Hammaslääkäripelkoisen painajainen

kukkamekko vaaleanpunainen

Heissan  Ja ihan ensimmäisenä super iso kiitos kaikille edelliseen postaukseen kommentoiville – oli ihana kuulla, miten paljon teitä kiinnostaa lisäkuvat meidän uudesta kodista ja tulevasta sisustuksesta! Pahoittelut, että kommentteihin vastailu on tällä viikolla jäänyt heitteille… Meillä ei nimittäin kaikki mennyt muuton aikana ihan niin kuin pitää vaan viime päivät ovat olleet aikamoista taistelua. Mulla alkoi viime lauantaina päivää ennen muuttoa tuntua pientä vihlontaa hampaassa. Pärjäsin sen kanssa särkylääkkeiden voimin maanantaihin saakka, kunnes kipu alkoi pahentua. Kuten osa teistä saattaa tietääkin niin mä pelkään kuollakseni hammaslääkäriä. Pelko kantaa juurensa lapsuudesta saakka, jolloin oon saanut traumat ”ei niin hyvin sujuneista”-hammaslääkärikäynneistä. Oon kuitenkin ollut siitä onnekas, että lähes koko elämäni oon säästynyt sen pahemmilta säryiltä ja komplikaatioilta. Esimerkiksi viisaudenhampaat eivät ole oireillut ollenkaan (kop kop*). 

michael kors kellot

IDKUVA

Nyt sitten maanantaina kipu oli niin paha, että en saanut seuraavana yönä nukuttua lähes ollenkaan. Kävin googlettamalla läpi kaikki mahdolliset apukeinot hammassäryn lieventämiseen. Tiistaina aamulla sitten päätin varata ajan kunnalliseen särkypäivystykseen. Sain ajan samalle illalle ja ajattelin, että huh nyt tämä painajainen loppuu… Mutta toisin kävi, siitähän se vasta alkoi. Menin päivystykseen, kerroin lääkärille mihin kohtaan koskee ja hän alkoi tutkimaan. Vastauksena oli, että ientulehdus jota yleensä raskaus saattaa pahentaa, pieni huuhtelu ja heippa. Olin silleen, että öö tässäkö kaikki? Hän antoi vinkiksi purskutella suolavedellä ja sillä koko kipu kuulemma poistuisi hetken päästä kokonaan. Lähdin hieman hölmistyneenä paikalta pois. Olin sisällä neljä minuuttia ja tuntui kuin hän ei olisi edes katsonut hampaaseen. Positiivista tietysti oli ettei mulla ollut siellä reikää.

Tein työtä käskettyä ja purskuttelin illalla suolavedellä. Oireet lievenivät ja sain yöllä nukuttua vähän enemmän kuin pari tuntia. Keskiviikkona päivällä kipu oli edelleen melko kova ja kävin neuvolassa, jossa mainitsin asiasta. Siellä mua neuvottiin ottamaan heti uudelleen yhteyttä lääkäriin. Mulla on pian synnytys edessä, joten sitä ei ole kiva ”hoitaa” hammassäryssä tai univelkaisena. Päätin kuitenkin soittaa itselleni ajan yksityiselle, koska tuli tunne etten halua enää mennä samaan paikkaan. Sinne, missä tuntuu ettei mun kipua oteta tosissaan. Seuraavana yönä kipu paheni niin kovaksi, että mun koko vasen poski paisui, nousi kuume enkä saanut yhtään nukuttua. Soitin yöllä yhdeltä ensiavun hammaspäivystykseen, josta mun käskettiin noutaa nestemäistä lääkettä niin, että pärjään aamuun saakka. Niinpä me sitten lähdettiin keskellä yötä ajamaan ensiapuun, jossa ihana sairaanhoitaja oli mua vastassa lääkkeiden kanssa. Nukuin yöllä pari tuntia ja yritin aamulla kaikin keinoin sinnitellä lääkäriaikaan saakka.

kukkamekot naisille

raskausmekot

Dress* NA-KD | Shoes River Island | Watch Michael Kors | Sunnies Tommy Hilfiger (*gift)

Sitten vihdoin eilen oli aika mennä yksityiselle. Ja tiedättekö, mikä oli kumma juttu? Se, että olin siellä muutaman minuutin ja lääkäri löysi heti syyn. Kyseessä ei ollut mikään ientulehdus vaan hampaan juureen oli jäänyt joskus edellisen kerran sitä paikatessa bakteeripesäke, joka oli päässyt etenemään melko syvälle ja se oli samalla aiheuttanut todella pahan tulehduksen. Tilanne korjattiin niin hyvin kuin mulle raskausaikana pystyttiin ja hammasta parannellaan vielä myöhemmin synnytyksen jälkeen.

Nyt kipu on lähes kokonaan poissa ja elämä alkaa voittamaan. Hammaslääkäripelkoa tuskin voitan koskaan, mutta onneksi tälläkin tarinalla oli lopulta aivan hyvä päätös. Mä sanoin jo, että vaikka en tiedä miten paljon synnytys tulee sattumaan niin uskon sen olevan lievempää kuin jäätävä hammaskipu, minkä kanssa ei voi elää. Haha! Ei ollut tarkoitus kirjoittaa näin pitkää tarinaa hampaasta, mutta juttua riitti niin mikäs siinä :D Nyt mä toivottelen teille ihanaa viikonloppua, olitte sitten ruississa tai missä tahansa! Me saadaan tänään kavereita kylään uuteen kotiin ja huomenna juhlistetaan Tatun äidin pyöreitä eli kiva kesäviikonloppu tiedossa 

PS. NA-KD verkkokaupasta nyt -20 % alennusta koodilla ”Saija20”. Sieltä löytyy muun muassa tämä suloinen kukkamekko, jos kiinnostuitte.

Onko siellä muita hammaslääkäripelkoisia? Onko joku kenties päässyt pelosta eroon?

21 Responses to “Hammaslääkäripelkoisen painajainen”

 1. Nicola sanoo:

  Täällä toinen hammaslääkäri pelkoinen myös ilmoittautuu. Onneksi sait loppujen lopuksi hyvää apua. Kunnallinen hammashoitola on ns perseestä.

  • Saija Saija sanoo:

   Helpottavaa kuulla, että löytyy muitakin hammaslääkäripelkoisia! Sitä on kyllä inhottava pelätä, mutta ei auta :( Niinpä, onneksi lopulta sai kunnon hoitoa. Se on tosi harmi, että kunnallisella tulee tällaisia kokemuksia. Ei tee mieli mennä enää uudestaan :/

 2. Marine sanoo:

  Minulla ei varsinaisesti ole hammaslääkäripelkoa mutta huonoja kokemuksia kyllä. Nuorempana minulle ei suostuttu laittamaan hammasrautoja vaikka todella olisin tarvinnut. Yläasteella hammaslääkärin vaihtuessa ne laitettiin ja ne eivät enää tehonneet yhtä hyvin. Nykyään minulla on purentavika edelleen joka aiheuttaa usein päänsärkyä ja leukaleikkaus on seuraava vaihtoehto. Purentakiskot on öisin jatkuvassa käytössä. Nykyään en suostu muualle menemään kuin yksityiselle josta vain positiivista sanottavaa.

  • Saija Saija sanoo:

   Voi eikä :( Ikävää, että sulla on huonoja kokemuksia hammaslääkäristä… Onpa tyhmää, ettei sulle laitettu rautoja nuorempana, kun nyt joudut edelleen kärsiä siitä. Yksityisellä tuntuu saavan aina niin paljon parempaa palvelua, että vaikka se maksaa enemmän niin sekään ei haittaa niin paljoa, kun tuntee olevansa ”tärkeä potilas”. Mäki oon käynyt yksityisellä nyt muutaman vuoden ja taidan edelleen pysyä siinä, kun tämä käynti kunnallisella ei antanut hyvää kuvaa :/

 3. Henna sanoo:

  Voih mitä kokemuksia sulla tähän viimeisille raskausviikoille on tullut :( Ja pahoittelut kunnallisen päivystyksen töppäilystä, nyt ei hammaslääkäri ole ollut skarppina.
  Hyvä että kipu on poissa, se on tärkeintä.
  Suun hoito on todella tärkeää, koska suu on portti koko kropalle. Mekaanista puhdistusta ei korvaa mikään, joten muistakaa harjailla 2x pv:ssä :)

  • Saija Saija sanoo:

   Sanos muuta :( Mutta jos jotain positiivista täytyy etsiä niin onneksi nyt ettei ihan samalla viikolla, kun synnytän. Ei kyllä olisi ollut voimia synnyttää hammassäryssä. Se on totta ja tuntuu, että näin raskaana saa pitää vielä extrahuolen hampaiden puhdistuksesta, kun suu tuntuu olevan alttiimpi tulehduksille yms. :)

 4. Roosa sanoo:

  Siis hammaskipu on kyllä kovimpia kipuja mitä voi olla! Ja kun siihen ei auta mikään. Oon kans varma et synnytys ei oo mitään siihen verrattuna! Se kestää kuitenkin loppupeleissä niin vähän aikaa. T:rv 19+6

  • Saija Saija sanoo:

   Niin kyllä on :( Olin ihan varma, että kuolen siihen! Tuo on totta ja vaikka jokainen tuntee synnytyksen eri tavalla niin uskon, että sen kestää paljon helpommin kun tiedossa on mitä parhain palkinto <3 Oi ihanaa, että siellä kans odotellaan - tsemppiä loppuraskauteen :)

 5. Vilma sanoo:

  Täällä yks kammoinen! Viime tarkastuksesta on aikaa varmaan jo kuusi ellei jopa seitsemän vuotta. Onneksi en kärsi hammas säryistä, mutta tässä näin aikuisiällä on alkanut miettimään että pitäisi varmaan käydä tarkistuttamassa (ja hoidattamassa, sillä tiedän reikiä löytyvän ja juuri hiljan lohkesi yksien hampaiden väli ) ennen kuin kipuja alkaa ilmestymään. Lapsuudessa jäänyt traumat, kun aina porattu ilman puudutusta ja hammaslääkärit ovat jopa erehtyneet reijän olemassaolosta. Olen myös piikkikammoinen, joten ahdistun ja panikoin jo valmiiksi puudutteen ajattelemisesta.
  Millä yksityisellä itse kävit? Itse olen päättänyt myös, että yksityiselle menen heti kun vaan on sitä varten säästöt kasassa, kun ei taida kovin halvalla päästä, mutta mielummin sitä maksaakin sitten hyvästä palvelusta.

  • Saija Saija sanoo:

   Voi ei :/ Ikävää, että sulla on kans hammaslääkärikammo! Mutta helpottavaa toisaalta myös kuulla, että löytyy muita – sitä ei ole tämän pelon kanssa aivan yksin :) Se on kyllä tosi hyvä, että oot säästynyt säryltä, koska se on kaikista inhottavinta. Mutta kyllä tarkastuskäynti silti olisi hyväksi niin säästyy ainakin riskiltä saada tulevaisuudessa kipuja. Mulle on jäänyt traumat juuri samoista asioista, mun hammaslääkäri ei koskaan puuduttanut, oli todella kovakourainen ja jopa haukkui mua mun reiän takia. Ei ole ihmekään, että pienenä sitä säikähtää ja ”arvet” jää. Mä kävin Pihlajalinnassa! En tiedä löytyykö sitä kuinka ympäri Suomea, mutta voin antaa lämpimän suosittelun. Ennen vastaanotolle menoa täytettiin lappu, jossa oli kohta mihin sai merkitä hammaslääkäripelon. Uskon, että jos siihen laittaa rastin niin osaavat käsitellä vielä varovaisemmin asiakasta. Yksityiseen panostus on kyllä kannattavaa, se tuli huomattua taas tässä tapauksessa. Vaikka maksaa enemmän niin saa ainakin osaavaa ja hyvää palvelua :)!

 6. Marjut sanoo:

  Oon huomannut nykyään, että paljon helpommalla (joskin kalliimmalla) pääsee kun menee suoraan täällä yksityiselle! Varsinkin sulla nyt kun on raskaus jo noin pitkällä, niin ei kyllä voi leikkiä ja ottaa tuollaisia juttuja olan kohautuksella. Onneksi asia selvisi ja sait apua lääkäriltä, joka oikeasti otti asian hoidettavaksi :) Tsemppiä viimeisille viikoille ja synnytykseen! <3

  • Saija Saija sanoo:

   Se on kyllä aivan totta :) Niinpä! Mä yritin särkypäivystyksessä kertoa, että kipu on oikeasti todella paha ja tuntuu laajasti vain siinä yhdessä kohtaa. Jos olisi kyseessä ollut ientulehdus niin kipu olisi varmaan ollut enemmän arkuutta ja ympäriinsä joka puolella. Onneksi sain apua ja uskon, että tästä lääkäristä tulee nyt mun luottolääkäri, koska kokemukset hänestä oli vain positiiviset :) Kiitos paljon Marjut tsempeistä <3

 7. piipa sanoo:

  hammassärky on pahinta mitä voi olla mä oon ennen pelänny tosi kovaa hammaslääkäriä, mutta kävin vaasassa lääkärillä joka on erikoistunu pelkopotilaisiin, sen jälkeen oon aina menny rennoin mielin hammaslääkäriin! saat olla onnellinen ku sulla ei viisurit oo oireillu, multa on leikattu alhaalta molemmat, enkä oo koskaan ollu niin kipeä ku niiden leikkauksen jälkeen.

  • Saija Saija sanoo:

   Se on kyllä maailman inhottavinta :( Oi ihanaa, että oot löytänyt hammaslääkärin joka on erikoistunut pelkopotilaisiin! Mä kävin kans muutama vuosi sitten yhdellä täällä Seinäjoella, mutta se ”käsitteli” mua huonommin kuin ei pelkopotilaisiin erikoistunut. Onneksi tämä viime kerran lääkäri oli tosi kiva, sillä tuun varmaan käymään jatkossakin. Hyi olkoon, voin vaan kuvitella tuota kipua mikä viisaudenhampaista tulee :/

 8. Aliisa sanoo:

  Minulla hammaslääkärikammo on helpottanut iän myötä, tai sitten siksi kun pahimmat pakolliset operaatiot ovat takana :D Esimerkiksi viisaudenhampaiden poisto alaleuasta ei tietenkään mennyt aivan ongelmitta, vaan hammas piti rikkoa. Onneksi yläleuka oli helpompi. Tosin juurihoito on vielä kokematta ja sen kohdalla toivon, että sitä aukkoa sivistyksessäni ei koskaan täytetä! Onneksi sait helpotusta kipuihin, hammassärkyä kun on todella vaikea sivuuttaa!

  • Saija Saija sanoo:

   Ihana kuulla, että sun hammaslääkärikammo on helpottanut iän myötä :) Toivoisin niin, että myös mun oma helpottaisi! Tai toisaalta se on jo helpottanut, mutta nyt tämän turhan käynnin jälkeen se taas voimistui. Ikävää, että sulla viisaudenhampaiden poisto alaleuasta ei sujunut ongelmitta. Onneksi kuitenkin yläleuan kanssa helpotti! Sanos muuta, onneksi. Nyt osaa kyllä olla taas niin kiitollinen elämästä ilman hammassärkyä :)

 9. Mimmu sanoo:

  Täälä yks ERITTÄIN usein hammaslääkärissä ramppaava (entinen hammaslääkäripelkoinen) ilmoittautuu! Hassua, että ainut paikka, missä mun hampaat on oikeesti katottu kunnolla on sjoen hammaspäivystys :’D On itellä vissiin ollu tuuria ku on saanu sielä aina hyvää palvelua. Toivottavasti kipu helpottaa pian eikä samanlaisesta tarvis enää kärsiä. Hammaskipu on kaikista pahinta mitä tiedän! :(

  • Saija Saija sanoo:

   Eikä :D Ootpas onnekas, kun oot saanut hyvää hoitoa siellä! Meilläkin Tatu on saanut oikein asiantuntevaa apua heti särkyyn ja kunnon ohjeet jatkoa varten. Mulle ilmeisesti vain osui nyt huono tuuri kohdalle :s Kipu on onneksi lähtenyt kokonaan pois! Hammaskipu on kyllä varmaan kaikista pahinta mitä voi olla. Sen kanssa ei pysty edes elää, kun se häiritsee kaikkea :/

 10. Inka Nitta sanoo:

  Onneksi sait loppujenlopuksi apua! Aivan ihana tuo mekko <3

  • Saija Saija sanoo:

   Älä muuta sano, oli kyllä helpottavaa! Nyt osaa taas arvostaa kivutonta elämää :D Kiva nähdä, että mekko on myös sun mieleen – se on niin suloisen värinen ja kuosinen <3

 11. Marianne sanoo:

  Voi miten ikävää, että loppuraskauteesi sattui vielä tämmöinen tapaus :/ Mutta kuten aiemmassa kommentissa sanoit, onneksi tuli nyt eikä sitten synnytyksen kynnyksellä! Mä olen myös potenut hammaslääkäripelkoa jo yli 20 vuotta ja aika samoista syistä kuin sinä; ei puudutuksia, kovakourainen lääkäri joka repi suupielet auki ja huusi että vielä pitää isommalle avata suuta ja muutenkin haukkui kun muka huonosti hoidan hampaitani! Sitten en täysiikäistyttyäni uskaltanutkaan mennä kahdeksaan vuoteen hammaslääkäriin ennen kuin oli aivan pakko kauheissa hammassäryissä rohkaista itseni. Onneksi menin heti yksityiselle ja sain aivan maailmanparasta kohtelua ja hoitoa, eikä ollut 8 vuoteen tullut kuin se yksi reikä ja sain kehuja hyvistä hampaistani ja hoidosta. Olin vähän äimistynyt kun aina ennen kuullut lääkäriltä vain haukkuja kuinka huonot hampaat enkä hoida niitä muka tarpeeksi hyvin. Ja tämä yksi käynti kyllä riitti jos ei nyt poistamaan pelkoa kokonaan, niin ainakin lievitti sitä, niin että nyt aion käydä vuosittain tarkastuksessa ja pystyn mennä sinne jopa ihan hyvillä mielin :) Ja nyt sitä vain toivoo, ettei sellaisia kauhulääkäreitä osuisi ikinä yhdenkään lapsen kohdalle!!

  Tsemppiä ja voimia sulle loppuraskauteen! :)

Kommentoi