutta sitä täytyisi ehdottomasti lisätä.

Parannettavaa löytyy varmasti myös jokaisella jo hyväksi todetulla osa-alueella. Koskaan ei varmaan voi olla tarpeeksi ympäristöystävällinen. Kuten sanoin niin pienet teot merkitsee :)

Teittekö te tämän testin? Mitä saitte lopputulokseksi?


10 Responses to “#mitäminäolentehnyt”

 1. Pauliina O. sanoo:

  Olen joskus laittanutkin sinulle kommenttia liittyen shoppailuun ja ei-kovin-kestävään kuluttamiseesi, sillä se on ikävällä tavalla pistänyt silmääni. Halusin nyt tulla kuitenkin kertomaan, kuinka kiva on lukea, että olet entistä enemmän alkanut kiinnittää tähän huomiota :-) Mielenkiintoisia ja kauniita asuja kun saa niistä vuosia sittenkin ostetuista vaatteista. Itsekään en mikään pyhimys ole ja mielestäni omien tapojensa ja niiden merkityksellisyyden tiedostaminen on jo iso askel parempaan! Sillä niistä ne muutokset lähtee. Pienillä askelilla siis eteenpäin. Kiva, että teit tämän postauksen :-) Mukavaa jatkoa ja tsemppiä elämäntapojen muutokseen!

  • Saija Saija sanoo:

   Kiva kuulla, että tämä tieto ilahdutti sua :) Aina voi parantaa tapoja, oli kyse sitten mistä tahansa näistä kohdista. Toki kuluttaminen korostuu entisestään blogeissa, mutta kuten sanoit niin pienillä askeleilla eteenpäin. Kiitos sulle kivasta kommentista :) xx

 2. Eve sanoo:

  Tosi ihania kuvia ja mielenkiintoinen postaus!

  Hain luettuani heti tän testin, oma hiilijalanjälkeni on 7 000 kg CO₂e :)

  • Saija Saija sanoo:

   Kiitos kovasti Eve :) Ei sunkaan tulos ole huono! Sekin on keskivertoa pienempi :)

 3. Hemppe sanoo:

  Tää oli erittäin mielenkiintoinen postaus! Ihanaa, että myös sinä kirjoittelit tästä aiheesta. :)

  Oma tulos tuossa Sitran testissä oli 4000, olin siitä erittäin positiivisesti yllättynyt! Kierrätän ihan kaikkea mitä voi, muovikassit on jääneet vähemmälle käytölle sekä oon ite kans huono viihtymään suihkussa (se on max 5min ja ulos). :D Onhan mullakin paljon parantamisen varaa (esim. omistan auton joka käy bensiinillä, kasvisruokia tulee tehtyä turhan harvoin, maitotuotteet vois korvata kauravaihtoehdoilla), mutta pikkuhiljaa hyvä tulee. :)

  • Saija Saija sanoo:

   Hei mahtavaa, että pidit – kiitos sulle :) Oi tuo on huippu tulos! Ihanaa, että löytyy myös joku muu joka ei viihdy suihkussa. Musta nimittäin tuntuu, että kaikki tutut rakastaa suihkussa käymistä :D Mä taas haluan hoitaa sen mahdollisimman pian pois alta, haha. Mä kans aion lisätä kasvisruokien valmistusta. Samalla saa mahdollisesti uusia luottoreseptejä arkeen. Ja oon sun kanssa samaa mieltä, pikkuhiljaa hyvä tulee. Pienistä teoista se lähtee :)

 4. Janika sanoo:

  5900 tuli tulokseksi :) ihan hyvä siis mun mielestä.

 5. Jenni sanoo:

  Moi! Yllätyin todella positiivisesti, että kirjoitit tästä aiheesta. Se on tärkeää! Itse sain aivan saman tuloksen, vaikka asunkin nyt kesällä valmistuneessa 20 neliön yksiössä, en syö ollenkaan punaista lihaa tai shoppaile melkein yhtään. Itselläni tulosta nostatti erittäin paljon matkustelu… Siinä todellakin olisi parannettavaa! Myös suihkun kestoa sekä maitotuotteiden määrää voisin suosiolla vähentää.

  • Saija Saija sanoo:

   Huippua, että tämä oli positiivinen yllätys :) Ja hienoa, että sulle tuli kans pieni tulos. Matkustelu on kyllä yksi isoimmista tuloksen nostattajista, mutta toisaalta oon sitä mieltä että kyllä elämästä tulee edes vähän nauttia. Toki jatkuva matkustelu on ilmaston kannalta huono juttu :/ Mä kans aion vähentää maitotuotteita entisestään ja myös broilerinlihan käyttöä.

Kommentoi