Ai pitääkö kenkiä hoitaa?

Mun rakkaus kenkien suhteen on lähtenyt alunperin äidin kautta. Äiti työskentelee kenkien parissa ja pienestä pitäen kengät on ollut osana mun elämää, tavalla tai toisella. Muutamia edullisempia ”yhden kesän kenkäpareja” löytyy kaapista, mutta pääsääntöisesti pyrin panostamaan laatuun. Aitoa nahkaa tai muuta kestävää materiaalia, jotka vain paranevat vuosi vuodelta.

hunterien hoito

Vaikka olen panostanut kenkien laatuun ostovaiheessa niin en ole ajatellut asioita pidemmälle. Liian luottavaisin mielin ajattelin kenkien vain paranevan tekemättä itse yhtään mitään niiden eteen. Kunnes eräänä päivänä kaivoin vaatekaapista Hunterien kenkälaatikosta kumisaappaani. APUA! Ne muistutti enemmän harmaata jätesäkkiä kuin kauniita mattaisia saappaita. Olin kyllä lukenut niiden hoitamisesta, mutta laiskuuksissani vältellyt tätä vaihetta.

Hunterien suoja-aine

Lähdin paniikissa googlettelmaan mahdollisia hoitokeinoja, joita löytyi parin sivun seilailun jälkeen yllättävän vähän? Eksyin Aukian verkkosivuille, josta löytyi Huntereille suunniteltu Rubber Buffer-hoitosuihke hintaan 18.00€ sekä samalla klikkailin ostokskoriin myös Primebootsien Leather Balm-hoitoaineen. Sillä oli hintaa 25.00€. Nämä näyttivät googlettelun jälkeen olevan ainoat pelastuskeinoni.

IDKUVA

Ostin mustat Primebootsini viime talvena – tarkempi postaus kengistä löytyy täältä. Nämä eivät olleet ehtineet kärsimään talven ahkeran käytön aikana onneksi yhtään, mutta suojaava käsittely tuli silti tarpeeseen. Nimittäin siinä vaiheessa, kun kenkien ostaminen kirpaisee lähemmäs neljä sataa euroa niin sitä haluaa myös pitää ne sen arvoisessa kuosissa.
Hoitoaine tuoksui tuoreelta nahalta ja sen levitykseen käytin pehmeää keittiöliinaa. Hieroin saappaat pohjia ja pieniä nahkaisia yksityiskohtia myöden. Kengät saivat kauniin pinnan välittömästi levityksen jälkeen!

Hunter boots

Hunterien kohdalla tilanne oli todella paha. Nämä oli suorastansa aivan kauheat! Hieman mietin etukäteen, että onko mistään aineesta enää pelastamaan näitä. Luonnonkumin vuoksi kengät tulisi suojata harmaantumiselta vähintään kerran vuodessa, joten eiköhän nyt ollut viimeistään aika. Olinhan mä käyttänyt näitä kohta jo pian kolme vuotta, haha.

Hunter rubber buffer

Suihkepullon vuoksi suojaaminen tapahtui käden käänteessä. 15 sentin etäisyydeltä tasaisesti ympäärinsä ja jälleen pehmeällä pyyhkellä nopea levitys. Musta väri alkoi palautua heti takaisin näkyviin ja kengät alkoi muistuttaa kaivattua väriä.

primebootsit blogi

Hunterit blogi

Molemmat kengät on nyt pelastettu. Huntereille taidan tehdä vielä toisen hoitokerran ennen talven loskakelejä, mutta kaikin puolin yllätyin positiivisesti. Tästä lähtien taidan panostaa kenkien ostamisen jälkeen myös niiden hoitoon!

IMG_7227 (3)

Mitäs mieltä olitte tällaisesta erilaisesta postauksesta? Entä oletteko te ahkeria hoitamaan kenkiä?


40 Responses to “Ai pitääkö kenkiä hoitaa?”

 1. Anniina sanoo:

  Joo tää oli hyvä! Mulla ei oo mitään hajua miten mun pitäisi hoitaa mun kenkiä, joten siksi en oo hirveen ahkera :D Pitäis ottaa itteeni niskasta kiinni ja googlailla hoito-ohjeita :P

 2. Anonyymi sanoo:

  Tälläset vinkkipostaukset on tosi hyviä! Varsinkin tällänen kenkien hoitoon liittyvä postaus oli tosi kätevä näin vesi-loska-lumikelien lähestyessä!:D
  Voisitko joskus toteuttaa postauksen, missä kerrot sun vinkkejä säästämiseen?:)
  Tää sun bloigi on kyllä aiva ihana, piristävää luettavaa ainä nämä sun postaukset <3

 3. Taru Ojalehto sanoo:

  Joo …. No mulla nyt ei edes oo vielä tähän mennessä ollu mitään hirveen kalliita kenkiä … Ja jos joillekkin kengille onkin joskus tarttunut mukaan jonkinlaista suojaavaa ainetta niin ei enää tietoakaan missä se on :D

 4. Marjaana K sanoo:

  Vähän erinlainen mutta tosi kiva postaus:)
  Rehellisesti sanottuna en ole ahkera kenkien hoitaja. Välillä puhdistelen vähän kenkiä en sen enempää hoida niitä

 5. Hyvä postaus! Ei siinä sinänsä uutta ole, tiedän kyllä miten kenkiä tulisi hoitaa. Mutta… Miten se tahtoo silti joskus jäädä. Tulee jätettyä viimetinkaan, eikä sitten ehdikään, kun pitäisi jo jalkaan laittaa. Itsekin panostan laatuun eikä olisi varaa olla pitämättä kengistä huolta. Yhden kengänpelastusvinkin olen postannutkin, kun El Naturalistan saappaisiin tuli järkyt vesirannut.

 6. Saijis sanoo:

  Ilo kuulla tämä :) Nimittäin mielelläni jakaisin tällaisia useamminkin! On ilo olla avuksi ja postata hyödyllisiä juttuja. Lämpimät kiitokset sulle tästä palautteesta Edellinen osa löytyy kuitenkin täältä:

  http://saijis.blogspot.fi/2014/10/saastovinkit-by-saija.html?m=1

 7. Saijis sanoo:

  Sitten ymmärrän, että kenkiä ei ole tullut hoidettua :) Vaikka myös edulliset kengät voi olla hyvät laadultaan ja näin vaatia hoitoa. Onneksi mä en kuitenkaan ole ainoa, joka on jättänyt kenkien suojaamisen heitteille :-D

 8. Saijis sanoo:

  Mä en uskaltanut luottaa näiden kanssa muihin kuin niille suunnattuihin hoitoaineisiin. Mutta mun täytyisi tehdä sama muille nahkakengille, joten täytyy hakea tuota! Kiitti vinkistä :')

 9. Anonyymi sanoo:

  Meidän perheessä tehdään kengänpuhdistus sessio kahdesti vuodessa. Syksyllä huolletaan kesäkengät ja viedään varastoon ja keväällä sit talvikengät:) nahkakengille lankkia ja muille vaan putsaus:D

 10. Nita sanoo:

  Tää oli hyvä postaus! Mä aina mietin, että pitäis ja pitäis, mutta en ikinä oo tainnu hoitaa kenkiäni pesua kummemmalla tavalla. Siltä ne on kyllä sitten näyttänytkin :D

  http://lihavapupu.blogspot.com

 11. Ansku k sanoo:

  Hyvä postaus! En ole kyllä kenkiäni pahemmin hoitanut, mutta pitäisi varmaan alkaa hoitamaan:)

 12. aino_ sanoo:

  miten sä puhdistat muuten sun timberlandit ?:-)

 13. Taru sanoo:

  Tää oli kyllä hyvä muistutus hoitaa omiakin kenkiä!

 14. Pia Kristina sanoo:

  Nuo Primebootsit on niin ihanat! <3

  Mullakin oli noi mattapintaiset Hunterit ja niissä meni pinta tuollaiseksi vaaleaksi jo parissa kuukaudessa ja lopulta ne alkoi sinertämään niin että ei edes tuo Hunter-spray tehonnut,, eikä olleet kuin kaksi vuotta vanhat.. :( Laitoin ne sit halvalla myyntiin ja ostin kiiltäväpintaiset ja ne on säilyttänyt värinsä paljon paremmin kuin mattapintaiset.

 15. Anne H sanoo:

  Oi nyt tuli itselleni läheinen aihe! ♥ Olen kenkäkaupassa töissä ja siksi hyvin kiinnostunut kengistä ja niiden hoitamisesta. Harmittaa, miten monet ihmiset laiminlyövät kenkien hoitamista. Monet eivät edes käsitä miten pieni vaiva se kuukausittainen hoitaminen on ja kuinka paljon pidemmän elinajan kengät sillä saavuttavat. Hyvä, että sä olet osannut pitää huolta etenkin noista laatukengistä, ennen kuin peli on menetetty :D Kaikille materiaaleille löytyy keinot ja onneksi nuo aineetkin ovat suht. edullisia, joten suosittelen ehdottomasti perehtymään aiheeseen, jos jotkut kengät ovat päässeet ikävään kuntoon! :)

  http://justsayinghianne.blogspot.fi/

 16. Ansku sanoo:

  Sun postauksissa on poikkeuksetta aivan ihania hyvin valottuneita kuvia ! :-) Mullakin ois haaveissa noi Huntersin kumisaappaat..ehkä vielä joskus !

 17. Veera sanoo:

  Meinasin juuri tulla sanomaan samaa, että satulasaippua on todella hyvä ja edullinen vaihtoehto nahkakenkien puhdistamiseen, itse käytän sitä ja hyväksi koettu tuote on! :)

 18. Anonyymi sanoo:

  Nahkakengille jne.. kannattaa laittaa mehiläisvahaa :) Toimii ja pitää suurimmanosan vedestä pois, se vesi ns. "liukuu" pois. Opettaja suositellut meillekkin tosi paljon :D
  Nimimerkillä: matkailua opiskeleva :)

 19. Anonyymi sanoo:

  Vaikka kuinka laadukkaat olisivat nahkaiset kengät eikö sua häiritse se että kävelet periaatteessa eläimen päällä :/ Yksi elämä vähemmän.

 20. Anonyymi sanoo:

  hunterit on niin ihanat! :) kuinka paljon ne maksaa suurinpiirtein?

 21. Anonyymi sanoo:

  Kiva postaus! Onko sulla vinkkejä niken kenkiin? Hoidatko niitä jotenkin ja miten saat ne pysymään niin puhtaana :oo

 22. Saijis sanoo:

  Jes! Kiva nähdä, että sä Anniina pidit :) Haha et ole ainoa, onneksi on olemassa google. Olisin ollut aivan hukassa kans ilman sitä :-D Tästä lähtien täytyy pitää parempaa huolta kengistä niin ne tulee varmasti myös säilymään pidempää. Sun suunnitelma kuulostaa hyvältä :')

 23. Saijis sanoo:

  Oon alkanut toteuttamaan entistä enemmän erilaisia postauksia – mun mielestä nämä tuo kivaa vaihtelua :) Onneksi en ole sitten ainoa, joka on laiminlyönyt kenkien hoidon. Pesun jälkeen sitä ajattelee, ettei kengät muuta vaadi :s

 24. Saijis sanoo:

  Kiitän :> Se on hyvä, että tiedät miten hoidot täytyy tehdä. Itselle on nimittäin aivan hepreaa koko kenkien hoito :D Mä oon samaa mieltä tuosta, että kenkien laatuun kannattaa panostaa. Ne säilyy huomattavasti kauemmin, kun niistä pitää hyvää huolta! Kiitos vinkistä, täytyy käydä kurkkaamassa kyseinen postaus :)

 25. Saijis sanoo:

  Tästä täytyisi itsekin ottaa mallia :) Kahdesti vuodessa olisi sopiva aikaväli ja kengät säilyisi huomattavasti paremmassa kunnossa. Kuulostaa hyvältä, taidan tehdä tästä lähtien samalla tavalla :p

 26. Saijis sanoo:

  Kiitti kovasti Nita :) Sama! Aina on hyvä sanoa, että joo pitäisi hoitaa… Monesti sitä on niin laiska, että välttelee koko vaihetta. Mutta ehkä tästä lähtien otetaan itseämme niskasta kiinni ja hoidetaan kenkiä ;>

 27. Saijis sanoo:

  Kiitos suuresti :) Ootte antanut tällaisesta erilaisesta postauksesta tosi hyvää palautetta! Voi suositella, kengät tykkää pienestä hoidosta :')

 28. Saijis sanoo:

  En ole kuin kengänpohjia putsannut kostealla pyyhkeellä, mutta niillekin täytyisi hankkia joku hoitoaine. Jos jollain on vinkkejä niiden suhteen niin auttakaas meitä :)

 29. Saijis sanoo:

  Hyvä juttu! Tällaiset tärkeät asiat unohtuu vähän liiankin usein :s

 30. Saijis sanoo:

  Eikö olekin täydelliset <3 Niin lempparit! Mitkään kengät eivät ole koskaan olleet noin hyvät jalassa :) Mä oon muuten miettinyt tuota matan ja kiiltävän eroa – tuntuu, että vain matat vetää harmaaksi. Ikävä kuulla, että sulla ne meni pilalle :s Mutta kiiltävät on myös nätit ja Hunterin saappaat ylipäätänsäkin :)

 31. Saijis sanoo:

  Oih kuvista on huippua saada palautetta ja vielä, kun se on näin iloista :) Kiitos Ansku! Mä voin suositella Huntereita – kolmen vuoden aikana on tullut käytettyä paljon, mutta on ne ollut jokaisen pennin arvoiset :-)

 32. Saijis sanoo:

  En olekaan kuullut tällaisesta vinkistä :o Vau, tästä oli hyötyä! Mulla on muutamia muitakin nahkakenkiä, joten mielelläni hoitaisin myös niitä. Kiitos paljon Anonyymi :)

 33. Saijis sanoo:

  Periaatteessa joo :( Mutta ei oikeaa tilannetta tiedä. En usko siihen, että eläin on tapettu pelkästänsä näiden kenkien vuoksi :o

 34. Saijis sanoo:

  Sanos muuta, ei sadekelit haittaa! Mattapintaiset on muistaakseni noin 130€ :)

 35. Saijis sanoo:

  Kiitoksia :> Jos haluaa pitää ne puhtaana niin riippuu tietysti mikä Niken kenkä on kyseessä, mutta kannattaa pyyhkiä joka käytön jälkeen kostealla pyyhkeellä. Mutta pestä voi muun muassa kynsilakanpoistoaineella, hammastahnalla sekä kodinpuhdistussuihkeilla :)

 36. Saijis sanoo:

  Oih miten ihana kuulla, että tämä aihe oli näin läheinen :) Sepä… Nimimerkillä itsekin syyllistyin tähän parin vuoden ajan, mutta nyt oon korjannut tapani. Niinpä, mä uskon näidenkin kestävän nyt paaaaljon pidempään hyvässä kunnossa. Täytyy ottaa tästä kenkien hoitamisesta joku vuosittainen tapa ja aina muutaman kerran käydä kaikki kengät läpi :) Nämä on onneksi pelastettu enkä tule koskaan päästämään yhtä huonoon kuntoon! Kiitti Anne sulle kommentista ♥

 37. Saijis sanoo:

  Kiitoksia vinkeistä! Tämä oli mulle aivan outo tuote, mutta tulee varmasti pääsemään käyttöön muiden nahkakenkien puhdistuksessa (:

 38. Anonyymi sanoo:

  Itse ainakin suojaan aina nahkakengät kaikille materiaaleille tarkoitetulla suojasuihkeella, mitä löytyy ihan vaikka marketeista. Tätä kannattaa myös tehdä useamminkin. Kengät näyttää paljon paremmalta ja säilyy pitempään!

 39. Saijis sanoo:

  Hyvä juttu :) Nyt täytyy kans itsekin alkaa huolehtimaan kengistä paljon paremmin! Pienikin hoitaminen mahdollistaa niiden kestävyyden ja ulkonäön säilymisen hyvänä :)

 40. Anonyymi sanoo:

  Moi Saija :) Eccolla on todella hyviä kenkien hoitoon liittyviä juttuja. Ostin kerralla puhdistusaineen jolla voi putsata kaikkea nahkaa ja olempas sillä putsaillut kangaskenkiäkin, sitten sellaista väritöntä kenkälankkia (kätevä myös kun voi laittaa kaikkiin kenkiin) kuulemma hoitaa myös sitä kenkää naarmujen piilottamisen lisäksi. Ostin myös suojasuihkeen, sitäkin tullut suihkuteltua kaikille nahkakengille. Ihana pirteä myyjäneitokainen esitteli ja kertoi mulle näistä, niin, että nyt olen oikea natsi kenkien hoidon suhteen … :b sain vielä ohjeita lapullakin eri nahasta oleville kengille. Nämä kaikki maksoi kaiken lisäksi 30(?)€ yhteensä, eli verattain aika halpoja ainakin näihin sinun ostamiisi!! Olin menossa täyttämään varastojani juuri viimeviikolla, mutta kuulin, että Ecco on lopettanut Seinäjoella :( en tiedä mistä näitä alkaisin nyt metsästämään?? :o
  Hyvät syksyt sulle <3

Kommentoi