Somekilpailu seuraajista

Mietin kauan kirjoitanko tästä aiheesta, mutta koska nämä ajatukset nousee esille lähes päivittäin töitä tehdessä niin päätin nyt avata suuni.

Asia koskee sosiaalista mediaa ja sen uusia (ikäviä) muutoksia.

Nykypäivänä lähes jokainen ihminen käyttää somea edes jollain tapaa. Todella moni seuraa tuttujen kuulumisia Facebookista, monet lisäilee hauskoja juttuja Snapchattiin tai jakaa inspiroivia kuvia Instagramiin. Nykyään somea käyttää kaikki iästä ja sukupuolesta riippumatta. Yhä vanhemmat ja puolestansa yhä nuoremmat luovat tilejä eri kanaviin.

On luonnollista, että omaan sisältöön tai sometiliin halutaan panostaa. Sommittelemalla kuvattavia juttuja, muokkailemalla feedistä yhtenäisen näköisen ja suunnittelemalla mitä sisältöä kuvaa milloinkin yms. Mun mielestä on todella hienoa, että somesta on tullut näin iso juttu ihmisten keskuudessa ja että siihen oikeasti nähdään vaivaa. Myös muut kuin me tätä työksemme tekevät.

Se kaikki ei vaan jää tähän vaan nykyään some tuntuu olevan yksi kilpailukenttä, jossa taistellaan kuka on suosituin, kenellä on eniten seuraajia ja kuka saa eniten kommentteja. Yksi trendi, joka yleistyy todella hurjaa vauhtia on lukijoiden kalastelu. Eli käytännössä käytetään kaikki maailman taktiikat hyödyksi, että se seuraajaluku esimerkiksi Instagramissa kasvaisi mahdollisimman isoksi. Pahin on varmaan seuraajien ostaminen tai tämä uusin juttu eli ”mä seuraan sua, sä alat seurata mua, mä poistan sut heti omista seuratuista”. ÄRGH. Mä en tällaisesta toiminnasta edes tiennyt alunperin, kunnes eräs tyyppi teki tätä mulle. Hän alkoi seurata mua kolme kertaa parin viikon sisällä ja olin silleen, että HÄH?? Aluksi ajattelin, että ehkä hän on vahingossa poistanut mut tai vaikka luonut uuden tilin, mutta kun homma jatkui ja jatkui niin todellinen idea paljastui… Kuvittelin vain kyseisen henkilön harrastavan tätä, mutta lähiaikoina mulle on selvinnyt että tätä tekee useat eri henkilöt.

Rehellisesti onko siinä yhtään mitään järkeä, että sua seuraa 12 000 ihmistä, joista 10 % kiinnostaa aidosti sun kuvat? Voihan se olla, että tällä seuraa-taktiikalla ihmiset löytävät sun tilin ja oikeasti ihastuvat siihen, mutta voin vannoa, että tätä on vain pieni osa. Tosi monet nuoret (en toki tiedä Instagramin ikärajaa?) varmasti ilahtuvat, kun joku uusi ihminen ja parhaimmassa tapauksessa somehenkilö alkaa seuraamaan. Mutta uskoisin takaisin seuraamisen tapahtuvan juuri sen takia, kun sä seuraat sitä.

Kyllähän se iso luku esimerkiksi Instagramin seuraajissa näyttää todella hyvältä, mutta tuoko se nyt niin suuren onnen, että käytät kaikki mahdolliset keinot sen ylläpitämiseen ja kasvattamiseen? Kyllä mä voin avoimesti myöntää, että koen suuren ilon tunteen kun saan uuden seuraajan. En sen takia, että seuraajaluku kasvaa vaan sen takia, että tiedostan tätä henkilöä kiinnostavan aidosti mun seuraaminen. Kyllähän on realistisestikin hyvä seurata tilastoja vaikka blogin suhteen. Niiden avulla sitä pystyy näkemään, mikä sisältö ihmisiä kiinnostaa ja mikä ei. Ja tämä puolestansa auttaa kehittymään. Mutta jos mielessä on vain, että luvun täytyy kasvaa, kasvaa ja kasvaa niin onko siinä enää mitään järkeä?

Kaikki varmasti muistavat Essena O’Neillin tarinan, jossa tyttö teki itsellensä tavoitteita seuraajamäärien suhteen. Kun yksi tavoite oli suoritettu, niin hän nosti tavoitetta uudelleen ja uudelleen. Hän käytti päivät pohtiessa mikä kuva saa eniten tykkäyksiä ja jopa selvitti kellonajan, jolloin kuva kerää eniten huomiota sekä uusia seuraajia. Kunnes hänellä oli puoli miljoonaa seuraajaa ja hän tajusi ettei se tuonut onnea vaan päinvastoin hän oli hukannut elämästänsä tuhottomasti aikaa hukkaan. 

Some on mulle paikka, jossa mä toteutan itseäni. Luon sinne sisältöä, joka toivottavasti kiinnostaa mahdollisimman monia. Vastakohtaisesti mä itse hankin sieltä inspiraatiota ja hyvää mieltä, mutta rehellisesti sanottuna viime aikoina on alkanut tökkimään. Mietin eilen, että millaista menoa somessa on viiden vuoden kuluttua, kun se on nyt jo tällaista?

Ja miksi aina kaikessa täytyy kilpailla?

51 Responses to “Somekilpailu seuraajista”

 1. Roosa sanoo:

  Itseasiassa tota että aletaan ekaks seuraa ja sit unfollataan on tehty jo kauan, ja mullekin sitä tehdään todella paljon vaikka oonkin vaan vähän yli 600 seuraajan tili :D Ja oon kans miettiny noita haamuseuraajia. Ihmetyttää välillä kun jollakin on seuraajia satoja tuhansia ja kuvista tykkäilee ”vaan” muutama tuhat. Meneekö niin suurelta osalta ohi seuraamiensa ihmisten kuvat vai eikö oikeesti sit vaan kiinnosta tykätä? Tätä oon miettinyt välillä kun katselen isojen tilien kuvia…

  • Saija Saija sanoo:

   AI ON? Apua :D Mä olin aivan varma, että kyseessä on joku uusi trendi! Mä oon ilmeisesti alkanut kiinnittämään tähän nyt vasta huomiota tai sitten tämä on vain lisääntynyt viime aikoina. Niin tuo on muuten kans outoa! Toki oon joskus lukenut jostain jonkun tutkimuksen, että seuraajamäärän nähden tykkäilee vai muutama prosentti, mutta en sitten tiedä :o

 2. Nicola sanoo:

  Todella hyvä teksti. Välillä itsekkin samansuuntaista ajatellut.

  Itse seurailen Instagramissa ja Snapchatissa mielenkiintoisia ihmisiä, Facebook on enemmän tuttujen kanssa (Vaikka noin puoliakaan en tunne oikeassa elämässä,mutta ovat muuten mielenkiintoisia ihmisiä.) Blogia taas no pidän ns harrastuksena, saan kirjoitusluovuuttani purettua.

  Blogiasi tulee luettua mielenkiinnolla. Puhuttelevia tekstejä, ja muutenkin somessa on mukava seurailla ja nähdä kuviasi. Tykkään.

  • Saija Saija sanoo:

   Kiitos paljon, mukava huomata etten ole yksin näiden ajatusten kanssa :) Mulla menee somet lähes samalla tyylillä. Facebookista löytyy tutut, mutta myös muutamia ei niin tuttuja, täytyisi varmaan jossain välissä käydä kaverilista kunnolla läpi. Mutta todella kiva kuulla, että sä pidät teksteistä ja kuvistani – kiitos vielä :) xx

 3. Sofia sanoo:

  Hyvin kirjoitettu teksti! Muakin ärsyttää kaikki sellaiset ihmiset, jotka kalastelevat uusia seuraajia ensin seuraamalla ja sitten samantien lopettamalla seuraamisen. Lisäksi mietin usein, että onko se Instagram feed niin tärkeä. Itse en sen erikoisemmin kuvaa sinne lisätessä mieti, että sopiiko se feediin vai ei. Lisään uuden kuvan sinne kuvassa vallitsevan tunnelman takia sekä siksi että niitä hetkiä on myöhemmin kiva muistella. Mulle somettaminen merkitsee rentoutumista ja se menettää merkityksensä siinä vaiheessa jos alkaa miettimään liian tarkaan milloin uusi kuva pitää postata että siihen saisi mahdollisimman monta tykkäystä.

  • Saija Saija sanoo:

   Kiitti Sofia :) Omalla tapaa helpottavaa kuulla, etten ole ainoa ketä tämä ärsyttää… Totta, ei se voi olla niin tärkeä. Mä en myöskään mieti sopiiko kuva feediin. Toki muokkaan kuvat melkein aina samalla tavalla ja jos nyt joku on todella eri värinen kuin muut kuvat niin kyllä se häiritsee, mutta en käytä aikaani feedin suunnitteluun. Oot aivan oikeassa, se on silloin kaukana rentoutumisesta. Toivottavasti sellainen yleinen rentofiilis ja käyttäytyminen palaa vielä uudelleen kaikille somekäyttäjille :)

 4. Kristiina sanoo:

  Hei, postauksen otsikko sai mut lukemaan tän ja totta joka sana. Mulle kävi instassa vuosi sitten näin: joku tyttö alkoi seuraamaan mua. Tuli viesti et ”ala follaan mua kans nyt heti.” No minulla on istassa mielenkiinto vain luonnossa tai kaupungeissa eivätkä meidän kuvat oikein kohdanneet (minä veneiden ja järvien sekä kaupunkimaisemien kuvaaja ja tämä tyttö lähinnä kuvasi omia kasvojaan ylhäältä tai alhaalta, parhaimmillaan samana päivänä otettu 10-20 kuvaakin…) En siis kokenut, että meillä mitään yhteistä. Unohdin tämän. Kunnes… tulta ja tuppuraa… tämä tyttö oli laittanu mun nimimerkin johonkin kuvaan missä luki jotain tällaista ”dissajat ja muut unfollaajat jotka on noloja.” Siellä minä loistin nimimerkkini kanssa :D tämä tyttö löysi mut myös Facebookista. Laitto kaveripyynnön ja muutaman kymmenen dissausviestin. Estin hänet, koska en tunne häntä. Ikinä edes nähnyt. Sitten hän alkoi pommittamaan mua ystäviensä profiileista. Ja tämä kaikki vain yhden uuden ”tykkääjän” takia. Itse opin tästä, että Fb mahdollisimman suljetuksi ja instaa en ole käyttänyt vuoteen… Olipas sekava kirjoitus, anteeksi, mutta oon ulkona auringossa enkä juuri näe mitä kirjoitan tai järki ajattelee :D Saija, mukavaa kesää <3

  • Saija Saija sanoo:

   Mitä mä just luin :o Apua!! Tämä on niin selvä esimerkki siitä, millaista meno pahimmillaan on yhden tykkääjän/seuraajan vuoksi… Oon kyllä järkyttynyt. Mä en ole tällaiseen edes törmännyt, mutta pahoin pelkään että homma alkaa menemään pian tähän suuntaan, että näitä vihaviestejä tulee sitten heti jos ei seuraa takaisin. Törkeää vielä nimetä nimimerkki dissaajien joukkoon, huh huh. Kiitos sulle Kristiina, kun tulit kertomaan tämän ja ihanaa kesän jatkoa myös sinne :) <3 xx

 5. Henna sanoo:

  Mä jätin Facebookin 5 vuotta sitten ja se vapautti. Alkoi ahdistamaan se, kun sinne jaettiin kaikki, koko elämä ja lisäksi siellä olis pitänyt olla kokoajan.
  Sen jälkeen en ole someen kuulunut. Mulla ei ole edes Whatsappia :D
  Ystäväpiiri kapeni todella paljon. Nyt näkee, että on yhden käden sormilla laskettavissa, ketkä oikeasti ovat kiinnostuneita. Harmi sinänsä, mutta nyt ehdin tekemään oikeasti kehittäviä asioita :)
  Ja vaikka somessa en ole, niin onneksi on esim. Sun blogi, niin pysyn edes vähän kärryillä uusimmissa jutuissa :)

  • Saija Saija sanoo:

   Ohoh! Nostan hattua, varmasti vapauttavaa :) Ymmärrän hyvin tuon, että siellä olisi pitänyt olla koko ajan – nykyään some vie tosi paljon aikaa :s Mutta onpa harmi kuulla, että ystäväpiiri kapeni sulla sen jälkeen. Toisaalta taas hyvä, että nyt näit ketkä ovat niitä oikeita ystäviä. Kiva kuulla, että seuraat tätä vaikka muu some on jäänyt vähemmälle – tästä tuli mulle erityisen hyvä mieli :)!

 6. Cami sanoo:

  Toi seuraa/en seuraa-juttu on joo megavanha ja mua niin naurattaa kun yrityksetkin tekee tätä :D Mua alkaa ihan säännöllisesti seuraamaan yks silikonirintoja yms. plastiikkakirurgiaa tarjoava yritys ja tiedän, että seuraa myös mun kavereita :D Piristää aina päivää, kun ”Laatukirurgia alkoi seurata sinua” joka päivä. Tai ehkä oon vaan niiden palveluiden tarpeessa, hah :’D

  • Saija Saija sanoo:

   Siis nyt muistan kans, että tuo yritys on tehnyt mulle samaa :D Mä joskus luin Iltalehdestä siitä jopa juttua, että monet ihmiset oli laittanut niille palautetta asiasta. Se on mun mielestä todella hölmönkin näköistä, kun heillä oli muutama kymmenen seuraajaa, mutta he seurasivat varmaan 5000 tiliä :D

 7. Janina sanoo:

  Mä just kans kirjottelin tästä aiheesta blogiin, kun mua ärsyttää tismalleen sama asia. Juuri noi jotka seuraavat joka päivä ja unfollaavat heti jos en seuraa takaisin – anteeksi jos mua ei kiinnosta sun profiili :D tulee vähän hassu fiilis aina!

  Ja just toi että hommataan enemmän ja enemmän seuraajia mitä kummallisimmilla keinoilla, jotta saataisiin profiiliin mieltä miellyttävä luku. Ymmärrettävää toki, että yritykset ovat kiinnostuneita seuraajista, näyttökerroista jne. mutta onko se sen arvoista, että saa pari yhteistyötä?

  Oon ite menossa matkalle ensi viikolla ja siellä aion kyllä pitää somettoman päivän – varmaan kivaa vaihtelua! :)

  • Saija Saija sanoo:

   Ihanaa, että löytyy muita jotka on samaa mieltä! Joo tuo on totta, siitä tulee tosi hassu fiilis :s Ja on kyllä inhottavaa, kun kyllä jokainen varmasti löytää mieluisat profiilit itse ja alkaa seuraamaan juuri niitä, jotka ovat omaan makuun. Mä oon myös pohtinut, että miten kauan tämä homma oikein vie aikaa :o Se, että etsit profiilit joita alat seurata, odotat että se seuraa takaisin ja menet unfollaamaan… Niinpä en oikein usko, että se on niiden yhteistöiden arvoista :o Voi katsoinkin, että sä lähdet Barcelonaan! Oon kateellinen :D Someton päivä tekee varmasti hyvää! Pidin kans sellaisen Kyproksella ja tuntui kuin olisi ehtinyt päivän aikana nauttimaan entistä enemmän lomasta. Ihanaa reissua <3 :)

 8. heli sanoo:

  Tosi hyvä postaus! Mua ittee myös ärsyttää snäpissä ig:n mainostaminen. Tuntuu yleistyvältä trendiltä että snäppiin laitetaan uusi ig kuva osittain peitettynä, jotta ihmiset menisivät katsomaan kuvan ig:seen. Lisäksi nää jotka on siirtynyt snäpin puolelta ig storyn pariin, mutta käyvät koko aika muistuttamassa snäpin puolella että seuratkaahan arkipäiväisiä kuulumisiani ig:n puolelta. En ite oo mikään somettaja, mutta itse koen ig:n mainostuksen snäpissä juurikin seuraajien kalasteluna jotta kyseinen henkilö saisi ig:n puolelle mahdollisimman paljon uusia seuraajia, siellähän seuraajien määrä kun on paremmin kaikkien nähtävillä…

  • Saija Saija sanoo:

   Kiitos sulle kommentistasi, niin piristävä kuulla tämän postauksen olevan mieluisa :) Hei joo!! Tuo on ärsyttävää… Ja tähän vaikuttaa aivan varmasti juuri se, että snäpin puolella seuraajamäärä ei ole niin iso juttu kuin instan profiilissa. Mä itse en ole tainnut kertaakaan edes mainita koko Instagram-profiilista snäpin puolella, kun jotenkin oletan että ne jotka seuraavat siellä niin seuraavat varmasti myös instassa. En sitten tiedä, mutta jotenkin en näe kyllä yhtään järkeä mainostaa sitä siellä :s Tuo kuvan peittäminen on raivostuttavaa ja siitä tulee juuri mieleen seuraajien kalastaminen, koska monia alkaa varmasti häiritsemään mikä kuva on…

   • adele sanoo:

    Mä taas ymmärrän tän, eihän siinä pitäis olla mitään väärää jos jo ”omilta” seuraajiltaan pyytää jotain. He ovat itse lisänneet henkilön snäpissä ja varmasti voi kiinnostaa hänen jutut muuallakin! Täysin sallittaavaa ja eri asia kuin tuo ig seurailu/unfollailu rumba! :D

 9. Kaisa sanoo:

  Hahaa oon törmännyt niin monesti samaan ilmiöön! Ei ole kauhean uusi juttu tosiaan kyseessä, mutta säälittävää se on edelleen. Osa yrittää kalastella vain lisää seuraajia juuri sen seuraajien määrän vuoksi, mutta on varmasti käyttäjätilejä esim. yrityksillä, jotka yrittävät saada näkyvyyttä yrityksilleen. Edelleenkään en kyllä ymmärrä tätä pommittamista, että joka päivä alkaa seuraamaan sama käyttäjä. Yksi kerta varmasti herättää seurattavan huomion, jos hän uudesta seuraajatilistään on kiinnostunut. Lisäksi tämä ”kostoilmiö” on aivan typerä! Jos joku ei seuraa sinua niin et sinäkään seuraa häntä. Olisi aikamoista vaatia esimerkiksi Miley Cyrusia seuraamaan kaikkia seuraajiaan vaan koska jos hän ei seuraa heitä, eivät seuraajat seuraa häntä. Hauskaa pohdiskelua tämä välillä! :D

  • Saija Saija sanoo:

   Voi niin on :( Ja tuntuu, että tämä on vain yleistynyt… Oman profiilin mainostamisessa ei ole mitään väärää, mutta väärinperustein seuraajien kalastamista en ymmärrä. Se on jopa törkeää :s Erityisesti nuorempia kohtaan, jotka ovat varmasti innoissaan jos esimerkiksi joku suosittu somehenkilö alkaa seuraamaan. Niinpä, käsittämätöntä :D Ei ketään voida pakottaa seuraamaan, koska eiköhän jokainen löydä mieluisat käyttäjätilit aivan itse :o

 10. aino sanoo:

  Oon huomannut saman! Sen lisäksi somessa on paljon tosi pelottavia piirteitä, kuten se että yhä nuoremmat lisäilee paljastavia kuvia. Huomasin instagramia selaillessani, että veljeni luokalla olevalla tytöllä on yli tuhat seuraajaa ja useammassakin kuvassa vain rintsikat tms päällään sitten aikuiset miehet kehuu, kuinka seksikäs hän on. Voisi kuvitella hänet 16-18 vuotiaaksi tuon perusteella, mutta tytöllä on ikää 11v ja menee kuudennelle luokalle.. Tuli tosi inhottava olo, noin pieni lapsi tekee tuollaista. Jos joku tällainen kävelisi vastaan, en osaisi arvata ikää. Hänen lapsuutensa on valovuosien päässä siitä millainen itse olin 5 vuotta sitten, eli 11-vuotiaana. Silloin kellään kaverilla ei ollut älypuhelinta ja kaikki vielä leikkivät legoilla :D en ikinä vanhempana antaisi lapseni jakaa tuollaisia kuvia. Kiitos hyvästä postauksesta, Saija ps. Olit muuten ensimmäinen, jota aloin seurata instassa tilin tehtyäni

  • Saija Saija sanoo:

   Mitääh?? Ei voi olla totta! Eikö Instagramiin ole ollenkaan ikärajaa :o 11v. on aivan liian nuori paljastaviin kuviin… Tulee todella inhottava olo lapsen puolesta. Voi kunpa hänen vanhempansa tietäisi :( Nimittäin aikuisten miesten kommentit kuviin ei ole kyllä sallittua, kun kyse on näin nuoresta tytöstä. Mä aloin kans heti miettimään omaa nuoruuttani niin kyllä mä oon tuon ikäisenä leikkinyt barbeilla kotona ilman tietoakaan oman puhelimen omistamisesta :D Maailma on kyllä muuttunut niin paljon, kun yhä nuoremmat ja nuoremmat alkavat käyttäytymään kuin aikuiset. Kiitos sulle ja olipas piristävä kuulla, että olin ensimmäinen – tämä oli kunnia :) xx

 11. Anni sanoo:

  Fiksusti kirjoitettu, oon ihan samaa mieltä! :) oiskohan toi seuraaminen ja sitten heti perään unfollaaminen enemmän nuorempien juttu, vaikea kuvitella parikymppisten tekevän samaa (varmaan näitäkin löytyy)..? He kun ovat kasvaneet somessa, joten just tämmöset asiat olisi heille tärkeitä. Näin ainakin itse kuvittelen asian, mutta otappa tosta nyt selkoa..:-D

  • Saija Saija sanoo:

   Olipas kiva kuulla tällainen palaute, kiitos :) Mahtavaa, että löytyy muita jotka ovat tästä asiasta tätä mieltä. Ei valitettavasti ole vaan tätä tekee nimenomaan vanhemmat ihmiset… Parikymppiset yms. Toki varmasti myös nuoret, mutta itse oon törmännyt pääasiassa vanhempiin ihmisiin :s

 12. Siis tämä!! Ja musta on tosi hämmentävää et törmäsin myös tällaiseen maksulliseen palveluun, joka käy sun puolesta seuraamassa ja tykkäämässä randomeiden kuvista, ja unfollaa sitä mukaan mun ihmiset alkaa sua seuraamaan! Itsekään en ymmärrä että mikä järki on haalia seuraajia jotka ei seuraa sua aidon kiinnostuksen takia. Hullu maailma :-D ihanaa että kirjoitit tästä!

  • Saija Saija sanoo:

   Mitä ihmettä :o Nyt oon järkyttynyt!! Oikeastiko joku on keksinyt tehdä tästä palvelun ja vielä maksullisen :o Huh huh… Mihin tämä maailma on menossa :D Kiitos sulle kommentistasi Ninni <3

 13. Saija sanoo:

  Word! Hyvin kirjoitettu teksti!

 14. Noora sanoo:

  Siis näitä kikkoja kalastella itselle seuraajia on monia! Esimerkiksi jotkut tekee sitä, että harjoittaa säännöllisesti follow-unfollow-follow -taktiikkaa isoille nimille, kuten One Directionille tai Justin Bieberille. Spämmitilit kun alkaa seuraamaan näiden tilien seuraajia ja kätevästi kun alat seuraamaan nouset itse siihen heti seuraajien paalupaikalle kytikselle, eli ensimmäiseksi. Toinen juttu tietysti on se, että itse on ”aktiivinen” eli tykkäilee runsainjoukoin muiden kuvista ja tietysti tuo follow-unfollow taktiikka on aika kuumaa kamaa! Nää tilit huomaa vielä siitä, että jossain vaiheessa he itse seuraavat +3000 ja äkkiäskö se tippuu muutamaan sataan…

  Itse en oo vieläkään ymmärtänyt mitä ”hienoa” siinä on, jos on monta tuhatta seuraajaa, jos ne päällisin puolin koostuu just esimerkiksi joistakin spämmitileistä? Sekin käy äkkiseltään kaikille harvinaisen selväksi, kun vähän käy skrollaamassa seurattuja. Ykskin tyttö oikein avautui instagram tilillään, että ei ole ostanut saatika tehnyt mitään seuraajiensa eteen, mutta muuten vaan suurinosa hänen seuraajista on just jotain spämmitilejä ja pienin osa vaikkapa suomalaisia. Ketä sekin oikein yritti huijata, kun on aika selvä tapaus :-D

  • Saija Saija sanoo:

   Mitä ihmettä :D Apua, mitä vielä? Tuntuu, että näitä keinoja kalastella on vaikka millä mitalla. Niin huomaa! Oon itse asiassa seurannut muutamaa tyyppiä ja huomannut, että ensin seurattavissa saattaa olla lähes 1000 ihmistä ja yhkäkkiä luku tippuu 300… Siitä kyllä tietää, että käytössä on tämä taksiikka. Voi ei, tuo on kyllä niin yleistä. Mä en käsitä, mitä hienoa on kun seuraajat ovat sellaisia, jotka eivät edes varmaan tykkää kuvista vaan on nimenomaan tuollaisia spämmitilejä. Mielummin muutama aidosti kiinnostunut seuraaja kuin ostettu/kalasteltu feikkiprofiili :)

 15. situ sanoo:

  Hyvä kirjoitus. Mulla kävi viime viikolla eräs päivä niin, että yksi ulkomailla asuva naishenkilö tykkäsi kuvastani. Muutama tunti myöhemmin tykkäsi vielä toisesta kuvasta ja muutaman tunnin kuluttua taas uudesta kuvasta. Päivän lopuksi hän alkoi seuraamaan minua. Kiitos mutta ei kiitos :D Itse seuraan vain harvoja ja valittuja, ketkä oikeasti jollain tapaa itseäni kiinnostaa.
  Muistan kuinka useita vuosia takaperin oli hienoa, kun Facebookissa/Instassa oli satoja kavereita/seuraajia. Nyt sillä ei ole mitään merkitystä :D

  • Saija Saija sanoo:

   Kiitos sulle :) Eikä! Kylläpäs hän näki paljon vaivaa sun huomion kiinnitäämiseen :o Miten paljon nämä ihmiset oikein uhraa aikaa tähän kalasteluun. En voi käsittää. Mä kans tykkään mielummin seurata pientä määrää porukkaa, joiden sisältö kiinnostaa mua oikeasti. Olisi hullua, jos etusivu täyttyisi kaikkien tuntemattomien ilmoituksista. Haha voi tuota kulta-aikaa – muistan sen palavasti :-D

 16. Ilona sanoo:

  Hei!

  Pakko oli ottaa osaa tähän keskusteluun. Oon tismalleen tota unfollaus juttua pohtinut. Mulla Instassda esimerkiks monta kertaa päivässä vaihtuu seuraaja määrä. Yli sata seuraajaa mulla on, mut sit ku se vaihtuu siitä 118 seuraajasta 121 seuraajaan, ni oon ihmetelly, et mitä tuo niiku oikeesti meinaa. Meinaako se just sitä, et ku en seuraa heti heitä? :o En ymmärrä tota. Ehkä tää vei vähän lähemmäs totuutta mitä tää some oikeesti on. Mustaki välil tuntuu, et mun sivut on jotai deittisivustoja, ku tulee jotai ihme ”uuhh, you are beautiful” ”You are so sexy!” Yms. Järkyttävää. Ja kun ihan oikeessa elämässäkin tällaista niiku ihme meininkii varattujen naisten kans. Ku mä oon tällä hetkellä varattu ja sit mulle tulee tollasii kommentteja :D Huh, huh

  Mukavaa kesää Saija, oot ihana!

  • Saija Saija sanoo:

   Huippua, että otit osaa tähän keskusteluun :) Joo syy voi hyvinkin olla siinä… Nämä ihmiset alkavat seuraamaan useampaa ihmistä ja jos he huomaavat ettei joku ala seurata takaisin niin unfollaus tapahtuu välittömästi. En käsitä. Eikä :o onpa kurjaa, että aat tuollaisia kommentteja! Mulle on tullut noita kans snäpissä ja oon heti estänyt. Kannattaa estää tai ilmoittaa häiriköivästä käytöksestä, jos tuollainen jatkuu :s Kiitos ihana ja mukavaa kesän jatkoa sinnekin <3 xx

 17. Ida sanoo:

  Tätähän aikoinaan harrastettiin myös blogien kanssa. ”Hei ala sä seuraamaan mun blogia niin mäkin alan seuraamaan sua” tai ”seuraan seuraajasta” jne. ja sitten se blogin sisältö ei välttämättä kiinnostanut sua yhtään, haluttiin vaan että seuraajaluku näyttää mahdollisimman isolta… Missä ei sinänsä oo järkeä :D Itse ainakin mielummin omaisin muutaman seuraajan, joita oikeasti kiinnostaa ja jotka on sun kanssa vuorovaikutuksessa kuin se että sulla on paljon haamuseuraajia, joita ei kiinnosta yhtään tai ne ei käy edes katsomassa sun julkaisuja.

  • Saija Saija sanoo:

   Haha niin muuten taisi olla :D Voi niitä aikoja! Ajat on kyllä siitä vähän muuttunut, kun enää ei taida koko lukijapalkkia olla monillakaan esillä. Mä oon samaa mieltä, ehdottomasti sellaisia seuraajia joita kiinnostaa aidosti kuulumiset eivätkä ole vain kasvattamassa lukua isommaksi :)

 18. Ansku k sanoo:

  Hyvä kirjoitus!:) Mä oikeastaan annan vaan tuttujen seurata mua tai sellaset jotka tiiän edes jostain kautta, mutta siltikin jotku on tehny sitä et ku oon hyväksyn pyynnön ja seurannu sitä nii ne on unfollannu ja sit myöhemmin saattanu pyytää uuestaa seurata…:D

  • Saija Saija sanoo:

   Kiitos hirmuisesti Ansku :) Tuo on hyvä taktiikka! Eikä, siis todella monelle näköjään tehdä noin… Apua miten yleistä tämä oikein on. Pelkään, että tällainen seuraajien kalastelu vain yleistyy jatkossa :/

 19. Jj sanoo:

  Ite oon tehny nuitten somejuttujen kans sillai, että ihan suosiolla vaan tilit yksityiseksi ni sitä kautta pystyy helposti valvomaan, ketkä kaikki saa nähä omat päivitykset. Haluaa pitää jonku yksityisyyden rajan ja silti olla somessa. Se riittää tosi hyvin, että jakaa vaan niille omille kavereille ja muille tutuille omaa elämää ja suoraan sanottuna ahistais vaan, jos oman elämän ulkopuoliset ihmiset tietäis enemmän ku haluais. Ja se pitää vielä sanoa, että vaikka onki yksityiset tilit ni silti niitä seuraajien kalastelijoita on! :D

  • Saija Saija sanoo:

   Hei tuo on varmasti hyvä taktiikka, jos ei halua jakaa omia päivityksiä :) Mulla on kans Facebook-tili yksityinen ja oon hyvin tarkka siitä, ketä hyväksyn kaveriksi. Tuntuu, että on paljon helpompi jakaa jotain henkilökohtaisempaa kun tietää ettei kaikki näe sitä. Harmi kuulla, että seuraajien kalastelijoita löytyy siitä huolimatta :/

 20. A sanoo:

  Mulla on jo vuosia ollut Instagramin Seuraajat-sovellus, jonka kautta voi seurata sitä, kuka sua seuraa ja milloin seuraaja lopettaa seuraamasta. Sitä ohjelmaa seuratessa oon jo vuosia ihmetellyt, MIKSI IHMEESSÄ on satoja, tuhansia tilejä, jotka alkaa seuraamaan ja häipyy muutaman päivän päästä?! Ilmeisesti siinä on tarkoituksena kiinnittää toisen huomio käymään katsomassa tätä uuden seuraajan omaa tiliä tai ehkä monet automaattisesti seuraa takaisin ihan vain kohteliaisuudesta? Oon kuitenkin vakuuttunut, että tällaisessa toiminnassa on kyse siitä, että yritetään kalastella uusia seuraajia ja häivytään sitten hetken päästä, saatiin uusi seuraaja tai ei.

  Mua on toi toiminta tympinyt jo niin pitkään siinä määrin, että kun huomaan näitä randomeja tilejä, jotka on alkaneet mua seuraamaan, niin en käy edes katsomassa niiden tiliä. Esim. todella monet fitnesstilit tekee tätä, että follow-unfollow ihan vaan uusien seuraajien toivossa. Myös kaiken maailman Laatukirurgiat ja Plastiikkatilit seuraa ja häipyy ihan JATKUVASTI, jopa ihan naurettavuuteen asti. Kaipa ne yrittää säälittävästi saada kohdetilin huomion tekemällä näin.

  • Saija Saija sanoo:

   Voi tuo sovellus kuullostaa kätevältä :) Mutta onpa outoa, että noin monia tilejä katoaa päivän päästä! Syy taitaa olla juurikin siinä, että jos et ala seuraamaan heitä takaisin niin silloin he lopettavat myös sun seuraamisen. On kyllä kurjaa, että jopa yritykset tekevät tätä. Miettii, että miten yleistä tämä alkaa olemaan ja millaista meno on vuosien päästä. Toivottavasti tämä ”trendi” loppuisi ja ihmiset alkaisivat kunnioittamaan aidosti hankittuja seuraajia :s

 21. Nessa sanoo:

  Tunnistan hyvin tuon turhautumisen jota kuvaat!
  Ajattelin aluksi kommentoida että olen turhautunut siihen että yhä useampi ostaa itselleen seuraajia tai toimii tuon kuvailemasi ”follow unfollow” kaavan mukaan, mutta tajusin tässä kirjoittaessa että mua stressaa tässä hommassa eniten se, että tunnen kokoajan enenevää painetta tehdä samoin. :D Mitä järkeä on käyttää aikaa laadukkaan somesisällön tuottamiseen, jos itselleen voi muutamalla klikkauksella ostaa pari tuhatta seuraajaa lisää?

  • Saija Saija sanoo:

   Tämä oli kyllä ajatuksia herättävä kommentti. Oot kyllä aivan oikeassa. Tässä tulee kyllä pettynyt olo, kun itse näkee aitoa työtä sometilien eteen :s Se on kyllä hassua, miten nykypäivänä saa ostettua lähes kaiken. Toisaalta tässä päästään taas kysymykseen, että onko se seuraajamäärä sitten oikeasti niin tärkeä. Kiitos sulle Nessa kommentista, tämä oli todella mielenkiintoinen näkökulma :)

 22. hanna sanoo:

  Oon miettinyt ihan samaa asiaa. Oon myös huomannut jo aikaa sitten tuon follow/unfollow-tyyppisten henkilöiden löytymisen Instasta ja aika usein nuo onkin tullut estettyä mikäli kyseessä on ollut joku ihan random henkilö / yritys joka tekee tuota usein. Seuraajien kalastelu itsessään on ärsyttävää ja nykyäänhän on myös äppejä ja yrityksiä jotka on ihan perustuneet tälle jutulle – maksettuja tykkäyksiä ja seuraajien ostoa tyrkytetään ihan sikana. Itse mieluummin kerrytän niitä seuraajia, joista oikeasti tiedän että heitä kiinnostaa mun sisältö.

  Se, että seuraajia on, on yleensä yhteistöiden kannalta vaan välttämättömyys. Hirveän harva yritys haluaa lähteä yhteistyöhön oli visuaalinen ilme ja tuotettu sisältö miten hyvää tahansa, ellei seuraajia ole niin paljon kuin seuraavalla tekijällä. Ja niillä joilla on paljon seuraajia, ei edes sisällön laadun tarvitse aina olla niin priimaa (tällein omasta mielestä).

  Muistan ton Essena O’Neillin tarinan ja se oli aika karua luettavaa ja oikeen kunnon ääripää. Suomessa me ollaan onneks melko hyvällä mallilla vielä, kun saatas kuitenkin karsittua tuo follaa/unfollaa -juttu pois niin ois hyvä :D

  hanna
  http://www.hannamariav.com

  • Saija Saija sanoo:

   Kiva kuulla, että oot miettinyt tätä kans :) Joo nuo on kyllä lisääntynyt paljon ja kurjaa, että jopa yritysten keskuudessa. Kai se on niin, että kun ihmiset huomaa että näin tehdään niin he kans haluavat aloittaa tämän. Miksi sitä näkisi työtä sometilin eteen, kun seuraajia voi saada helpommallakin tavalla :( Mä oon kyllä kans sitä mieltä, että aidot seuraajat ovat parasta. Toivottavasti saataisiin tämä tyhmä follaa/unfollaa-juttu kokonaan pois. Sitten ihmisille palaisi jälleen halu panostaa enemmän ja enemmän :D

 23. Jere sanoo:

  Pakko tulla antamaan iso peukku tälle! Miettinyt ite ihan samoja asioita ja ihana huomata et joku on saanut puettua tän järkevästi sanoiksi

  • Saija Saija sanoo:

   Voi kiitos paljon Jere :) On ollut kyllä kiva huomata, että löytyy muita jotka ovat kans miettineet tätä. Toivottavasti meno muuttuisi hieman parempaan suuntaan :s

 24. Hyvä postaus! Iteki oon miettiny just miks niin monet pakkotunkee ns.huomiohuoraa ilkeesti sanottuna niin överipaljon ja haluaa epätoivoisesti lisää ja lisää seuraajia. Itellä oli jossai vaiheessa vaihe,että kyttäsin Google analyticii ja muuta liikaakin.Se aiheutti vaan stressiä ja nautinto kirjottamisesta ja kuvien lisäämisestä kärsi. Ilahdun aina uusista seuraajista,mutta en hikihatussa kalastele lisää ja lisää :)

  • Saija Saija sanoo:

   Kiitos Tiina :) Älä muuta sano, jotenkin käsittämätöntä… En ymmärrä, miten ihmiset jaksaa nähdä noin suuren vaivan lukijoiden kalasteluun. Eri asia, jos vaivan näkisi esimerkiksi tilinsä panostamiseen. Joo ymmärrän hyvin, itselle on kans käynyt samoin. Kun stressaa liikaa tilastoja niin se rentous ja aito intohimo katoaa. Uudet seuraajat ilahduttaa kyllä niin paljon, kun tietää niiden olevan aitoja :) xx

 25. Hyvä teksti aiheesta! Ja joo en myöskään tykkää tuosta follow/unfollow -taktiikasta, se antaa ehkä myös vähän jollain tavalla tökerön kuvan itsestä sille unfollatulle. Tai no ei positiivista ainakaan, mikä on ainakin se viesti jonka itse haluaisin muille välittää :)

  • Saija Saija sanoo:

   Kiitos Marianne :) Niinpä! Mun mielestä se on jopa todella loukkaavaa, varsinkin nuorimmille jotka eivät välttämättä ymmärrä edes tätä follow/unfollow-taktiikkaa. Mutta täytyy toivoa, että tällainen loppuisi tai edes vähentyisi :)

Kommentoi